wtorek, 10 grudnia 2013

Boże Narodzenie - linki do przepisów



BOŻE NARODZENIE

Ciasteczka maślane z wanilią II (duńskie) 
Ciasto bananowo czekoladowe z figami i orzechami 
Ciasto czekoladowe ze śliwkami i armagnacem
Ciasto czekoladowe ze śliwkami i armagnacem II (bez mąki)
Ciasto czekoladowo kasztanowe
Ciasto czekoladowo pomarańczowe z Ladurée
Ciasto daktylowo orzechowe z dodatkiem herbaty Earl Grey
Ciasto drożdżowe z wiśniami i migdałami (szwajcarska) 
Ciasto figowo orzechowe (greckie) 
Ciasto karmelowo orzechowe 
Ciasto korzenne z borówkami (szwedzkie) 
Ciasteczka marcepanowo pomarańczowe z makiem
Ciasteczka z dodatkiem mąki gryczanej 
Ciasto migdałowo pomarańczowe
Ciasto żurawinowe (odwracane)
Ciasto żurawinowo pomarańczowe z orzechami
Ciasto żurawinowo migdałowe z przyprawą "pięć smaków"
Crinkles (czekoladowe ciasteczka)
Czekolada na gorąco korzenna
Deser czekoladowy z suszonymi śliwkami
Deser makowyDrożdżowy wieniec marcepanowo żurawinowy
Drożdżowy wieniec bakaliowy (austriacki)
Drożdżowy wieniec żurawinowo marcepanowy (duński)
Drożdżowy wieniec z wiśniami i migdałami (skandynawski)
Drożdżówki żurawinowe z marcepanem
Eggnog
Elisenlebkuchen niemieckie pierniczki (bezglutenowe) 
Hedgehog żurawinowo pistacjowe
Filet Mignon
Mleko korzenne (rozgrzewające) 
Muffinki żurawinowo marcepanowe
Muffinki żurawinowe
Muffinki z suszonymi wiśniami
Nalewka żurawinowo pomarańczowa 
Nalewka cytrynowo miodowa 
Nalewka pomarańczowa
Nalewka śliwkowa z whisky
Napój korzenny z jabłkami
Nusstaler - ciasteczka orzechowo czekoladowe (niemieckie)
Panettone (ciasto drożdżowe)
Pandoro di Verona
Panforte di Siena
Panpepato - ciasto dojrzewające (włoskie)
Pain d'épices (francuski piernik Pierre'a Hermé)
Pain d' Épices (francuski pienik) z Ladurée
Pasztet z pistacjami i suszonymi śliwkami (ulubiony)
Pâté z wątróbek drobiowych z galaretką z rabarbaru 
Pie żurawinowy z likierem pomarańczowym 
Pierniczki norymberskie
Pierniczki Basler Läckerli (szwajcarskie)
Pierniczki Basler Läckerli II (szwajcarskie)
Pierniczki z daktylami (szwedzkie)
Piernik z nadzieniem morelowym (austriacki)
Piernik nadziewany powidłami (ulubiony)
Pepparkakor (szwedzkie pierniczki)
Piersi z kurczaka z nadzieniem żurawinowym
Poncz wiedeński
Poncz wiedeński II
Prażone pestki z przyprawami (dobre na prezent)
Purée selerowe z oliwą truflową i orzechami włoskimi 
Ricciarelli (ciasteczka migdałowe)
Rogale świętomarcińskie
Rolada z faszerowanego szczupaka
Sałatka śledziowa z burakami (szwedzka)
Schab pieczony z liści laurowymi
Schab z nadzieniem jabłkowo żurawinowym (pyszny)
Schab z nadzieniem żurawinowo jabłowym
Schab z szałwią i syropem klonowym
Semifreddo żurawinowe z likierem Grand Marnier
Sernik kajmakowy z gruszkami na piernikowym spodzie
Sernik speculoos
Sernik waniliowy z żurawinami 
Shortbread  
Skórka pomarańczowa
Sos tatarski
Stollen (niemiecki)
Stollen II (niemiecki)
Stollen III z żurawinami i marcepanem (niemiecki)
Śledzie marynowane - inlagd sill (szwedzkie)
Śledzie z koprem i jałowcem - na słodko (szwedzkie)
Śledzie w oleju lnianym  
Śledzie w porto z sosem imbirowym 
Śledzie w sosie chrzanowym z jabłkiem i kaparami (szwedzkie) 
Śledzie w sosie musztardowym ze Skanii (szwedzkie)
Śledzie w sosie musztardowo koperkowym (szwedzkie) 
Śledzie w sosie musztardowym (szwedzkie) 

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails