czwartek, 18 grudnia 2014

Korzenne stollen z żurawinami i marcepanem.


Lada chwila spakuję piernik staropolski i śledzie i wyruszę w podróż. W tym roku nasze Święta wyglądają inaczej. Przy wigilijnym stole będzie rozbrzmiewać Cicha noc, a na zewnątrz Stille Nacht. Obok makowca i piernika będzie stollen i lebkuchen. Wieczorami pójdziemy na świąteczny targ, żeby napić się Glühmost i zjeść pieczone kasztany, a potem przyrządzimy kapustę z suszonymi grzybami i upieczemy makowiec. Zawsze najchętniej spędzałam Wigilię w rodzinnym domu, a teraz cieszę się na tę odmianę. Też będzie rodzinnie, ale inaczej. 
Przygotowując się na tę wyprawę upiekłam typowe, niemieckie ciasto świąteczne - stollen. Pachnące korzeniami i grzanym winem. 
W tym roku na Święta łączę dwie tradycje.

Nasz kot jeszcze nie wie co go czeka, ale też jest gotowy do drogi.   

TUTAJ znajdziecie  krótką historię ciasta stollen i przepis, a TUTAJ doskonałe stollen z przepisu Petera Reinharta.

Korzenne stollen z żurawinami
Glühwein Stollen

200 g suszonych żurawin
3 łyżki koncentratu gløggu*
3 łyżki porto
50 g migdałów pokrojonych w słupki
500 g mąki pszennej typu 550
20 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
100 ml mleka
50 g cukru
1 łyżka skórki startej z pomarańczy
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
125 g miękkiego masła
2 jajka lekko rozbełtane
100 ml mleka
100 g marcepana

roztopione masło do posmarowania wierzchu
cukier puder

Żurawiny włożyć do miseczki. Zalać  koncentratem gløggu i porto. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc. W drugiej miseczce drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i 100 ml mleka. Odstawić na 10 minut. W dużej misce zmiksować (końcówki haki) zaczyn drożdżowy z jajkami, 50 g cukru, skórką z pomarańczy, kardamonem, cynamonem, solą, mlekiem i mąką. Miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Dodać masło i zmiksować do połączenia. Dodać żurawiny wraz z płynem w którym się moczyły i migdały. Ponownie zmiksować (około 1 minuty). Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objetość. Ciasto uformować dłońmi na podsypanym lekko mąką papierze do pieczenia na prostokąt grubości 2 cm. Rozkruszyć na powierzchni marcepan. Z ciasta uformować kształt typowy dla stollen lub zwinąć jak roladę. Przełożyć wraz z papierem na dużą blachę. Odstawić do ponownegoi wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec stollen 35-45 minut. Jeszcze ciepłe posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem. 
Zawinięte w folię aluminiową można przechowywać przez około 2 tygodnie. 

* Można użyć domowego (przepis TUTAJ) lub kupionego np. w sklepie Ikea lub Duka.


7 komentarzy:

  1. Jak zwykle pachnaco! Pachnaco I swiatecznie! Zycze zdrowych, pelnych radosci, spedzonych w rodzinnej atmosferze Swiat Bozego Narodzenia!Nowe przepisy az sie prosza o sprobowanie......!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. I ja życzę cudownych pełnych ciepła i radości Świąt.

      Usuń
  2. Wesołych Świąt i bawcie się dobrze!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, bardzo aromatyczne ciacho! Najlepsze życzenia, zdrowych i bardzo rodzinnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. the stollen looks so delicious !!!
    they have beautifully decorated !!!
    beautiful, christmas wishes angie

    OdpowiedzUsuń
  5. To tez ciasto, które uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przechowywania ciasta przez Święta nie było - ciasto zniknęło po dwóch dniach i dostałam zlecenie na zrobienie ciasta na Sylwestra! Z kolei nadmiar gløggu został wykorzystany do wina do ciasta.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails