niedziela, 8 grudnia 2013

Basler Läckerli - słynne szwajcarskie pierniczki.


Basler Läckerli (pierniczki z Bazylei) to jedne z moich ulubionych świątecznych wypieków. Łączą w sobie smak korzennych przypraw, skórki pomarańczowej i migdałów.  Przetestowałam wiele przepisów na te pierniczki. Jedne bliższe są w smaku i konsystencji oryginałowi (tych z  Läckerli Huus) , inne trochę odbiegają, ale to akurat nie jest dla mnie tak ważne. Najistotniejszy jest ich smak.
Pierniczki najlepsze są po 1-2 dniach leżakowania w puszce
 
Polecam Wam też Basler Läckerli  z przepisu Pierre'a Hermé . Znajdziecie je TUTAJ. Zdjęcia kiepskie, ale przepis doskonały.
 
Dobrego tygodnia Wam życzę (i sobie też).


 
Basler Läckerli
 
200 g (1 szklanka) cukru
2 łyżki (30 ml) płynnego miodu
szczypta soli
4 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
skórka starta z 1 cytryny
120 g (1 szklanka) kandyzowanej skórki pomarańczowej
120 g mielonych orzechów laskowych
120 g mielonych migdałów
60 g (1/4 szklanki) stopionego masła
250 g (1 3/4 szklanki) mąki pszennej
 
lukier
150 g  (1 1/4 szklanki) cukru pudru
1 łyżka kirschu lub soku z cytryny
2 łyżki wody
3 - łyżki skórki pomarańczowej
 
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
W misce zmiksować jajka, miód, cukier, przyprawy korzenne, skórkę z cytryny i sól. Dodać mielone orzechy i migdały, skórkę pomarańczową i stopione masło. Miksować do połączenia składników. Dodać mąkę i ponownie zmiksować. Wyłożyć ciasto do formy (30x30 cm) pokrytej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut.
Zmiksować składniki lukru na gładką masę.
Ciasto wyjąć z piekarnika i na jeszcze gorącym rozprowadzić lukier. Na wierzchu rozsypać skórkę pomarańczową.
Studzić na kratce.
Kroić na kwadraty o boku 4 cm. Przechowywać w puszce. Najlepsze są po 1-2 dniach leżakowania.
 

Przepis Andrew Rushton i Katalin Fekete z książki "Swiss cookies".

15 komentarzy:

  1. U mnie też będą królować w tym roku. Jestem ciekawa ich smaku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapowiadają się u Ciebie słodkie i pyszne Święta. To wspaniałe pierniczki.

      Usuń
  2. ciekawe składniki :) pierników z gałką muszkatołową nie jadłam:) przepis zapisuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gałka wzmacnia korzenny aromat w tych pierniczkach. To dobry dodatek do tego typu wypieków.

      Usuń
  3. Moje najukochańsze pierniczki , mogłabym je jeść i jeść , mam już kolekcje przepisów i od dziś następny do zrobienia , Z taki pierniczkami to tydzień bardzo dobry jest
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja je uwielbiam Fajna taka lista jednego wypieku w kilku odsłonach. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. alez bym sobie takie zjadła:) fenomenalnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. Cieszę się, że Ci się podobają.

      Usuń
  5. No i z którego przepisu mam zrobic? No z którego? ;)
    Pozdrawiam Cie lo bardzo ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No z którego? Niełatwe pytanie. Pozdrowienia serdeczne.

      Usuń
  6. Wyglądają bardzo zachęcająco! Piękna miska i pudełko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tak myślisz. Miseczka kupiona, pudełko to moje rękodzieło.

      Usuń
  7. Dodaję do tegorocznej listy świątecznych wypieków:) Koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Pyszności! Czasu mi nie starczy na te wszystkie cuda, które u Ciebie widzę ;) Pozdrawiam ciepło i dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków. :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails