piątek, 14 października 2016

Śledzie w skandynawskim stylu. Trzy przepisy.


Przepisów na śledzie znajdziecie na blogu dużo (szczególnie skandynawskich), ale będzie ich jeszcze więcej. Dzisiaj zapraszam po trzy kolejne receptury ze skandynawskiej kuchni. Na śledzie w sosie curry, w sosie musztardowym i z marynowanymi burakami. Wszystkie takie połączenia znajdziecie już na blogu, ale jednak jest pomiędzy nimi różnica. Są podobne, ale jednak inne. 

Dzisiejsze przepisy są z wykorzystaniem śledzi marynowanych. Można oczywiście zastąpić je solonymi (wymoczonymi), ale te marynowane świetnie tu pasują.



Śledzie w sosie musztardowym
Senapssill

2 łyżki ziarnistej musztardy
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka drobnego cukru
2 łyżki jasnego octu winnego
2 łyżki gęstej śmietanki kremówki
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 mała szalotka drobno posiekana
sól
świeżo zmielony pieprz
7 łyżek (100 ml) oleju
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
250 - 300 g marynowanych śledzi (pokrojonych w 2 cm kawałki)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
W misce wymieszać oba rodzaje musztardy, cukier, ocet, oba rodzaje śmietany, szalotkę i pieprz. Cały czas mieszając dodawać olej do uzyskania gładkiego, gęstego sosu. Dodać szczypior, koper i śledzie. Wymieszać. Posolić do smaku.

 Przełożyć śledzie do słoika i pozostawić w lodówce przez noc, żeby wszystkie smaki się połączyły.

Śledzie z marynowanymi burakami
Sillröra

250 - 300 g marynowanych śledzi (pokrojonych w 2 cm kawałki)
100 g marynowanych buraczków (posiekanych w kostkę)
1 jabłko (obrane i posiekane w kostkę)
2 średniej wielkości ziemniaki (ugotowane w skórce, obrane, wystudzone i posiekane w kostkę) 
1/2 średniej czerwonej cebuli (posiekanej w kostkę) 
1 marynowany ogórek (posiekany w kostkę) 
50 g (3 łyżki) kwaśnej śmietany
50 g (3 łyżki) majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon 
sól
świeżo zmielony pieprz
 2 łyżki posiekanego szczypiorku 

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Posolić do smaku.
Przełożyć śledzie do słoika i pozostawić w lodówce przez noc, żeby wszystkie smaki się połączyły. 

Śledzie w sosie curry
Karrysild 

1/2 jabłka (obrane i posiekane w kostkę)
1 marynowany ogórek (posiekany w kostkę)
 1/2 średniej czerwonej cebuli (posiekanej w kostkę) 
1 łyżka kaparów (posiekanych)
1 łyżeczka przyprawy curry
250 - 300 g marynowanych śledzi (pokrojonych w 2 cm kawałki)
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
świeżo zmielony pieprz
100 ml kwaśnej śmietany
50 g (3 łyżki) majonezu
  2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
  
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Posolić do smaku. 
 Przełożyć śledzie do słoika i pozostawić w lodówce przez noc, żeby wszystkie smaki się połączyły.
  

Przepisy Brontë Aurell z książki "Scandikitchen"

6 komentarzy:

  1. Te w buraczkach zapowiadają się niesamowicie kusząco :)
    W curry niestety nie lubię...

    OdpowiedzUsuń
  2. To sledzie w sam raz dla mnie, uwielbiam sałatki na bazie śledzi marynowanych

    OdpowiedzUsuń
  3. sledzie uwielbiam , a próbowałaś z tych z mojego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam śledzie marynowane. Twoje brzmią tak smakowicie,że aż mi ślinianki zaczęły wariować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaczyna się sezon śledziowy, hura! :)

    Moje ulubione receptury to te od Ciebie, niezmiennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Śledziowych przepisów bedzie jeszcze dużo.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails