środa, 10 grudnia 2014

Lebkuchen czyli jedno z moich ulubionych ciast na święta.



 
Dzisiaj mam dla Was przepis na jeden z moich ulubionych pierników. To ciasto ma same zalety. Jest proste i szybkie w przygotowaniu (szczególnie jak kandyzowane owoce zastąpicie kandyzowaną skórką pomarańczową), jest niesamowicie wilgotne i aromatyczne w smaku, można je przyrządzić dosłownie w dzień Wigilii, ale także kilka dni wcześniej, świetnie się przechowuje i jest dobre na kulinarne prezenty.
Ten niemiecki piernik piekłam już wielokrotnie. Za każdym razem idealnie wychodzi. Jego smak przetestowałam na ponad 70 osobach (rodzinie, znajomych, w szkole syna i u mnie w pracy) i wszyscy byli zachwyceni. Jestem pewna, że jeżeli go upieczecie i Wy dołączycie do entuzjastów tego piernika.


 
Lebkuchen

kandyzowane skórki cytrusów*
1 szklanka cukru
1 cytryna (pokrojona wraz ze skórką na 2-3 mm plastry)
1 pomarańcza (pokrojona wraz ze skórką na 2-3 mm plastry)

2 łyżki posiekanych suszonych/kandyzowanych moreli
2 łyżki posiekanych suszonych/kandyzowanych wiśni
2 łyżki posiekanych suszonych/kandyzowanych żurawin
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 i 3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych
3/4 szklanki mielonych migdałów
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 szklanka ciemnego brązowego cukru (użyłam muscovado)
1 szklanka miodu
55 g miękkiego masła
2 duże jajka

cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie)

Przyrządzić kandyzowane plastry cytrusów. Wymieszać w rondlu cukier z 1 szklanką wody. Mieszając doprowadzić do zagotowania (cukier powinien się rozpuścić). Gotować jeszcze 5 minut. Dodać plastry owoców i gotować całość przez 10 minut. Plastry owoców wyjąć z syropu, odsączyć, wyjąć ewentualne pestki i posiekać w drobną kostkę. Odstawić. Syrop można użyć ponownie do kandyzowania kolejnych owoców lub samych skórek. Odmierzyć 1/2 szklanki owoców kandyzowanych lub skórki pomarańczowej* i wymieszać z posiekanymi owocami suszonymi. W misce wymieszać mąkę, kakao, sól, korzenne przyprawy, mielone orzechy, migdały, proszek do pieczenia i sodę.


W drugiej misce zmiksować ma gładką masę brązowy cukier, miód i masło. Cały czas miksując dodawać po 1 jajku. Dodać zawartość miski z suchymi składnikami. Na najniższych obrotach zmiksować wszystko do połączenia. Dodać suszone i kandyzowane owoce i ponownie zmiksować do połączenia. Ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki na 1 godzinę.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyłożyć do formy z papierem do pieczenia na grubość ok 2 cm. Szpatułką wyrównać powierzchnię. Piec 20 -25 minut. Wystudzone kroić na kwadraty. Wierzch można posypać cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnej puszce.
 
*kandyzowane owoce można zastąpić kandyzowaną skórką pomarańczową.

16 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Ładna stylizacja. Też często ciasteczka lub kanelbullary, które mają być prezentem opakowuję właśnie w celofan.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. Ja też lubię takie opakowania. Widać wnętrze, a zawiązanie może być dekoracyjne. Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Boszsz, ile dobra w jednym, cudne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że Ci się podoba.

      Usuń
  3. Uwielbiam lebkuchen. Robię je w formie okrągłych pierniczków. Przepyszne są.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje niektóre lebkuchen też są okrągłe. Jednak ta konsystencja ciasta sprzyja bardziej krojeniu po upieczeniu. Jak będę teraz w Niemczech to chcę kupić specjalne foremki do nich. Zobaczymy czy je znajdę :) Serdeczne pozdrowienia.

      Usuń
  4. Ale mi narobilas ochoty na ten pierniczek! Muszę w tym roku wypróbować Twój przepis :)
    Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Czekam w takim razie na wieści jak smakowało.

      Usuń
  5. danke für die tollen bilder und inspirationen, liebe grüße von angie

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zwykle pieknie! Moje pierniczki lebkuchen juz upieczone, "dojrzewaja" w puszkach! Ale ten piernik wyglada oblednie I pewnie tak smakuje, musze znalezc czas aby go upiec! Serdeczne pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczęśliwa z Ciebie posiadaczka wypełnionych puszek. Uwielbiam otwierać takie puszki i chłonąć aromat zawartości. Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Ciekawy przepis, muszę wypróbować :) Czy mogę prosić o wskazówki co jeszcze mogłoby być kulinarnym prezentem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zajrzyj do zakładki z przepisami na Boże Narodzenie (po prawej stronie bloga). Polecam wszelkie pierniczki i ciasteczka, koncentrat gløgg, szybkie nalewki świąteczne, ciasto panpepato, panforte...

      Usuń
  8. Wygląda wspaniale, a lista składników bogata (i zdrowa!). Nie pierwszy raz słyszę o lebkuchen, ale widziałam chyba nieco inne, mniej obszerne przepisy ;) Święta w końcu raz do roku, musi być bogato i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie warto żałować składników. W końcu święta mamy raz do roku. A ten piernik jest naprawdę pyszny i warty upieczenia.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails