piątek, 24 grudnia 2010

Świąteczne życzenia i deser czekoladowo śliwkowy.


Składam Wam wszystkim najserdeczniejsze życzenia radosnych, pełnych rodzinnego ciepła i miłości  Świąt oraz samych dobrych chwil w Nowym Roku.
Serdecznie dziękuję za przemiłe życzenia jakie dostałam.

Zostawiam Wam  pyszny deser czekoladowy, którego pomysł i przepis powstał w mojej głowie. Na dnie cienka warstwa wilgotnego biszkoptu czekoladowego, na nim warstwa chrupiąca o smaku prażonych orzechów laskowych. Wszystko zwieńcza mus czekoladowy z kawałkami śliwek nasączonych w armagnacu.  Naprawdę udane połączenie. Ja swoje desery zrobiłam w stalowych rantach. Jeżeli ich nie macie, albo chcecie, żeby deser był większego formatu, można go zrobić  w obręczy od tortownicy.

Tym przepisem żegnam się z Wami na 10 dni i znikam tam gdzie świeci słońce, jest ciepło i wieją wiatry od oceanu. Oprócz tego, że się wygrzeję i wypocznę, liczę też na nowe inspiracje kulinarne.



Deser czekoladowo śliwkowy

ciasto
6 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
150 g drobnego cukru
50 g gorzkiego kakao

mus czekoladowy
255 g gorzkiej czekolady
60 g mleka
60 g śmietanki kremówki
 2 średnie żółtka jaj
6 białek jaj
3 łyżki cukru
1 arkusz żelatyny w płatku

orzechowa warstwa chrupiąca
100 g ciasteczek crêpe dentelle Gavottes*
150 g pasty gianduja**
130 g czekolady mlecznej

150 g posiekanych w kostkę śliwek suszonych
armagnac

Śliwki zalewamy armagnacem*** do nasączenia na noc, a najlepiej na 3-4 dni przed przygotowaniem deseru. Alkohol powinien zakrywać śliwki. 
Przygotowujemy biszkopt czekoladowy. Żółtka ubijamy z cukrem przez 3 minuty, dodajemy przesiane kakao i mieszamy do połączenia. Białka miksujemy na pianę i wykładamy na żółtka. Delikatnie mieszamy przy pomocy trzepaczki. Ciasto wylewamy na blachę (płaską z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 15-20 minut. Ciasto ma być upieczone, ale nie spieczone. Zostawiamy je do wystygnięcia na blasze . W czasie studzenia znacznie opadnie, ale tak ma być. Wystudzone ciasto wycinamy przy pomocy rantu lub obręczy tortownicy. Ranty (obręcz tortownicy) kładziemy na talerzu (lub czymś płaskim). Wkładamy na dno wycięte kawałki biszkoptu. Ciasto nasączamy armagnacem pozostałym z nasączania śliwek. Czekoladę mleczną rozpuszczamy na parze. Dodajemy do niej pastę gianduja i pokruszone ciasteczka. Mieszamy wszystko i wykładamy na biszkopt czekoladowy. Odstawiamy do lodówki. Przyrządzamy mus czekoladowy. Arkusz żelatyny zalewamy zimną wodą i odstawiamy do nasączenia.  Czekoladę kroimy na małe kawałki i wkładamy do miski, w której będziemy ją rozpuszczać na parze. Podgrzewamy mleko ze śmietanką. Do gorącego dodajemy odsączoną żelatynę i mieszamy do czasu jej rozpuszczenia. Ciepłe dodajemy do czekolady i mieszamy do połączenia. Dodajemy żółtka i mieszamy tylko do czasu połączenia się ich z czekoladą. Dodajemy śliwki (armagnac z nich został użyty do nasączenia biszkoptu) i mieszamy całość. Masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie ubijamy białka na średnich obrotach do momentu tworzenia się wierzchołków na pianie. Zwiększamy obroty miksera na najszybsze, dodajemy cukier i ubijamy pianę na sztywno. Do masy czekoladowej dodajemy  3-4 łyżki piany i mieszamy całość trzepaczką. Do tak rozrzedzonej masy czekoladowej dodajemy resztę piany i mieszamy wszystko delikatnie trzepaczką do połączenia. Pianę musimy wykładać na masę czekoladową, a nie odwrotnie. Inaczej część pęcherzyków powietrza rozgniecie się pod wpływem ciężaru czekolady i mus nie będzie tak puszysty. Mus czekoladowy wykładamy na warstwę chrupiącą. Wyrównujemy wierzch szpatułką lub nożem. Wstawiamy całość do lodówki. Najlepiej na całą noc. Wierzch dekorujemy gorzkim kakao, warstwą rozpuszczonej na parze gorzkiej czekolady (jak na zdjęciu) lub śliwkami nasączonymi w alkoholu.

Z przepisu wychodzi 10 małych deserów o średnicy 6 cm lub jeden duży.
    
* o ciasteczkach crêpe dentelle Gavottes możecie przeczytać tutaj. Znajdziecie tam informacje jak one wyglądają, gdzie je kupić i czym ewentualnie je zastąpić.


** pastę gianduja kupiłam we Włoszech. Ma bardzo intensywny smak prażonych orzechów laskowych.  Jeżeli nie możecie jej zdobyć użyjcie nutelli.


*** o armagnacu możecie przeczytać tutaj.



23 komentarze:

  1. Lo, ten deser jest po prostu boski :) Zycze Ci udanej podrozy (skrycie zazdraszczam wyjazdu:)). No i wciaz Wesolych Swiat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lo, życzę Tobie i Toim bliskim radosnych, ciepłych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wesołych Świąt, samych udanych wypieków (ale Tobie tego życzyć nie trzeba) i dużo radości w rodzinnym gronie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. żeby pachniały czekoladą i były cudownie rodzinne.. tego Ci życzę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Radosnych i spokojnych Swiat w takim razie! I milego odpoczynku :)

    Pozdrawiam serdecznie Lo!

    OdpowiedzUsuń
  6. C-U-D-O-W-N-Y!
    A ja Ci życzę równie cudownych i smacznych Świąt!:))

    OdpowiedzUsuń
  7. najlepszego lo! deser odlot!

    OdpowiedzUsuń
  8. deser wygląda baaardzo pysznie.

    Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lo najlepsze zyczenia zza miedzy. I dla młodego i dla starego ;-) i dla panny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Radosnych świąt Narodzenia Pańskiego :-)
    Pozdrawiam ciepło Lo

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdrowych, rodzinnych Świąt, miłości, ciepła i spokoju.

    OdpowiedzUsuń
  12. Hym, jesteś pewna, że nie podwędziłaś tego pięknego deseru z jakieś ekkluzywnej restauracji? :-) Jest taki dopracowany. Cudeńko. :-)
    Wesołych! :-))

    OdpowiedzUsuń
  13. rety, rety!
    co za pokusa. deser...wygląda zupełnie jak z jakiejś paskudnie drogiej cukierenki...

    świąt Ci życzę aromatycznych. w gronie tych, których kochasz najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  14. Deser wygląda przepysznie, a ja życzę Ci poświatecznego cudownego wypoczynku!Wracaj cała, odpoczęta i zdrowa i pięknie prezentuj nowości!

    OdpowiedzUsuń
  15. Święta już na półmetku ale jeszcze zdążę życzyć Ci dużo dobra - na Święta i na cały Nowy Rok! Dobrej podróży i szczęśliwego powrotu!

    Ściskam świątecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zazdroszczę takiej ciepłej ucieczki, ja niestety jutro znowu do pracy i tak boleję, że ten czas umyka zbyt szybko. Mam nadzieję, że wypoczywasz, jesz same dobre rzeczy i grzejesz się w rodzinnej atmosferze.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wszystkie desery z suszonymi śliwkami są doskonałe na święta!

    OdpowiedzUsuń
  18. Zyczę wspaniałego wypoczynku i licznych inspiracji ;)
    I egoistycznie całkiem, rychłego powrotu do nas z takimi cudeńkami jak ten deser!

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie wiem, co bardziej mnie dobiło - ten deser, którego nie posmakuję, czy ciepło, którego nie zaznam...;)

    Świetny pomysł na deser, ze świątecznym akcentem i wykwintnie.

    A ranty mam... Ra zna razie z nich korzystałam dopiero. Leń, leń, leń!

    OdpowiedzUsuń
  20. Lo! Kochana wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Liczę na kolejne takie wspaniałości u Ciebie i mam pewność, że się nie zawiodę!
    Całusy!

    OdpowiedzUsuń
  21. Brzuszka pełnego, widelca sztywnego, dużego talerza, chochli co nie odmierza, (same rymowałyśmy) generalnie najlepszego!
    Kasia i Magda z bezsosiku

    OdpowiedzUsuń
  22. mmm... wyglada wspaniale:) intensywnie czekoladowy... mniam:)

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails