niedziela, 22 grudnia 2013

Śledzie na dwa sposoby. Polskie z piernikiem i orzechami i szwedzkie z burakami i chrzanem.

 
Czas przyspiesza coraz bardziej. Chciałabym, żeby doba wydłużyła się o połowę, a w pracy rozdawali urlopy. Jak co roku nie mogę się nadziwić, że Wigilia, to dzień pracy. Przydałaby się bardziej wolna, niż 6 stycznia.
Większość przygotowań już za mną, ale... to był bardzo pracowity weekend.
 
Dzisiaj dwa śledziowe przepisy. Słodkie z burami i chrzanem i polskie w pierniku i orzechach. Te drugie to ulubione mojego syna.
 
 
Szwedzkie śledzie z burakami i chrzanem
 
200 g buraków
1 szalotka
75 g świeżego chrzanu w korzeniu
500 ml octu cydrowego lub na białym winie
300 g cukru
5 liści laurowych


20 płatów wymoczonych solonych śledzi
1 cebula (najlepiej cukrowa)
 
Buraki, szalotkę i chrzan obrać i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do rondelka. Zalać octem i 100 ml wody. Dodać cukier i liście laurowe. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.  Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Śledzie pokroić na 1-2 cm kawałki i przełożyć do słoika. Zalać zalewą i wstawić do lodówki na 1-2 dni. Podawać odsączone z zalewy, posypane cebulą pokrojoną w cienkie piórka. Śledzie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
 
 
Śledzie z piernikiem i orzechami włoskimi
 
zalewa
1 szklanka (250 ml) oleju z pestek winogron lub innego o neutralnym smaku
4 goździki
2 liście laurowe
6 ziaren pieprzu
laska cynamonu
1 łyżka startego imbiru
 
125 g wysuszonego piernika
125 g drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
1/2 - 1  łyżka startego imbiru
 
4 - 6 płatów wymoczonych solonych śledzi
 
Wszystkie składniki zalewy włożyć do rondelka i podgrzać. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Śledzie pokroić na 1-2 cm kawałki i przełożyć do słoika. Zalać zalewą i wstawić do lodówki na 1-2 dni. Piernik zetrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze na proszek. Dodać orzechy, podgrzany miód, ocet, rozmaryn i imbir. Wymieszać. Odsączyć śledzie z zalewy i wymieszać z masą piernikową. Można podawać od razu.
 
 
 

6 komentarzy:

  1. Obie wersje bardzo mi się podobają:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie rownież :)
    Wszystkiego dobrego na Swieta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Spokojnych, rodzinnych i ceplych Swiat! A sledzikiem oczywiscie sie czestuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobają mi się i jedne i drugie. Żadnych nie próbowałam. Z pewnością pyszne.
    Zdrowych, wesołych Świąt Lo dla Ciebie i Najbliższych. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe, czy mój mąż zjadły te piernikowe? muszę zaeksperymentować :))
    Wszystkiego najlepszego Lo !

    OdpowiedzUsuń
  6. W przypadku śledzi z buraczkiem na ile mniej więcej słoików przewidziana jest podana proporcja? :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails