wtorek, 1 grudnia 2015

Kulinarne prezenty. Kruche ciastkeczka z orzechami i syropem klonowym.


W okresie świątecznym szykuję dużo, drobnych prezentów dla znajomych i przyjaciół. Są to oczywiście prezenty kulinarne. Słoiczki z korzenną konfiturą lub chutneyami, małe buteleczki z nalewkami lub koncentratami napojów, dojrzewające ciasta typu stollen, panpepato, panforte, pierniki, drobne ciasteczka lub pierniczki zapakowane w torebki. Myślę, że takie samodzielnie wykonane drobne słodkości sprawiają dużo przyjemności. Radość niesie ich przygotowywanie, pakowanie i obdarowywanie bliskich.

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kruche ciasteczka orzechowe z dodatkiem syropu klonowego. Są bardzo proste do wykonania i smakują wyjątkowo. Torebka takich ciasteczek ucieszy każdego.

Spis linków do świątecznych przepisów znajdziecie TUTAJ.


Kruche ciasteczka z orzechami i syropem klonowym  

120 g orzechów laskowych
250 g mąki tortowej
225 g masła w temperaturze pokojowej
50 g jasnego cukru muscovado
50 ml syropu klonowego (najlepiej ciemnego)
szczypta soli

wierzch
20 g orzechów laskowych pokrojonych w duże kawałki

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Rozłożyć na blasze orzechy i prażyć przez kilka minut do chwili, kiedy skórka na orzechach zacznie pękać. Wyjąć i otrzeć je ze skórki używając dłoni i ściereczki. Większość skórki powinna zejść. Można również użyć orzechów bez prażenia lub kupić gotowe prażone.
Orzechy zmiksować lub zmielić.
Masło zmiksować z solą i z cukrem na gładką, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać syrop klonowy. Zmiksować do połączenia. Dodać mąkę i cukier i zmiksować do połączenia.
Ciasto uformować w wałek o średnicy 3 cm. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 45 minut (można na całą noc).
Nagrzać piekarnik do 160 stopni C.
Pokroić wałek ciasta na 16 plastrów. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać grubo posiekanymi orzechami laskowymi. Docisnąć je lekko dłońmi.
Piec 20 minut. Wyjąć blachę z ciastkami z piekarnika i zostawić ciastka na blasze na 2-3 minuty do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie przełożyć je na kratkę do całkowitego wystudzenia.




4 komentarze:

  1. ooo nie, zużyłam cały syrop ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł z tym syropem klonowym;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uwielbiam dawać takie prezenty :) A okresie świątecznym piekę niewyobrażalne ilości ciasteczek! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Takie ciacha ucieszą na pewno :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails