wtorek, 29 listopada 2016

Kulinarne prezenty. Trufle z daktyli i migdałów (wegańskie)


Od wielu osób słyszę pytania dotyczące kulinarnych prezentów. Co można dać w prezencie przyjaciółce, znajomym, starszej cioci, kuzynowi, wegance.... Wśród przepisów, które można znaleźć na blogu jest wiele takich propozycji. Na ciasteczka, konfitury z cytrusów (mamy na nie sezon), nalewki (robione wcześniej i na ostatnią chwilę), dojrzewające ciasta, koncentraty korzennych napojów, mieszanki przypraw, słoiki z suchymi składnikami do upieczenia ciastek... dużo tego jest.
 Linki do przepisów znajdziecie w poprzednim poście. Można tam znaleźć wiele propozycji. Będzie też kilka nowych. Niedługo pojawi się przepis na granolę zimową, chutney z gruszek i jabłek z korzennymi przyprawami (idealny do pieczonych mięs), a dzisiaj zapraszam Was na przepis na trufle z daktyli, rodzynek i migdałów. To idealny przepis dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej, wegan, miłośników "zdrowych" słodyczy i raw food, dzieci i wszystkich osób, które mają czas wzmożonej nauki. 
A także dla wszystkich osób, dla których smak, a nie wartości zdrowotne są najważniejsze.

Dużym atutem tych trufli jest szybkość i łatwość zrobienia, a także to, że w lodówce można je przechowywać przez 2-3 tygodnie.

 

 Trufle z daktyli i migdałów 
(wegańskie)

140 g migdałów (mogą być w skórce)
120 g rodzynek
275 g daktyli bez pestek (dużych, tzw. świeżych lub odmiany medjool)
50 g oleju kokosowego (w temperaturze pokojowej
50 g gorzkiego kakao
50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
1/2 - 1 łyżeczka mielonego cynamonu

do obtoczenia
wiórki kokosowe
posiekane pistacje, orzechy włoskie, migdały. gorzkie kakao

Wszystkie składniki (oprócz składników do obtoczenia) włożyć do pojemnika malaksera i zmiksować na gładką masę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w wybranych dodatkach. 
Przechowywać w lodówce do 2-3 tygodni.




Przepis Trine Hahnemann z książki "Scandinavian comfort food"

3 komentarze:

  1. Pychaa! Idealne na przekąskę w ciągu dnia.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie trufle, bo nie dość, że słodkie to jeszcze zje się jedną lub dwie i to wystarcza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze te kuleczki :)
    Takie prezenty zawsze sprawiają radość :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails