wtorek, 3 listopada 2009

Lebkuchen. Czas osłodzić chłód.



Mroźny poranek.
Idę do pracy dłuższą drogą, bo tak pięknie szeleszczą liście pod stopami. W lesie cisza. Tylko wrony wygrzebuja z liści żołędzie i patrzą, kto im zakłuca poszukiwania o świcie. Jeszcze chwila i wpadnę w wir pracy, ale teraz chcę zatrzymać  chwilę.
Po powrocie do domu dobrze coś upiec, coś korzennego i czekoladowego. Kiedy zaczerwienione od chłodu policzki będą się ogrzewać, dobrze jest poczuć rozchodzący się po domu słodki zapach cynamonu i pomarańczy.
Lebkuchen - niemieckie ciasto korzenne, rodzaj piernika. Wypróbowałam wiele przepisów na to ciasto. To jest dla mnie najlepsze, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Można zamiast poszczególnych przypraw korzennych użyć 1 łyżeczki przyprawy do piernika (najbardziej lubię firmy Kotanyi). Ciasto ma intensywny, bogaty smak, jest wilgotne w środku. Na wierzchu tworzy się lukier, który po podpieczeniu staje się kruchy i pęka przy krojeniu.

Lebkuchen

75 g płynnego miodu (użyłam akacjowego)
75 g cukru
250 g mielonych migdałów
100 g mąki
25 - 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g gorzkiej czekolady startej na tarce
3 jajka
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatałowej
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
skórka starta z 1/2 pomarańczy
skórka starta z 1/2 cytryny

lukier
1 białko
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
75 g cukru pudru

Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodać migdały, czekoladę, mąkę, korzenie, skórki cytrusów (starte i kandyzowane). Wymieszać wszystko dokładnie i wylać na blaszkę (używam prostokątnej 20x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Zrobić lukier mieszając składniki łyżką. Rozsmarować go na gorącym cieście i ponownie włożyć do piekarnika na 8 minut. Wyjąć i wystudzić. Kroić na kwadraty.

5 komentarzy:

  1. ja zajadam sie pierniczkami lebkuchen. uwielbiam je! wlasnie szukam dobrego przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę dziś na coś korzennego. Mam ochotę, ale czasu dziś zupełnie brak, więc popatrzę sobie u Ciebie i najem się oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. alez musi pyszny ten piernik byc......
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudawianki,
    wypróbuj ten, myślę, że będziesz zadowolona. Ja przetestowałam już kilkanaście przepisów na lebkuchen i na razie ten jest numerem jeden.

    Tilianara,
    To ja Cię częstuję.

    Gosi@,
    Oj pyszny, pyszny...

    OdpowiedzUsuń
  5. Alez to musi byc pyszne! Juz sobie wyobrazam ten zapach podczas pieczenia... I do tego ta chrupiaca skorupka... Mniam, mniam :))

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails