niedziela, 1 grudnia 2013

Sezon świąteczny rozpoczęty. Drożdżowy wieniec z nadzieniem wiśniowo migdałowym ze skandynawskiej kuchni.

 
Kolejny sezon świąteczny właśnie się zaczął w naszym domu. Przed nami ponad trzy tygodnie potraw i słodkości, które nawiązują swoimi smakami do Bożego Narodzenia. To już taka nasza domowa tradycja, że grudniowe gotowanie ma smak Świąt.
Teraz mogę bezkarnie słuchać świątecznej muzyki, oglądać "To właśnie miłość" i piec słodkości pachnące korzeniami.
Sezon zaczęłam pysznym skandynawskim drożdżowym wieńcem z nadzieniem wiśniowo migdałowym i angielskim tradycyjnym grzanym winem Bishop. Dzisiaj przepis na ciasto. Pyszne ciasto. Pełne nadzienia, pachnące kardamonem i cynamonem. Użyłam do niego suszonych i lekko kandyzowanych wiści. Dobrze sprawdzą się też żurawiny.
 
Grzane wino wkrótce... i wiele innych świątecznych receptur.
Poniżej znajdziecie linki do świątecznych przepisów opublikowanych wcześniej na blogu. Dobrego tygodnia Wam życzę i cieszcie się tymi pięknymi przedświątecznymi chwilami.
 
Przepisy na Boże Narodzenie
Babka cytrynowa z żurawinami
Baba drożdżowa czekoladowa
Baba drożdżowa (Neli Rubinstein)
Baba drożdżowa podolska (puszysta)
Babka pomarańczowo migdałowa (z mąką ryżową)
Christmas cake
Ciasteczka orzechowe księżyce (austriackie)
Ciasteczka orzechowe z Nutellą
Ciasteczka orzechowo cynamonowe (szwedzkie)
Ciasteczka orzechowe (duńskie)
Ciasteczka z Linzu (austriackie)
Ciasto czekoladowe ze śliwkami i armagnacem
Ciasto czekoladowe ze śliwkami i armagnacem II (bez mąki)
Ciasto czekoladowo pomarańczowe z Ladurée
Ciasto daktylowo orzechowe z dodatkiem herbaty Earl Grey
Ciasto migdałowo pomarańczowe
Ciasto żurawinowe (odwracane)
Ciasto żurawinowo pomarańczowe z orzechami
Ciasto żurawinowo migdałowe z przyprawą "pięć smaków"
Crinkles (czekoladowe ciasteczka)
Deser czekoladowy z suszonymi śliwkami
Deser makowyDrożdżowy wieniec marcepanowo żurawinowy
Drożdżowy wieniec bakaliowy (austriacki)
Eggnog
Hedgehog żurawinowo pistacjowe
Filet Mignon
Finansiers czekoladowe (Pierre Hermé)
Galantyna z kurczaka z pistacjami
Glög (szwedzkie grzane wino)
Kruche ciasteczka mandarynkowe
Lebkuchen (niemieckie ciasto korzenne)
Masełko żurawinowe
Muffinki żurawinowo marcepanowe
Muffinki żurawinowe
Muffinki z suszonymi wiśniami
Nusstaler - ciasteczka orzechowo czekoladowe (niemieckie)
Panettone (ciasto drożdżowe)
Pandoro di Verona
Panforte di Siena
Panpepato - ciasto dojrzewające (włoskie)
Pain d'épices (francuski piernik Pierre'a Hermé)
Pain d' Épices (francuski pienik) z Ladurée
Pasztet z pistacjami i suszonymi śliwkami (ulubiony)
Pierniczki norymberskie
Pierniczki Basler Läckerli (szwajcarskie)
Piernik z nadzieniem morelowym (austriacki)
Piernik nadziewany powidłami (ulubiony)
Pepparkakor (szwedzkie pierniczki)
Piersi z kurczaka z nadzieniem żurawinowym
Poncz wiedeński
Poncz wiedeński II
Ricciarelli (ciasteczka migdałowe)
Rogale świętomarcińskie
Schab pieczony z liści laurowymi
Schab z nadzieniem jabłkowo żurawinowym (pyszny)
Schab z nadzieniem żurawinowo jabłowym
Schab z szałwią i syropem klonowym
Semifreddo żurawinowe z likierem Grand Marnier
Sernik kajmakowy z gruszkami na piernikowym spodzie
Sernik speculoos
Skórka pomarańczowa
Stollen
Stollen II
Śledzie z koprem i jałowcem (na słodko)
Tarta żurawinowo orzechowa (pyszna)
Terrina mięsna (francuska)
Tort migdałowo bezowy z likierem Grand Marnier
Tort z musów czekoladowych
Tort pralinowo kawowy
Tort żurawinowo czekoladowy

 
Drożdżowy wieniec z nadzieniem wiśniowo migdałowym
 
ciasto
175 ml pełnotłustego mleka
65 g masła
50 g cukru
7 g suszonych drożdży (lub 14 g świeżych)
375 g mąki pszennej (typu 550)
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 średniej wielkości jajko (lekko ubite)
olej do posmarowania miski
 
nadzienie
100 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
100 g skórki pomarańczowej
50 g wiśni (suszonych i kandyzowanych - można użyć żurawiny)
50 g mielonych migdałów
50 g płatków migdałowych
 
1 jajko (lekko ubite)
 
wierzch
125 g cukru pudru
5-6 łyżeczek (25 - 30 ml) pełnotłustego mleka
5 -10 g płatków migdałowych
 
Podgrzać mleko z masłem i cukrem. Wymieszać. Cukier i masło powinny się rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. Do letniej (nie może być gorąca!) mieszaniny dodać drożdże. Wymieszać i odstawić na 5 minut. W misce wymieszać mąkę, sól i kardamon. Dodać jajko i mleczno - maślaną mieszaninę z drożdżami.
  Zmiksować (końcówki miksera - haki) całość na gładkie ciasto. Trwa to około 5-7 minut. Czystą miskę wysmarować olejem i włożyć do niej ciasto. Obrócić, żeby pokryło się całe olejem. Przykryć i odstawić do wyrastania na 1- 1 1/2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Nadzienie: w misce zmiksować masło z cukrem i cynamonem. Dodać mielone migdały, skórki pomarańczowe i wiśnie. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Dodać płatki migdałowe i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia.
Ciasto wyrabiać dłońmi przez chwilę w misce, żeby opadło. Przełożyć je na podsypany mąką duży kawałek papieru do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x45 cm. Rozprowadzić na cieście nadzienie i zwinąć jak roladę. Obciąć nożem końce ciasta. Przełożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zwinąć w wieniec (okrąg). Ostrym nożem zrobić na zewnętrznej części ciasta 12 nacięć (patrz zdjęcie powyżej). Posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem i odstawić do ponownego wyrastania na około 1 godzinę. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Wstawić blachę z ciastem na środkową półkę w piekarniku i piec 25 minut. Ciasto wyjąć i przełożyć do wystudzenia na kratkę.
 
Zmiksować cukier puder i mleko na gładki lukier. Dobrze też sprawdzi się zamiast mleka sok z pomarańczy. Polać lukrem ciasto i zostawić je na 5 minut, żeby lukier spłynął. Dobrze jest podłożyć pod kratkę papier do pieczenia, na którym piekło się ciasto. Nadmiar lukru spłynie wtedy na papier i nie zabrudzi blatu. Wierzch posypać płatkami migdałów. Ja jeszcze ułożyłam kilka świeżych żurawin.


Przepis Si King i Dave Myers z książki "The Hairy Biker's big book of baking"

21 komentarzy:

  1. To nadzienie do mnie przemawia ... pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do mnie też przemówiło i bardzo jestem zadowolona z efektu.

      Usuń
  2. Czekalam na Twój pierwszy grudniowy wpis! Tak samo jak czekam na sledzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to bardzo. Śledzie będą na 100 % Dzisiaj robiłam im zdjęcia :)

      Usuń
    2. Super! :)))
      A w oczekiwaniu na sledzie zrobiłam dziś Twoje panpepato (to, które podarowałas Mimi) - pachniało oblędnie! Już nie mogę się doczekać kiedy je w Święta sprobujemy! Aha, czy można je przechowywać w temp. pokojowej?

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę. Jak najbardziej. Temperatura pokojowa jest dla niego bardzo dobra. Daj znać jak smakowało.

      Usuń
  3. wspanialy wypiek, migdaly i wisnie zawsze ida w parze:-). Lista swiatecznych przepisow jest bardzo imponujaca:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. Przepisy wkrótce zaczną następne przybywać. Zapraszam po inspiracje.

      Usuń
  4. Mniam, mniam.... Czy nie przypomina troche tego wienca dunskiegoo, ktory robilas w zeszlym roku o tej porze? Pamietam, ze Tez go Pozniej robilam byl pyszny.... Drozdzowa baza, marcepan i jakas konfitura czerwona w srodku.... Ide sprawdzilc bo juz zapomnialam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypomina. Drożdżowe ciasto otaczające dobrocie. Tam były suszone i świeże żurawiny i marcepan, a tutaj migdały i wiśnie. Lubię takie ciasta. Są bardzo typowe dla skandynawskiej kuchni. Może skusisz się i na to? Warto.

      Usuń
  5. Lo wspaniały ten wieniec! Cudowne smaki, kocham te świąteczne zapachy, smaki i kocham "To właśnie miłość" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. Cieszę się, że Ci się podoba. I niech żyje "To właśnie miłość".

      Usuń
  6. Waham się pomiędzy powyższym wieńcem, a tym z marcepanem i żurawiną. Czy któryś z nich jest Pani faworytem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę ciężko mi odpowiedzieć, bo obydwa ciasta należą do mojej ścisłej czołówki wypieków świątecznych. Wybrałam bym to z żurawiną, bo ona jest taka bardziej grudniowa niż wiśnia. Ale wybór jest tylko z tego względu.

      Usuń
    2. Dziękuję:)A czy jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe, to nie ma między nimi większej różnicy?

      Usuń
    3. Większej nie ma. Oba to ciasta w skandynawskim stylu. Oszczędne w jajka i aromatyzowane kardamonem. Nadzienie nadaje im wilgotności i dodatkowego smaku.

      Usuń
    4. Zrobiłam w końcu wieniec z marcepanem, tylko mimo wszystko użyłam wiśni zamiast żurawiny i jest naprawdę przepyszny :) Ciasto drożdżowe ze śmietaną niezwykle przyjemne w obróbce i bezproblemowe.
      Bardzo dziękuję za przepis[ a właściwie przepisy, bo upiekłam również ciasteczka z orzechami laskowymi i syropem klonowym, także wyszły wspaniałe].

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails