poniedziałek, 24 grudnia 2012

Wesołych Świąt i pyszne ciasteczka mandarynkowe



Kochani,
życzę Wam radosnych, pełnych ciepła i miłości Świąt Bożego Narodzenia.
Niech każda chwila daje Wam szczęście.
Lo

A jak mielibyście ochotę w tym tygodniu na bardzo proste i wyjątkowo pyszne kruche, maślane ciasteczka to zostawiam Wam przepis. Te ciasteczka są wyjątkowe. Bardzo proste do wykonania i uniwersalne. Zmieniając rodzaj skórki zmieniacie ich smak. Można też dodać 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub 2 łyżki maku lub posiekane orzechy i żurawiny... Można kombinować ze składnikami i cieszyć się różnymi smakami. Z orzechami włoskimi, żurawiną i skórką pomarańczy są dla mnie ideałem zimowych ciasteczek. Część cukru pudru można zastąpić zmiksowanym na proszek cukrem klonowym i polukrować je lukrem z dodatkiem syropu klonowego.
Pycha.

Wesołych Świąt.



Klementynkowe kruche ciasteczka
Clementine butter biscuits

350 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki morskiej soli (lub 1/2 zwykłej)
250 g masła
125 g cukru pudru
skórka starta z dwóch mandarynek (lub z 1/2 pomarańczy lub 3/4 cytryny)
1 żółtko lekko rozbite
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

lukier (opcjonalnie)

W misce zmiksować masło z solą, wanilią, żółtkiem i skórką z mandarynek. Dodać cukier i miksować do połączenia się składników. Cały czas miksując dodać mąkę. Miksować do chwili połączenia się mąki z resztą masy. Nie miksować dłużej. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć je do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto i odłożyć na blat na 15 minut do lekkiego ogrzania. Na lekko podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wycinać z niego foremkami ciasteczka. Układać je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C na złoto przez około 10 - 15 minut. Gorące przełożyć delikatnie na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gotowe ciasteczka można polukrować. Do mandarynkowych zrobiłam lukier z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku mandarynkowego.



Przepis Signe Johansen z książki "Scandilicious baking".

19 komentarzy:

  1. Przepiękne:) Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj , tak śliczności wizualnie i pyszności po składzie
    Naj naj życzę

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo podobają mi się te ciasteczka/szczególnie akcent mandarynkowy mnie do nich przyciąga:)

    dziękuję za życzenia,Tobie również ciepłych,pogodnych,śnieżnych świąt Lo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Najwspanialszych, magicznych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknych Świąt Lo, cudownej magicznej atmosfery :)

    OdpowiedzUsuń
  6. słodkich, pięknych, ciepłych Świat!!! a ciasteczka będą na 100% pewnie na Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne, zimowe ciasteczka :)

    Spokojnych i pogodnych Swiat Lo! :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Wesołych świąt!!!

    Ciasteczka fantastyczne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknych i pełnych ciepła Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja również dołączam się do życzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  11. radosnych i spokojnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  12. Słodkich Świąt! Niech trwają...

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdrowych , spokojnych , pełnych Bożej Łaski świąt życzy Aldona

    OdpowiedzUsuń
  14. Lo, na końcówkę świętowania i na całe po świętach, świątecznej radości w sercu!

    OdpowiedzUsuń
  15. Takich ciasteczek jeszcze nie próbowałam. Dużo smaku dodaje skórka mandarynkowa czy to raczej lekki dodatek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie te ciasteczka mają nutę mandarynkową. Nie jest bardzo intensywna, ale zdecydowanie wyczuwalna.

      Usuń
  16. Pyszne i delikatne :) niestety nie umiem tak lukrować jak Ty ale i tak są wspaniałe dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails