niedziela, 22 listopada 2009

Korzennie. Ciasto żurawinowe z migdałami.

Uwielbiam smak tego ciasta i wygląd. Jest takie jesienno - zimowe i świąteczne. W cieście cudownie łączy się aromat korzeni, kwaskowość świeżych żurawin i słodycz kandyzowanych z chrupkością migdałów.

Korzenne ciasto żurawinowe z migdałami.
(Spiced cranberry bundt cake)

2 szklanki (210 g) mąki pszennej
3/4 szklanki (80 g) mielonych migdałów
2 1/2 łyzeczki przyprawy pięć smaków*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 szklanka (225 g) miękkiego masła
1 szklanka (200 g) cukru
1 szklanka (180 g) jasnego brązowego cukru
3 duże jajka
1 1/2 naturalnego ekstraktu z wanilii
1 szklanka (220 g) jogurtu greckiego
1 szklanka (120 g) grubo posiekanych uprażonych migdałów
1 szklanka (120 g) świeżych lub mrożonych żurawin
1/2 szklanki (70 g) suszonych, kandyzowanych żurawin

Lukier:
1/3 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Okrągłą formę z otworem w środku wysmarować masłem i wyypać lekko mąką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. W misce wymieszać osiem pierwszych składników (sypkie). W drugiej misce zmiksowć masło, dodać obydwa rodzaje cukru i miksować 3 minuty. Dodawać po 1 jajku cały czas miksując. Dodać wanilię, jogurt. Zmiksować. Dodać suche składniki i  miksować do połącznia. Dodać migdały i obydwa rodzaje żurawin. Przełożyć do formy i wstawić do pieca na środkowy poziom. piec 1 godzinę i 10 minut. Wyjąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia na 10 minut. Wyłożyć na talerz, wystudzić całkowicie i polukrować
Lukier: wymieszać łyżką sok pomarańczowy z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. W razie czego dodać więcej soku. Ciasto można przygotować 2-3 dni wcześniej.
Smacznego.


* Przyprawa pięć smaków (five-spice) to mieszanka przypraw zawierająca pieprz seczuański, cynamon, anyż, goździki i koper włoski. Przyprawę można kupić w sklepach orientalnych i sklepach typu: Bomi, Alma, Piotr i Paweł. Ciasto bez tej przyprawy jest równie pyszne.

Przepis pochodzi z magazynu Bon Appetit.

Przepis bierze udział w akcji Korzenny tydzień.



9 komentarzy:

  1. na pewno polubiłabym smak tego ciasta
    bo wygląd już lubię
    szczególnie te żurawinowe kuleczki
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurawinowe kuleczki także do mnie przemawiają. Bardzo świąteczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto musi byc niesamowite w smaku! I jeszcze do tego pyszne zurawiny :)) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię żurawiny, szczególnie w postaci dżemu :)

    a ciasto żurawinowe też piekłam niedawno, tyle, że nieco inne.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. tak, wygląda przepysznie, widać że święta tuż tuż

    OdpowiedzUsuń
  6. Wystarczyło, że glośno wypowiedziałam nazwę tego ciasta i już zostało złożone zamówienie przez mojego męża na najbliższy deser :)Moja cieknąca ślinka mówiła sama za siebie, że nie odmówię tego wyzwania :D mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Asiejo,
    bardzo mi miło to słyszeć. Żurawina ma w wyglądzie i smaku coś magicznego.

    Ptasiu,
    czuję już ten zbliżający się czas, jeszcze się bronię, ale coraz słabiej.

    Majko,
    to prawda ciasto ma w sobie coś niesamowitego w smaku i nie można mu się oprzeć.

    Sisters4cooking,
    bardzo jestem ciekawa Twojego ciasta, bo żurawiny uwielbiam.

    Brysssko,
    blisko, blisko, coraz bliżej.

    Grabiszko,
    bardzo mi miło to słyszeć. Czekam z niecierpliwością na sygnał od Ciebie jak smakowało.

    Pozdrawiam Was wszystkie niedzielnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ogromnie mi się podoba to ciacho, te korzenne smaki, ta żurawina mmm wspaniałe :)
    I to ostatnie zdjecie jest niezwykle ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłem ciasto według przepisu, wyszło pyszniutkie, palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails