niedziela, 3 lutego 2019

Babka pistacjowa


Pistacje to nasze ulubione orzechy. Najczęściej skubiemy takie prażone solone, ale też dodaję je do sałatek, koktajli, ciast i deserów. 
Lubię również pasty (masła) pistacjowe, ale tylko z takim krótkim składem. Najlepiej, kiedy jest tylko jeden składnik - pistacje. 

Do babki, na którą przepis znajdziecie poniżej, użyłam pasty pistacjowej, którą kupiłam w TYM sklepie, ale można oczywiście użyć  innej lub zrobić samemu miksując pistacje na pastę w malakserze o dużej mocy.

Pastę (masło) pistacjowe można kupić w wielu miejscach przez internet. Ja lubię masła wytwarzane na Podlasiu w firmie Maslove

Babka ma intensywny pistacjowy smak i kolor. Jest wilgotna i bardzo aromatyczna. 

Kusi mnie, żeby następnym razem dla odmiany użyć masła z prażonych orzechów laskowych lub migdałów. Modyfikować przepis na różne sposoby, bo sam przepis - baza jest bardzo dobry.

Babkę z masłem z orzechów laskowych oblałabym podgrzanym kremem typu gianduja lub Nutella, a migdałową polałabym białą czekoladą i obsypałabym liofilizowanymi malinami.

Będę wracać do tego przepisu.




Babka pistacjowa

150 g miękkiego masła
150 g pasty (masła) pistacjowego 100%
260 g drobnego cukru
280 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 jajek
200 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
duża szczypta soli

wierzch
100 g białej czekolady
1 łyżka pasty (masła) pistacjowego 100%
garść posiekanych pistacji

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
Wysmarować masłem i obsypać mąką (wysypując jej nadmiar) formę do babki.

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
W drugiej misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Dodać pastę pistacjową i zmiksować do połączenia. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. A następnie miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian śmietanę (jogurt) i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.

Ubić białka na sztywną pianę. 
Połowę piany dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką (nie miksować). Dodać resztę piany i ponownie  wymieszać szpatułką do uzyskania gładkiej, puszystej masy.

Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika.
Piec babkę 55 minut lub do czasu, aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy.
Wyłączyć i pozostawić babkę jeszcze na 5 minut w piekarniku. Po tym czasie uchylić drzwiczki i pozostawić babkę do całkowitego wystudzenia.

Wyjać ciasto z formy i postawić na kratce.
Na parze rozpuścić połamaną czekoladę z 1 łyżką pasty pistacjowej.
Płynną czekoladą oblać babkę i oprószyć posiekanymi pistacjami.


Przepis Monika Mądra - Pawlak i Jan Pawlak z książki "Lubię".

2 komentarze:

  1. Zacząłbym od zrobienia kremu gianduja lub Nutella. Następnie przygotowałbym krem do babeczek. Na koniec polewam babeczkę masłem z orzechów laskowych, a następnie wypełniam kremem, po czym znowu polewam białą czekoladą i posypuję malinami. Ciasto pistacjowe jest pyszne, i trudno mi się oprzeć. Uważam, że to jedno z moich ulubionych ciast i uwielbiam je jeść!

    OdpowiedzUsuń
  2. Posiekane pistacje są solone?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails