sobota, 10 grudnia 2016

Kulinarne prezenty. Chutney z jabłek i gruszek z dodatkiem szafranu.


 Na moim świątecznym stole, jako dodatek do pieczonych mięs lub serów, zawsze jest chutney. Lubię to połączenie smaku słodkiego, kwaśnego i korzennych przypraw. Robię go zawsze wcześniej, bo świetnie się przechowuje, a z czasem wszystkie smaki składników "przegryzają się" i wręcz zyskuje na smaku. 
Lubię też obdarowywać innych słoiczkiem chutneya, bo oprócz smaku jego wielką zaletą jest łatwość przechowywania i możliwość wcześniejszego przyrządzenia. 

Korzenne przyprawy, jabłka, gruszki, odrobina żurawin, szczypta szafranu.... Jesienno zimowe smaki w rozgrzewającym i aromatycznym chutneyu.

TUTAJ znajdziecie  inny przepis na chutney z jabłek oraz linki do wszystkich świątecznych przepisów, jakie znajdują się na blogu.


  Chutney z jabłek i gruszek z dodatkiem szafranu

2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula (pokrojona w drobną kostkę)
sól
50 g świeżego imbiru (obranego i drobno startego 
szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 - 1 łyżeczka pieprzu cayenne
250 g jasnego, brązowego cukru
100 ml jasnego octu winnego
4 (650 g) gruszki (obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w 1/2 - 1 cm kostkę)
1 (350 g) jabłko (obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w 1/2 - 1 cm kostkę)
100 g rodzynek
25 g suszonych żurawin
2 szczypty szafranu
starta skórka i sok z 2 pomarańczy
30-50 g świeżych  żurawin (mogą być mrożone)

Rozgrzać na patelni oliwę. Dodać cebulę, posolić ją i dusić, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje.
Dodać imbir, gałkę, cynamon i cayenne. Podsmażać przez minutę na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodać cukier i dusić mieszając kolejną minutę. Dodać ocet, jabłka, gruszki, rodzynki, oba rodzaje żurawin, szafran i skórkę oraz sok z pomarańczy. 
Doprowadzić do zagotowania i mieszając od czasu do czasu, dusić na małym ogniu przez 15 minut. Płyn powinien nabrać konsystencji syropu. Posolić do smaku.  Przełożyć gorący chutney do wyparzonych słoików.
 Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu do 6 miesięcy. Jeżeli chutneya nie zawekujecie, przechowujcie go w lodówce do 2 tygodni.




Przepis Gordon Ramsay z książki "Christmas with Gordon".

2 komentarze:

  1. Wspaniały pomysł na prezent! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie chutney'e też goszczą dość często; lubię mięso z owocami :)
    Ten zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails