niedziela, 4 grudnia 2016

Duńskie korzenne śledzie marynowane w słodkiej zalewie




Mam dzisiaj dla Was przepis na duńskie śledzie marynowane w korzennej, słodkiej zalewie. Oprócz smaku, mają tę zaletę, że można je zrobić już teraz i przechowywać do Świąt, a nawet dłużej. To dobry przepis dla miłośników skandynawskich smaków, śledzi w słodkich zalewach i dla tych, którzy świąteczne prace kuchenne chcą rozłożyć sobie w czasie. 

Pod TYM linkiem znajdziecie inne przepisy na śledzie
 Duńskie korzenne śledzie marynowane w słodkiej zalewie


12 płatów śledziowych (lekko solonych)
 1 duża czerwona cebula
2 marchewki
5 gałązek koperku

marynata
1 3/4 szklanki octu jabłkowego lub z cydru (można użyć też octu z białego wina)
1 1/4 szklanki drobnego cukru
1 3/4 szklanki wody
3 liście laurowe
2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
1 nasion kolendry (nasiona)
2 łyżki gorczycy 
10 -15 sztuk (kulek) ziela angielskiego
10 sztuk goździków


Cebule i marchew obrać i pokroić w plastry. Marchewka powinna być w bardzo cienkich plastrach. 
Składniki marynaty przełożyć do rondelka. Gotować na małym ogniu około 15 minut.  Wystudzić zalewę do temperatury pokojowej.

W wyparzonym słoiku układać śledzie pokrojone na 2 cm kawałki przekładając je gałązkami kopru, cebulą i marchwią. Zalać zalewą, zamknąć słoik i wstawić go do lodówki na minimum 1 tydzień. Po tym czasie śledzie odsączyć z zalewy i podawać. Śledzie można przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


Przepis Trine Hahnemann z książki "The Scandinavian cookbook"

5 komentarzy:

  1. No to koniecznie do zrobienia jak mogą leżeć do Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, ja ich nie lubię... Dla mnie śledzie muszą być słone ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Ci Autorko, znakomite, pozdrawiam TK

    OdpowiedzUsuń
  4. Od kilku pokoleń robimy takie śledzie jako staropolskie, (z przedwojennej książki kucharskiej). Zamiast cukru jest miód jasny.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails