niedziela, 4 grudnia 2016

Duńskie korzenne śledzie marynowane w słodkiej zalewie




Mam dzisiaj dla Was przepis na duńskie śledzie marynowane w korzennej, słodkiej zalewie. Oprócz smaku, mają tę zaletę, że można je zrobić już teraz i przechowywać do Świąt, a nawet dłużej. To dobry przepis dla miłośników skandynawskich smaków, śledzi w słodkich zalewach i dla tych, którzy świąteczne prace kuchenne chcą rozłożyć sobie w czasie. 

Pod TYM linkiem znajdziecie inne przepisy na śledzie
 Duńskie korzenne śledzie marynowane w słodkiej zalewie


12 płatów śledziowych (lekko solonych)
 1 duża czerwona cebula
2 marchewki
5 gałązek koperku

marynata
1 3/4 szklanki octu jabłkowego lub z cydru (można użyć też octu z białego wina)
1 1/4 szklanki drobnego cukru
1 3/4 szklanki wody
3 liście laurowe
2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
1 nasion kolendry (nasiona)
2 łyżki gorczycy 
10 -15 sztuk (kulek) ziela angielskiego
10 sztuk goździków


Cebule i marchew obrać i pokroić w plastry. Marchewka powinna być w bardzo cienkich plastrach. 
Składniki marynaty przełożyć do rondelka. Gotować na małym ogniu około 15 minut.  Wystudzić zalewę do temperatury pokojowej.

W wyparzonym słoiku układać śledzie pokrojone na 2 cm kawałki przekładając je gałązkami kopru, cebulą i marchwią. Zalać zalewą, zamknąć słoik i wstawić go do lodówki na minimum 1 tydzień. Po tym czasie śledzie odsączyć z zalewy i podawać. Śledzie można przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


Przepis Trine Hahnemann z książki "The Scandinavian cookbook"

4 komentarze:

  1. No to koniecznie do zrobienia jak mogą leżeć do Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, ja ich nie lubię... Dla mnie śledzie muszą być słone ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Ci Autorko, znakomite, pozdrawiam TK

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails