czwartek, 30 czerwca 2011

Młoda cukinia i ciasto drożdżowe czyli letniej tarty czar.


Moją ostatnią miłością kulinarną są wytrawne tarty na cieście drożdżowym.  Takie wypieki mają same plusy. W letniej aurze ciasto drożdżowe rośnie jak szalone, a więc wykonanie takiej tarty jest bardzo szybkie. Łatwo wyklada się nim formę. Nie lepi się, nie trzeba go wałkować. Żadnego wcześniejszego podpiekania spodu. Za to nadzienie wcześniej  podpieka się w formie tak samo jak przy tarcie z ziemniaczkami i młodą cebulką. Zresztą obydwie tarty mają wiele wspólnego, ale nie ma co się dziwić, przepisy pochodzą z jednej książki.
Lubię takie wcześniejsze wykonanie nadzienia. Potem potrzeba tylko przysłowiowej chwili na zrobienie tarty. Ja ze swej strony dodałam do nadzienia czosnek, a z fenkułu zrezygnowałam. Użyłam 500 g młodej cukinii i 2 czerwonych cebul. Na moim targu sprzedawane są maleńkie, młode cukinie. Ich smak jest tak doskonały, że nie chciałam go tłamsić dodatkiem fenkułu. Najbardziej mi smakuje ta tarta letnia albo zupełnie wystudzona. Idealnie więc sprawdzi się na pikniku, wycieczce, w plenerze... Polana oliwą truflową jest pyszna.


Tarta z młodą cukinią i fenkułem.
Courgette and fennel tart.

nadzienie
350 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry
200 g fenkułu pokrojonego w 1 cm plastry
1-2 czerwone cebule pokrojone w 0,5 cm plastry
2-3 ząbki czosnku pokrojone w plastry
40 ml oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki tłuczonego pieprzu
1 łyżka posiekanej natki
100 g startego sera Cheddar
150 jogurtu greckiego
ciasto
220 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
80 ml wody

Wymieszać w misce mąkę, sól i drożdże. Dodać rozbełtane jajko, oliwę i wodę. Wyrobić całość dłońmi (lub mikserem - końcówki haki) na miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyłożyć w formie do tart o średnicy 23 cm (użyłam prostokątnej). Do drugiej, prostokątnej formy wlać oliwę i dodać warzywa (cukinię, fenkuł, cebulę, czosnek). Posolić, popieprzyć, wymieszać i przykryć całą formę folią aluminiową.  Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach C przez 30 minut. Formę wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i pozostawić warzywa do lekkiego wystudzenia na 10-15 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 stopni C. Podpieczone warzywa wymieszać z natką i połową sera. W miseczce wymieszać jogurt z resztą sera. Na ciasto wyłozyć masę jogurtową, a na wierzchu rozłożyć warzywa. Wstawić do piekarnika i piec 25-30 min. 




Przepis Isidora Popović z książki "Popina book of baking".

15 komentarzy:

  1. Jakie pysznosci! Podoba mi się taka tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności jak zwykle u Ciebie. A zdjęcia cebuli bardzo urocze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Widać, że jest doskonała :) A jeszcze z tymi młodziutkimi cukiniami - idealna.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, jak Ty kusisz:))) A ja od dziś na ostrej diecie, bo zdecydowanie za dużo kilogramów ostatnio mi przybyło, buuu. Poproszę bardzo o coś dietetycznego w następnym poście i pozdrawiam zaśliniona:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest fantastyczna! Tak jak i Twoja foremka, która za każdym razem równie mocno mi się podoba :)
    Na pewno ją zrobię, bo uwielbiamy takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę spróbować, uwielbiam cukinie

    OdpowiedzUsuń
  7. schrupałabym taką na kolacyjkę.. :]

    OdpowiedzUsuń
  8. fajna taka drozdzowa tarta:) niesamowicie pysznie sie zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglada bardzo smakowicie :) Przypomnialas mi o pissaladiere :) Jutro musze zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale i pysznie! Lo, wszystkie przepisy które dodajesz od razu stają się moimi ulubionymi ;) Pozdrawiam, i niech się w końcu zrobi ciepło w Warszawie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Drożdżowe ciasto bardzo nam się podoba, ale do fenkułu jakoś nie możemy się przekonać...

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś pięknego! Muszę wreszcie wypróbować taką tartę na drożdżowym ciście bo zbieram się, i zbieram, i zebrać nie mogę..a z takim dodatkami musi być fenomenalna!!!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails