poniedziałek, 13 czerwca 2011

Tarta na czerwiec. Młode ziemniaczki i cebulka.



Ostatnio na wszystko brakuje mi czasu. Zaległości rosną na każdym froncie. Sterta prasowania rośnie jak ciasto drożdżowe w upały, komputer pokrywa kurz, a ja co parę dni pakuję walizki. Nagrodą za ten intensywny czas są wyprawy w piękne miejsca. O tym napiszę kiedy indziej. 
Dzisiaj zapraszam na bardzo wiosenną tartę z dodatkiem małych, polskich, pieczonych ziemniaczków i cebulki dymki. Spód tarty nie jest klasyczny kruchy, ale drożdżowy na orkiszowej mące. Całość świetnie się komponuje. Tarta ma bardzo proste składniki, a smak niezwykły. Brzegi ciasta polewaliśmy oliwą truflową i zajadaliśmy jak pyszną razową foccacię.

 Tarta z pieczonych ziemniaków i młodej cebulki.

ciasto
220 g mąki orkiszowej razowej
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
60-80 ml wody

nadzienie
500 g małych, młodych ziemniaków
40 ml oliwy z oliwek
1 1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
100 g młodej cebulki dymki pokrojonej w 1/2 cm plasterki (białe i jasnozielone części, bez szczypioru)
4 ząbki czosnku (zmiażdżone)
70 g tartego sera Cheddar
170 ml śmietanki kremówki
1 duże jajko

ciasto: wymieszać w misce mąkę, sól i drożdże. Dodać rozbełtane jajko, oliwę i wodę. Wyrobić całość dłońmi (lub mikserem - końcówki haki) na miękkie i elastyczne ciasto. Ciastem wyłożyć formę do tart o średnicy 23 cm. 
nadzienie: nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i pokroić w 1/2 cm plastry razem ze skórką. Wymieszać ziemniaki, oliwę, sól i pieprz. Przełożyć do formy do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec 20 minut. Zdjąć ziemniaki z blachy i pozostawić do wystudzenia na 10 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 stopni C. Wymieszać cebulkę, ziemniaki, czosnek i ser. Wyłożyć je na ciasto. Wymieszać śmietankę i jajko. Zalać tą mieszaniną nadzienie. Piec tartę przez 25-35 minut. Nadzienie i ciasto muszą być upieczone na złoto. Tartę po wyjęciu z piekarnika zostawić na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Podawać na ciepło lub na zimno.


Przepis Isidora Popović z książki "Popina book of baking".

25 komentarzy:

  1. Właśnie takie dania uwielbiam. Dziś też skrobałam sobie na obiad małe ziemniaczki i jadłam je z kefirem, dymką i młodą kapustą. Zastanawia się człowiek wtedy czy potrzeba mu czegoś więcej? I sama powiedz, takie młode kartofelki smakują najlepiej na świecie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lo! A już chciałam dziś pisać do Ciebie z zapytaniem, gdzie się podziewasz - brakowało mi Twoich postów:) No ale ta tarta rekompensuje całą tęsknotę!
    Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest obłędna! cebula i ziemniaki to jedno z moich ulubionych duetów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. musi byc pyszna!
    dodaje drugi pęczek dymki do jutrzejszej listy zakupów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto i pysznie - idealne połączenie w kuchni:) Miłych wojaży:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lo, toż to tarta doskonała! Za młodymi ziemniaczkami szaleję, jeszcze w drożdżowym cieście, przepychota!

    Czekam na wiadomości o tych pięknych miejscach, przywiozłaś jakieś kuchenne nowinki? :)

    Pozdrowień moc :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś niezwykłego - międzynarodowe połączenie smaków, kruchego ciasta i najbardziej polskiego wkładu z możliwych. Świetny miks :)
    A wypraw zazdroszczę...i to jak...

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedy jedziecie? :)
    Jeślibyśmy się już nie 'spotkały' to pysznej zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  9. młode ziemniaczki i cebulka to coś, co mogę jeść dniami i nocami! pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Młode ziemniaczki uwielbiamy, fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wsad tej tarty z pewnoscia pyszny tylko mi sie absolutnie nie "zenia" ziemniaki z ciastem choc we Francji to mariaz dosc popularny, podobnie jak bulka z frytkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda przepysznie, aż ślinka cieknie na sam widok! świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne, proste danie w sam raz dla zapracowanych, zalatanych ludzi - takich jak ja! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Młode ziemniaczki są moim ulubionym wiosennym smakiem :) tarta musi być znakomita!

    OdpowiedzUsuń
  15. U ciebie to zawsze można się najeść. Ciekawam tych podróży!

    OdpowiedzUsuń
  16. jako rasowa podlasianka uwielbiam wszystko co z ziemniakiem ma wspólnego :) . Dzieki za przepis . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Tarta z młodymi ziemniaczkami to świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Już wiem co upiekę w niedługim czasie :). Dziękuję za inspirację. Pzdr.

    OdpowiedzUsuń
  19. Super tarta! Może zmienimy plany na naszą dzisiejszą tartę... miała byc z kozim serem i pomidorami ale ta wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails