Weekendowe śniadania. Placuszki z marchewki i korzenia pietruszki z łososiem, serkiem labneh i jajkiem w koszulce. Przepis, który przygotowałam dla Dzień Dobry TVN


Dawno nie było na blogu weekendowych śniadań. Czas wrócić do lubianego przez Was cyklu.
Dzisiaj mam dla Was jeden z moich ulubionych jesienno zimowych śniadaniowych przepisów. Placuszki z marchwi i korzenia pietruszki z dodatkiem wędzonego łososia i jajka w koszulce to danie, pełne smaku, tekstur i aromatu. Gorące lekko słodkawe (dzięki warzywom) placki idealnie komponują się z zimnym, aksamitnym czosnkowym serkiem labneh, słonym, jedwabistym łososiem i jajkiem w koszulce, którego żółtko rozpływa się po całości. Takie śniadanie przygotowałam jakiś czas temu w kuchni Dzień Dobry TVN, ale często w zimne miesiące gości u nas w domu, Bo wszyscy uwielbiają to danie. 

Mam w swojej kuchni kilka składników, które uwielbiam i sama się z siebie śmieję, że stosowałabym je prawie do wszystkiego. To palone masło, melasa z granatów i serek labneh. Na blogu znajdziecie kilka przepisów z wykorzystaniem tego serka. Jest super prosty do zrobienia, a rewelacyjny w smaku. Do dań wytrawnych lubię do niego dodać czosnek, a do słodkich pozostawiam naturalny. Serek labneh to odsączony z serwatki grecki jogurt, który staje się gęsty, aksamitny i bogaty w smaku. Bez serka labneh nie zrobicie (może zrobicie, bo ostatecznie można wykorzystać jogurt, ale nie jest to już to) jednego z moich ulubionych śniadań: jajek po turecku (przepis znajdziecie TUTAJ).
Rozsmarujcie na talerzu serek i połóżcie na nim pieczone pomidorki, obtoczoną w przyprawach pieczoną marchew, czy korzeń pietruszki. Może być też pasternak, brukselka, buraki... Pieczone warzywa i labneh kochają się miłością wielką. Upieczcie winogrona i zróbcie crostini z dodatkiem ich i owoców. Pieczone jabłka, śliwki, duszone jagody, maliny, truskawki... i ten serek utworzą śniadanie smakujące jak najlepszy deser. 

Serka możecie użyć tam gdzie używacie jogurtu, kwaśnej śmietany, twarogu. 
Wystarczy do jego zrobienia gaza (może być czysta ściereczka kuchenna), sitko, jogurt grecki i miska. Sitko stawiacie na misce, wykładacie na nią gazę, a na nią jogurt (lub jogurt wymieszany z czosnkiem i solą). Brzegi gazy zawijacie na wierzch jogurtu i wstawiacie całość do lodówki na 12-24 godziny, żeby nadmiar płynu przesączył się do miski. Gotowy serek przekładacie wraz z gazą do pojemnika i przechowujecie w lodówce przez parę dni. 

Jeżeli nie lubicie, nie macie lub nie jadacie wędzonego łososia, to pomińcie ten składnik, a danie stanie się daniem ekonomicznym (jajka, marchew, korzeń pietruszki i jogurt są niskobudżetowymi składnikam), a cały czas pysznym. 

Zaczynacie już myśleć o weekendzie?  Pomyślcie o weekendowym śniadaniu i o tym daniu.




Placuszki z marchewki i korzenia pietruszki z łososiem, serkiem labneh i jajkiem w koszulce

(porcja dla 2 osób)


placuszki z warzyw

400 g marchwi (około 3 średnich sztuk) - 300 g startej

130 g (1 średnia) korzenia pietruszki - 100 g startego

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)

2 dymki posiekane w cienkie plasterki - biała i zielona część

3 łyżki posiekanej drobno kolendry (można zastąpić natką pietruszki)

2 średnie jajka - lekko roztrzepane

4 łyżki (55 g) mąki pszennej tortowej - można zastąpić ryżową, gryczaną, orkiszową...)

sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

olej rzepakowy (do smażenia)


serek labneh

400 g jogurtu greckiego pełnotłustego

1 mały ząbek czosnku

1/4 łyżeczki soli morskiej


2-4 jajka 

1-2 łyżki zwykłego octu

100 g wędzonego łososia w plastrach


Przygotowania rozpocząć 12 - 24 godziny wcześniej od przygotowania serka labneh.

Wymieszać w miseczce jogurt z solą i startym czosnkiem. Sito (durszlak) wyłożyć gazą. Na gazę wyłożyć jogurt i lekko zawinąć jego końcówki. Sito (durszlak) postawić na misce i wstawić na noc do lodówki. Przez noc płyn z jogurtu przecedzi się do miski i jogurt zagęści się. Nie należy go odciskać. Płyn sam ma się przesączyć. 

Serek przechowywać w lodówce do tygodnia.

Warzywa zetrzeć na tarce w grube wiórki. Przełożyć do miski. Dodać starty czosnek, kumin,  posiekaną dymkę, kolendrę (pietruszkę), jajka i mąkę. Doprawić solą (około 1/4 łyżeczki) i pieprzem.Wymieszać całość. 

Smażyć placki (o średnicy około 10 cm) na rozgrzanym oleju. 

W międzyczasie ugotować jajka w koszulce w zakwaszonej octem wodzie.

Placki ułożyć na półmisku. Na każdym położyć łyżkę serka labneh, plaster łososia i jajko w koszulce.

Podawać od razu.

Można również zamiast jajek w koszulce zrobić jajka sadzone. Łososia można pominąć lub zastąpić kawałkiem wysmażonego boczku lub pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za Twój komentarz.

Popularne posty