środa, 23 listopada 2022

Przepis na śledzie, które zagoszczą w naszym domu w tegoroczne święta. Śledzie z selerem, ananasem i orzechami w sosie śmietanowym

Na dworze zimno, ciemno i pochmurno więc myślę, że spodobają się Wam letnie, jasne i świetliste zdjęcia. A na nich znajdziecie śledzie, których smakiem zachwyciłam się ostatnio. Ten przepis zagości u nas w domu w tegoroczne święta.

W czasie wakacji któregoś dnia wpadliśmy do nadmorskiej knajpki na Półwyspie Helskim, żeby kupić trochę rybnych przetworów na kolację. Wszystkie były bardzo dobre, ale jedne śledzie zachwyciły mnie szczególnie. Rozłożyłam przepis na czynniki pierwsze ;-), pojechałam po zakupy do pobliskiej, większej wsi i... przyrządziłam śledzie, na które inspirację znalazłam w nadmorskiej knajpce. A potem przyrządziłam je kolejny raz i kolejny i kolejny...

Sezon na śledzie trwa cały rok, ale im bliżej świąt tym więcej z Was poszukuje śledziowych przepisów. Na blogu znajdziecie ich bardzo dużo i wiem, że cieszą się one u Was dużą popularnością, a im bliżej świąt tym częściej w blogową wyszukiwarkę (wersja na komputer) wpisujecie słowo: śledzie. Może i ten przepis zagości u Was na stałe. 

Inspiracją dla tego przepisu jest popularna sałatka selerowa z ananasem, orzechami i rodzynkami w sosie śmietanowym. Wierzcie mi, że ze śledziem komponuje się doskonale. Do przepisu użyłam gotowego selera marynowanego w wiórkach (sprzedawanego w słoikach). Możecie znaleźć taki seler w każdym sklepie. Czasami występuje pod nazwą konserwowy. Do słodko kwaśnego sosu dodałam marynowanego śledzia, bo ostatnio taki mi bardzo smakuje, ale może być również solony. 

Ta sałatka śledziowa oprócz pysznego smaku ma jeszcze jedną zaletę. Robi się ją błyskawicznie. 




Śledzie z selerem, ananasem i orzechami w sosie śmietanowym

120 g cebuli (najlepiej cukrowej) posiekanej w drobną kostkę 
150 g selera marynowanego (konserwowego) w wiórkach - waga po odsączeniu - (300 g - waga całej zawartości słoika - płyn i seler)
350 g śledzia marynowanego pokrojonego w 2-3 cm kawałki
50 g rodzynek
200 g ananasa pokrojonego w 2 cm kawałki (świeżego lub konserwowego)
30 g orzechów włoskich - posiekanych
130 g majonezu
100 g jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Cebulę wymieszać w misce z solą (1/2 łyżeczki). Odstawić na 5 minut. Dodać odsączony seler, śledzia, rodzynki, ananasa, orzechy, majonez i jogurt. Wymieszać całość. Doprawić jeszcze pieprzem i ewentualnie solą.
odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Śledzia można przechowywać w lodówce przez kilka dni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails