poniedziałek, 9 maja 2022

Czas na proste ciasto maślane z rabarbarem i... tartą marchewką (wilgotne i długo zachowujące świeżość)


Pierwsze spotkanie z rabarbarem w tym roku miałam w Szwajcarii. Nie wiem, czy to tylko moje wrażenie, ale ten rabarbar za granicą jest zawsze bardziej czerwony czy różowy, a na moim targu jest zielono czerwony. Nieważny jest kolor. Ważne, że znowu można się cieszyć jego smakiem. 

Teraz wykorzystuję świeży, ale w sezonie zawsze kupuję jego większe ilości, kroję w większe lub jednocentymetrowe kawałki i mrożę. Lubię go używać, kiedy sezon na niego kończy się. Taki rabarbar świetnie sprawdza się w ciastach, do duszenia czy pieczenia (wtedy wybieram kawałki długie na około 10 cm). 

Dzisiejszy przepis, który znajdziecie poniżej jest na wilgotne, maślane i długo zachowujące świeżość ciasto z dodatkiem rabarbaru obtoczonego w cukrze waniliowym. Ciasto ma piękny kolor dzięki dodatkowi drobno startej marchewki. Jej dodatek ma też wpływ na długie zachowanie świeżości i wilgotności ciasta. Możecie je zrobić również w wersji korzennej (szczegóły w przepisie). 

Ja upiekłam je w formie do babki, ale możecie upiec w formie keksówce lub prostokątnej. Wtedy tylko dostosujcie czas pieczenia. 



Ciasto rabarbarowe z marchewką

200 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
150 g drobnego cukru (można użyć brązowego)
1/2 łyżeczki soli
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
250 g mąki pszennej tortowej (można użyć orkiszowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu (do wersji korzennej ciasta)
1/2 łyżeczki startego korzenia świeżego imbiru (do wersji korzennej ciasta)
150 g drobno startej marchewki

250 g rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki 
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (do obtoczenia rabarbaru)
1 łyżka cukru (do obtoczenia rabarbaru)

wierzch
cukier puder
lub 
lukier z 60 g cukru pudru i 1 łyżki soku z cytryny

masło do nasmarowania formy
mąka do wysypania formy

Nasmarować masłem i wysypać mąką formę do babki o klasycznej wielkości (o pojemności około 2 litrów).
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać w misce rabarbar z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym.

Zmiksować masło z cukrem, solą i cukrem waniliowym na gładką i puszystą masę.
Cały czas miksując dodawać po 1 jajku. Kolejne dodawać, kiedy poprzednie połączy się z masą. Dodać marchewkę. Dodać cynamon i imbir, jeżeli chcecie zrobić w wersji korzennej. Wymieszać całość do połączenia. Dodać mąkę z proszkiem i i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia. 
Dodać rabarbar i wymieszać całość szpatułką.
Masę przełożyć do formy i i wyrównać powierzchnię. 
Wstawić do piekarnika i piec przez godzinę. Sprawdzić stan upieczenia patyczkiem i ewentualnie piec 5-10 minut dłużej.

Wyjąć z piekarnika i studzić w formie około 10 minut. Po tym czasie obrócić formę i wyjąć ciasto na kratkę do całkowitego wystudzenia. 

Wystudzone oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem utartym z cukru i soku z cytryny.



1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails