poniedziałek, 31 maja 2021

Przepyszne drożdżówki z rabarbarem i polewą z serka śmietankowego


Rzadko zdarza się, żeby ciasto zostało zjedzone w 5 minut. Ciepłe, delikatne ciasto drożdżowe z dodatkiem słodko kwaśnego nadzienia i z cudowną polewą serkową smakuje nieziemsko. Muszę szybko je powtórzyć, bo rodzina dopomina się o pilną powtórkę. 
I powiem Wam, że ta polewa jest warta grzechu. Smakuje cudownie i mam zamiar wykorzystać ją też do innych wypieków. Połączenie rabarbaru i jagód to był mój mały eksperyment i mówię Wam: łączcie te smaki razem. Wspaniale się komponują. Rabarbar i truskawki lub maliny to też jest strzał w dziesiątkę, ale z jagodami... pycha.



Drożdżówki z rabarbarem i polewą z serka śmietankowego


zaczyn
100 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
7 g suszonych drożdży (2 1/2 łyżeczki) lub 20 g świeżych

450 g mąki pszennej (typu 550)
1/2 łyżeczki soli

100 ml mleka
70 g cukru
50 g masła

2 jajka

nadzienie
100 g rabarbaru (pokrojonego w 1/2 cm plasterki)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
100 g dżemu jagodowego (truskawkowego, malinowego...)

wierzch
100 g serka śmietankowego (Philadelphia, Twój smak...) - w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
skórka starta z 1/4 cytryny

Wymieszać letnie mleko z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Odstawić na 5 minut.
W misce miksera wymieszać mąkę si sól.
Doprowadzić do zagotowania 100 ml mleka z 70 g cukru i masłem. Odstawić do wystudzenia do letniej temperatury. 
Do mąki dodać zaczyn, wystudzone mleko z masłem i cukrem i lekko rozbełtane jajka. Miksować całość przez 6 minut na średnich obrotach, a potem 4 minuty na szybkich.
Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić ciasto na 45 minut (powinno podwoić swoją objętość. 

Wymieszać w miseczce rabarbar z cukrem z dodatkiem wanilii.

Posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia formę o średnicy około 30 cm.

Na podsypanym mąką blacie lub papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 40x30 cm.
Posmarować je dżemem ciasto zachowując wolne 1 cm brzegi. Na połowę powierzchni wyłożyć rabarbar.


Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na 8 kawałków. Włożyć je do formy i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W miseczce wymieszać łyżką serek z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Masa stanie się dość rzadka. 
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika i piec około 25 minut do zrumienienia się wierzchu. 
Wyjąć i odstawić na 5 minut do lekkiego wystudzenia. Wierzch posmarować masą serkową. Odrywać bułeczki i jeść od razu. Można również po wystudzeniu, ale ciepłe są cudowne w smaku.





3 komentarze:

  1. te drożdżówki to poezja, mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Życie przychodzi z różnymi doświadczeniami. Nie wiem, z czym mierzysz się teraz, ale zapewniam, że Dr. White to właściwe rozwiązanie, to moje krótkie zeznanie. Cieszę się, że to piszę, bo znów mam spokój w moim małżeństwie, wszystko dzięki wspaniałemu człowiekowi o imieniu Dr White, ma potężne magiczne koła, które pomagają pogodzić spór między mną a moim mężem, mój mąż opuścił dom i zamieszkał z innym kobieta przez 7 miesięcy nie dbając o mnie i naszą 4-letnią córkę, finansowo mam się dobrze, bo jestem bankierem, ale potrzebuję delikatnej opieki człowieku, ale mojego męża nigdzie nie ma, błagam go, żeby wrócił do domu kilka razy, ale on nie nic nie robię, błagałam nawet jego starszego brata, żeby mi pomógł. Przeczytałem zeznanie mężczyzny, który opisał, jak dr White pomógł powstrzymać swoją żonę przed rozwodem za pomocą zaklęcia miłosnego, więc wziąłem jego kontakt i wyjaśniłem mu moje problemy, powiedział mi, czego potrzeba do zaklęcia miłosnego i dałem mu z finansami na zakupy przez trzy dni i mąż wrócił do domu, wszystko dzięki Pani dr White. Skontaktuj się z nim w celu uzyskania pomocy: / WhatsApp: +17168691327: lub e-mail: wightmagicmaster@gmail.com: jeśli masz jakiekolwiek problemy z kontaktami lub życiem i chcesz szybkiego rozwiązania.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails