wtorek, 26 stycznia 2021

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką z palonego masła

Już dawno nie było takiego stycznia. Mroźnego i śnieżnego. Mimo, że czasami marznę, to cieszę się, że mamy zimę. Kiedy pada, najchętniej siedzę w domu i patrzę na opadające płatki. Kiedy już napada i świat staje się biały i czysty, ubieramy się ciepło i wychodzimy na wieczorny spacer po okolicy. Rano, kiedy samochody rozjeżdżą śnieg, nigdy nie jest już tak pięknie. 

Dobrze robi mi ta zima. Grudniowo styczniowy pobyt nad morzem był jak życie w świecie równoległym. Puste plaże, ciemne noce, stłumione dźwięki szczekającego psa za oknem, księżyc w pełni, ogień w kominku, zapach lasu i szum morza utulający do snu były dopełnieniem cudownego wyjazdu. 

Stary rok pożegnaliśmy na plaży pijąc szampana i tańcząc. Nie zapomnę tych chwil.

Ostatni rok był dla mnie niełatwy, jak chyba dla większości z nas. Chciałam otrząsnąć się z tego co było ciężkie dla mnie i wejść w nowy rok silniejsza i pogodniejsza. I udało mi się. 

Mam nowe pomysły, plany i dużo energii.

Mój smak i węch nadal szwankuje, ale nie przeszkadza mi to już tak mocno w gotowaniu i pieczeniu. I realizacji nowych kulinarnych pomysłów.

Dzisiaj mam dla Was przepis na ostatni mój pomysł na ciasto. Chciałam połączyć smak wilgotnego, maślanego ciasta drożdżowego z nadzieniem z sera z dodatkiem wanilii, które było pragnieniem męża i z kruszonką z palonego masła, które uwielbiam.

Werdykt: wszyscy byli zachwyceni smakiem ciasta.

 Teraz czas, żebyście też je upiekli i spróbowali.


Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką z palonego masła

kruszonka

100 g masła

100 g cukru pudru

150 g mąki pszennej tortowej (typu 450)


ciasto

500 g mąki pszennej (typu 550)

125 g drobnego cukru (25g + 100g)

20 g drożdży

2 jajka

skórka starta z 1 cytryny

125 g masła

170 ml mleka

duża szczypta soli


masa serowa

400 g białego sera śmietankowego (w temperaturze pokojowej)

100 g drobnego cukru

1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

1 żółtko


1 roztrzepane jajko


Przygotować kruszonkę.

Włożyć masło do rondelka i podgrzewać, aż masło rozpuści się i nabierze bursztynowego koloru i zacznie pachnieć orzechowo. Przecedzić je przez sitko do miseczki. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Dodać cukier puder i wymieszać łyżką. Dodać mąkę i wymieszać do połączenia. Palcami pokruszyć masę na kruszonkę. Wstawić kruszonkę do lodówki do stwardnienia.

Przygotować ciasto.

W miseczce wymieszać drożdże z 25 cukru, aż staną się płynne. Dodać letnie mleko i wymieszać. Do miski miksera wsypać mąkę i zrobić po środku dołek. Wlać do niego drożdże z mlekiem i odstawić na 10 minut. Dodać rozbełtane jajka, resztę cukru (100 g), sól i skórkę z cytryny. Miksować całość przez 10 minut na początku na niskich obrotach, a potem na średnich. Cały czas miksując dodawać po trochu stopione i wystudzone do letniej temperatury masło. Miksować całość przez 5-7 minut. Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Kiedy ciasto rośnie przygotować masę serową.

Wymieszać ser z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać, żeby je odgazować. Przełożyć je do tortownicy o średnicy 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto wyłożyć kopczyki z sera zachowując między nimi odstępu (jak na poniższym zdjęciu).


Ciasto przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrastania na pół godziny.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

Posmarować całość rozbełtanym jajkiem (ciasto i ser) i przestrzenie pomiędzy kopczykami sera posypać kruszonką (jak na poniższym zdjęciu).

Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez 40 minut.

Wystudzone można dodatkowo posypać cukrem pudrem.




6 komentarzy:

  1. Czy jak dodam drożdże rozpuszczone do mąki to nie mieszać?Odstawić na 10 min. I dopiero wszystko mieszać i wyrabiać?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha właśnie mam to cudo w piekarniku! pachnie bosko, wyszło mi z formy podczas pieczenia! mam giganta :) no i już piecze się 10 minut dłużej :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ser może być taki z wiaderka 6%? Zostało mi z senika i tak kombinuje czy to to samo co ser śmietankowy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails