niedziela, 24 maja 2020

Maślane, drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką.


Jest coś kojącego w cieście drożdżowym. A w kawałku ciepłego można się wręcz zakochać. 
Maślane,  puszyste, miękkie ciasto, chrupiąca kruszonka i warstwa owoców tworzą połączenie, któremu nikt się nie oprze. 
I można je robić przez cały rok, zmieniając owoce w zależności od sezonu. Lepsze są niezbyt soczyste owoce, żeby sok nie nasączył ciasta. Rabarbar otoczony cukrem, śliwki, jagody, morele, mirabelki, jabłka, maliny...
Te owoce idealnie sprawdzą się w tym wypieku. 

To ciasto smakuje dokładnie tak jak powinno wymarzone drożdżowe. I działa kojąco. Z kawą, herbatą, kubkiem mleka.

Zróbcie to ciasto. Nie zawiedziecie się.





Maślane ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

ciasto
600 g mąki pszennej (typu 550)
150 g drobnego cukru
25 g drożdży
3 jajka
150 g masła
200 ml mleka
rdzeń z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
skórka starta z 1 cytryny
duża szczypta soli

kruszonka
80 g mąki pszennej tortowej
50 g drobnego cukru
50 g masła
szczypta soli

owoce (jagody, śliwki, morele...)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Tortownicę o średnicy 26-28 cm wysmarować masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia.

Rozpuścić masło w rondelku i wystudzić do temperatury pokojowej.
Do miski wsypać mąkę tworząc kopczyk. Zrobić w nim łyżką dołek. Do tego dołka wkruszyć drożdże, wsypać 2 łyżki cukru (z ilości podanej do całego ciasta) i wlać 50 ml mleka  (z ilości podanej do całego ciasta). Delikatnie wymieszać zawartość dołka w kopczyku. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 10 minut.

Dodać pozostałe składniki ciasta oprócz masła. Miksować całość przez około 5, aż wszystkie składniki połączą się i uzyskamy gładkie ciasto. Dodać masło i miksować ciasto (końcówki haki) przez 10 minut do uzyskania gładkiego, lśniącego, elastycznego ciasta.

Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

Przygotować kruszonkę.
Wymieszać, lekko rozcierając wszystkie składniki kruszonki. Kruszonkę wstawić do lodówki.

Wyrośnięte ciasto wyrabiać przez chwilę, żeby je odgazować, a następnie przełożyć do formy. 
Ciasto posypać owocami, a następnie pokruszoną w dłoniach kruszonką. Formą przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na pół godziny.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. 

Wstawić blachę do piekarnika i piec ciasto 40-50 minut, aż kruszonka stanie się złocista.

Ciasto przez chwilę ostudzić przed krojeniem.

Można jeść ciepłe (pyszne) lub wystudzone.



Przepis Monika Modra - Pawlak z książki "Lubię"

6 komentarzy:

  1. Takie ciasta cenię najbardziej, z chęcią wypróbuję i ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Myślę, że będziesz zadowolona.

      Usuń
  2. Oczywiście że zrobię. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można ostatnie wyrastanie (z owocami) zrobić przez noc w lodówce? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy drożdże z mlekiem i cukrem mieszamy w kopczyku od razu z całą ilością podanej mąki (600g)? czy na początku używamy mniej mąki a potem dopiero uzupełniamy do owych 600g?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails