Babka wiedeńska ucierana z kawiarni hotelu Sacher i świąteczne życzenia


Kochani,
te Święta i ten czas są dla nas wszystkich niezapomniane. Jeszcze miesiąc temu nikt z nas nie pomyślałby, że w takie piękne słoneczne dni będziemy siedzieć zamknięci w domach, a do sklepu chodzić w masce i rękawiczkach.
Ale to wszystko kiedyś minie, chociaż zostanie w naszych wspomnieniach. 

Cieszmy się tym co mamy i celebrujmy każdą małą przyjemność.

Życzę Wam spokojnych, radosnych i zdrowych Świąt. 
I bliskości z innymi, nawet jeżeli będzie to bliskość na odległość, wymuszona przez okoliczności.
Trzymajcie się.

Wasza Lorentyna

A poniżej znajdziecie przepis na wilgotną, aromatyczną i bardzo maślaną babkę ucieraną. Przepis idealnie sprawdzi się, kiedy nie macie drożdży ;-)


Babka wiedeńska ucierana
 Sacher - Gugelhupf

120 g miękkiego masła
170 g cukru pudru
4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
skórka starta z cytryny
3 łyżki (45 ml) ciepłego mleka
200 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża szczypta soli
60 g rodzynek (oprószonych mąką)

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. 
Wysmarować masłem i obsypać mąką (nadmiar mąki wysypać z foremki) formę do bab o średnicy 20 cm.

Oddzielić żółtka od białek. Białka włożyć do miski, w której będą ubijane na pianę.
Zmiksować masło na gładką masę razem z drobno startą skórką z cytryny. Dodać cukier puder i ponownie zmiksować do połączenia. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Kolejne żółtko dodać, kiedy poprzednie połączy się całkowicie z masą maślaną. 
Dodać około 30 g mąki i zmiksować do połączenia. Dodać ciepłe mleko i ponownie zmiksować do połączenia. 
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miski. 
Białka ubić z solą na sztywną pianę.
Do masy maślanej dodać 1/3 piany i 1/3 mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką (nie miksować już na tym etapie) do połączenia. Dodać kolejne 1/3 mąki i piany i ponownie wymieszać. Dodać resztę i znowu wymieszać. Na koniec dołożyć oprószone w mące rodzynki i delikatnie wmieszać je w ciasto.
Masę przelać do formy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut, a następnie przykryć delikatnie wierzch ciasta kawałkiem folii aluminiowej i piec jeszcze 20-30 minut.
Stan upieczenia sprawdzić patyczkiem.
Babkę wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Wystudzoną polać polewą czekoladową lub polukrować. Ja polukrowałam lukrem z dodatkiem rumu i soku z cytryny.



Przepis Monica Meehan i Maria von Baich z książki " Tante Hertha's Viennese Kitchen"

Komentarze

  1. Co roku powracam do tego przepisu. Przepyszna babka. Radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za Twój komentarz.

Popularne posty