poniedziałek, 9 grudnia 2019

Szwedzkie śledzie w sosie śmietanowym z chrzanem, jabłkiem i kaparami.


Na blogu jest 19 postów z etykietą "śledzie". Znajdziecie tam prawie 30 przepisów. Większość z nich to przepisy ze skandynawskiej kuchni i wiem, że właśnie te przepisy bardzo lubicie i często przeglądacie właśnie te posty. Przed świętami mam dla Was siedem nowych przepisów. Są różnorodne i naprawdę świetne. Zostały przeze mnie i rodzinę przetestowane i zyskały pełną akceptację.
Ponieważ czasu do świąt jest coraz mniej, a chciałabym, żebyście mieli wybór, postanowiłam przez najbliższy tydzień publikować po jednym. To będą krótkie posty z przepisem, opisem i paroma zdjęciami. 

Śledziowych przepisów na blogu możecie szukać najeżdżając na etykietę "śledzie" po prawej stronie bloga lub na dole dzisiejszego posta.

Najnowszy przepis pochodzi ze szwedzkiej kuchni (chyba nie jesteście zaskoczeni ;-)). W sosie znajdziecie między innymi świeżo starty chrzan, kapary i jabłko czyli składniki, które są bardzo popularne w skandynawskiej kuchni. Ja lubię kupować na targu chrzan w korzeniu i ścierać go w zależności od potrzeb. Jeżeli nie możecie go dostać, użyjcie chrzanu ze słoika, ale polecam kupienie korzenia. Można go długo przechowywać w lodówce.

Wiecie za co lubię skandynawskie śledziowe przepisy? Najważniejszy oczywiście jest smak. Równie ważna jest łatwość i szybkość przygotowania, a także możliwość przechowywania ich przez parę dni w lodówce po przyrządzeniu. 

Najczęściej przepis wygląda tak: pokroić śledzia na 1 cm kawałki, wymieszać składniki sosu, dodać śledzia i ponownie wymieszać. Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na noc przed jedzeniem. Może być prościej?




Szwedzkie śledzie w sosie śmietanowym z chrzanem, jabłkiem i kaparami
Pepparrotssill med äpple och kapris

4 płaty marynowanych śledzi *
1/2 słodkiego jabłka (użyłam odmiany golden delicious)
2 łyżki świeżo startego chrzanu
1 łyżka kaparów
100 ml gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki drobnego cukru
posiekany szczypiorek

Pokroić śledzia w 1 - 2 cm kawałki. W misce wymieszać składniki sosu. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dodać śledzia, wymieszać i przełożyć do słoika. Wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem posypać śledzie cienko pokrojonym szczypiorkiem.

Śledzie można przechowywać w lodówce przez parę dni.

* kupiłam śledzie tak zwane wiejskie w słoiku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails