piątek, 20 grudnia 2019

Fińska sałatka śledziowa z burakami


Dzisiaj mam dla Was przepis na fińską sałatkę śledziową z burakami. Ostatnio moje śledziowe przepisy zdominowały szwedzkie receptury, więc czas na małą odmianę.

Ta sałatka to coś dla miłośników połączenia ziemniaków ze śledziem i burakami. Myślę, że będzie odpowiadać wielu z Was, bo to takie nasze smaki ;-)
Ja lubię też dodać do sałatki 1-2 łyżki kaparów.

No to na dzisiaj tyle. Lecę namoczyć kolejne śledzie ;-)


Fińska sałatka śledziowa z burakami
Rosolli 

2 ziemniaki
2 jabłka (użyłam odmiany golden delicious)
1 marchew
1 mała cebula
2 ogórki konserwowe (średniej wielkości)
4 płaty marynowanych śledzi
1/8 łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu
250 - 300 g buraków
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól
1/4 łyżeczki cukru
1-2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
1-2 łyżki posiekanego szczypiorku

Buraki upiec lub ugotować w skórce. Pozostawić do wystudzenia.
Ziemniaki i marchew ugotować w skórce. Pozostawić do wystudzenia.

Ziemniaki i buraki obrać i pokroić w 1 cm kostkę. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne  i pokroić w 1 cm kostkę. Marchew obrać  i pokroić w 1 cm kostkę. Cebulę pokroić w 1/2 cm kostkę. Ogórki pokroić w 1 cm kostkę.
Śledzie również pokroić w 1 cm kostkę.

Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Dodać śmietanę, majonez, sok z cytryny, pieprz, cukier i sól do smaku. Wymieszać i odstawić sałatkę na noc do lodówki.


Przepis Beatrice Ojakangas z książki "The Finnish cookbook".

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. A mogłabyś podać przepis na lebkuchen? Jest przepis na Moje Wypieki ale wolę od Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails