poniedziałek, 16 września 2019

Chrupiące gofry (na białkach i bez proszku do pieczenia)


Kolekcjonuję przepisy, w których składnikiem są białka, a nie całe jajka. Dużo piekąc zawsze mam wielkie ilości białek i nie chcę ich marnować. Dzisiaj mam dla Was jeden z takich przepisów: na chrupkie gofry.

Uważam, że ta receptura ma dużo zalet. Ciasto prawie w całości można przygotować wieczorem, a rano wystarczy ubić pianę i można piec gofry. Wśród składników nie ma proszku do pieczenia, a lekkości i puszystości gofrom nadaje tylko piana. I smak gofrów jest wspaniały (w końcu jego źródłem jest jedna z najsłynniejszych francuskich szkół kulinarnych). Te gofry są chrupkie z wierzchu, a w środku mają wilgotne ciasto.
Chrupkość zależy też oczywiście od mocy gofrownicy, w której się je przyrządza. Ja kupiłam niedawno nową o mocy 1400 W i powiem Wam, że robi to różnicę. Moja poprzednia miała znacznie mniejszą moc i widzę teraz wyraźnie, że na mocy urządzeń domowych nie ma co oszczędzać. Teraz gofry pieką się o wiele szybciej, są chrupkie, równomiernie rumiane i niewyschnięte w środku.


Gofry
Gaufres

15 g (3 3/4 łyżki) drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
250 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej
400 ml (1 1/2 szklanki + 3 łyżki) pełnotłustego mleka
75 g (1/3 szklanki) stopionego masła
1/8 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
90 g (1/2 szklanki) białek - z ok 3 jajek

dodatki do gofrów
cukier puder do posypania
dżem
owoce
bita śmietana

W misce zmiksować cukier, sól, mąkę, mleko, masło i wanilię na gładką masę. Odstawić do lodówki na 1 godzinę (można na całą noc).
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie rozprowadzić ją szpatułką (nie miksować) ze schłodzoną masą.

Piec gofry w lekko posmarowanej olejem gofrownicy, aż staną się złociste i chrupiące.

Podawać od razu.


Przepis Ferrandi Paris z książki "French pâtisserie"

4 komentarze:

  1. Lo, a ja ponawiam mą prośbę o tag z białkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, robię, a jaką masz dokładnie Lo gofrownicę?
    p,s u mnie białek pod dostatkiem bo koty karmie BARFem

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobione zjedzone pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. 250 gram mąki to dwie szklanki?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails