Trzy składniki. Szybkie ciasteczka migdałowe.


Dzisiaj mam dla Was jeden z przepisów, który miałam opublikować w grudniu, więc nie dziwcie się tym świątecznym dekoracjom na zdjęciach.

Ciasteczka migdałowe, do których zrobienia potrzebne są tylko trzy składniki, są niezwykle proste i szybkie do wykonania.  I pozwalają zużyć białka, których zawsze jest w nadmiarze (przynajmniej w mojej kuchni). Te ciasteczka z wierzchu są delikatnie chrupiące, a w środku ciągnące. I znikają błyskawicznie, bo są pyszne.

Jeżeli chcecie zrobić szybko coś słodkiego albo wykorzystać białka, ten przepis Wam się przyda.


 Ciasteczka migdałowe

200 g mielonych migdałów
200 g drobnego cukru
2 duże białka jajek

cukier puder do posypania wierzchu

Nagrzać piekarnik do 170 stopni C.
Wyłożyć papierem do pieczenia 2 duże, płaskie blachy.

W dużej misce wymieszać mielone migdały z cukrem.
W drugiej misce zmiksować na sztywną pianę białka.
Dodać do migdałów 3-4 łyżki piany i wymieszać. Dodać resztę piany i wymieszać delikatnie całość szpatułką do połączenia.

Nakładać łyżką porcje ciasta zachowując pomiędzy nimi 3 cm odstępy. Wstawić do piekarnika jedną blachę i piec około 10 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąć blachę z piekarnika i odstawić na 10 minut, a w tym czasie piec drugą porcję ciastek. Upieczone wyjąć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zdjąć delikatnie z blachy. 
Świeżo upieczone ciasteczka są chrupiące, ale z godziny na godzinę miękną.

Wystudzone można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Ciasteczka przechowywać w puszce przez kilka dni. 



Komentarze

  1. Co
    Chyba 2 białka z jajek a nie dwa jajka ! To różnica

    OdpowiedzUsuń
  2. CHYBA 2 BIALKA A NIE 2 JAJKA ? !!! TO ROZNICA

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie potrzeba już posypywać cukrem pudrem bo będą za słodkie ale to rzecz gustu.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za Twój komentarz.

Popularne posty