sobota, 3 listopada 2018

Moja ulubiona szarlotka. Klasyczna, maślana, z dużą ilości kruszonki (bez proszku do pieczenia)



Zdarzyło mi się zjeść ostatnio kawałek szarlotki z pobliskiej cukierni. Ten smak, konsystencję ciasta i masy jabłkowej zapamiętam na długo. Nie wiem jak można tak sknocić, coś w sumie prostego i uważanego za jedno z naszych narodowych ciast.

Mój szarlotkowy wzór jest prosty. Cienki spód z kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, masa jabłkowa kwaskowata i pachnąca cynamonem i spód z maślanej kruszonki posypany z wierzchu cienką warstwą cukru pudru.

Nie lubię w szarlotce proszku do pieczenia, ścierania wierzchniej części ciasta na tarce, nie lubię zagęszczania jabłek mąką ziemniaczaną, czy kukurydzianą, nie lubię warstwy bezy pod kruszonką...

Nie mówię, że takie ciasta są złe, ale to dla mnie nie jest idealna szarlotka. Czasami dodaję do jabłek mielonych goździków, rodzynek, czy posiekanych orzechów włoskich, ale jeżeli mówimy o klasycznej szarlotce, to znajdziecie na nią przepis poniżej.

Do szarlotki lubię mieszać różne gatunki jabłek: kwaśne szare renety i boskopy i słodkie golden delicious. Te kwaśne to jakieś trzy czwarte masy jabłkowej. Jeżeli nie możecie kupić boskopów (w Wielkopolsce do kupienia na każdym targu :-)), to użyjcie tylko szarej renety i golden delicious (można je zastąpić championami).

Spód do ciasta zawsze podpiekam. Dzięki temu pozostaje chrupiący. Lubię go posmarować cieniutką warstwą konfitury z płatków róży. Nadaje to szarlotce delikatnego, a niezwykłego smaku i zapobiega utracie kruchości przez ciasto.

Nad tym przepisem trochę pracowałam i udoskonalałam go, chcąc osiągnąć smak idealnej dla mnie szarlotki. Teraz jestem już z niego bardzo zadowolona, więc puszczam go w świat i dzielę się nim z Wami.

Szarlotkę z tych proporcji piekę w ceramicznej formie do tart o średnicy 30 cm Jeżeli będziecie piec ciasto w metalowej formie, czas pieczenia trzeba będzie trochę skrócić.

I nie będę już mówić, że kulka lodów waniliowych podana z kawałkiem podgrzanej (w piekarniku, a nie mikrofalówce) szarlotki, tworzy wszystkim znany, ale cudowny zestaw. 





Szarlotka z kruszonką (ulubiona)


masa jabłkowa
1300 g jabłek (1000 g kwaśnych odmian typu szara reneta, boskop i 300 g słodkiej odmiany typu golden delicious)
135 g cukru
1 łyżka mielonego cynamonu

ciasto
250 g mąki pszennej tortowej
150 g miękkiego masła
2 żółtka
50 g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki (30 ml) śmietanki kremówki
2 łyżki cynamonu

kruszonka
150 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub naturalnego ekstraktu
szczypta soli
200 g mąki pszennej tortowej

Przygotować masę jabłkową.
Jabłka obrać, wykroić bardzo starannie gniazda nasienne, a miąższ pokroić w 1 cm kostkę. Włożyć owoce do garnka, przykryć go przykrywką i dusić do miękkości na małym ogniu. Zdjąć pokrywkę, dosypać cukier i cynamon, wymieszać i dusić jeszcze 1-2 minuty.
Odstawić do wystudzenia.

Przygotować ciasto.
Zmiksować miękkie masło z cukrem i solą. Dodać żółtka i śmietankę i zmiksować do połączenia. Dodać mąkę i zmiksować szybko do uzyskania ciasta.

Formę do tart o średnicy 30 cm wysmarować masłem. Na dno położyć kawałek papieru do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno i częściowo boki formy.
Wstawić na godzinę do lodówki (można i na całą noc).

Przygotować kruszonkę.
Zmiksować miękkie masło z cukrem, wanilią i solą. Zmiksować szybko z mąką. Przez chwilę wyrabiać ciasto dłońmi, aż do powstania większych i mniejszych kawałków kruszonki.
Wstawić miskę z kruszonką  na godzinę do lodówki (można i na całą noc).

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na około 15 minut. Ciasto powinno się lekko podpiec i delikatnie zrumienić.

Formę wyjąć z piekarnika i na cieście delikatnie rozprowadzić 3 łyżki konfitury z płatków róży. Na nie wyłożyć masę z jabłek. Na wierzchu równomiernie rozsypać kruszonkę i wstawić formę ponownie do piekarnika. Piec ciasto jeszcze około 40-45 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.

Wyjąć z piekarnika i wystudzić. 

Wystudzoną szartlotkę posypać delikatnie cukrem pudrem.






12 komentarzy:

  1. Brzmi idealnie, dla mnie dobra szarlotka tak ma wyglądać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszą Twoje słowa. Niedzielne pozdrowienia przesyłam.

      Usuń
  2. A ja już piekę według Twojego przepisu, i też będzie z różą. Masz rację, szarlotka to nasze narodowe ciasto, obok sernika, i trzeba się do niej przyłożyć. I ja jeszcze nie cierpię niedokładnie usuniętych gniazd nasiennych z jabłek, tzw łusek w nadzieniu z jabłek, nie cierpię! Jak trafię na łuskę to koniec jedzenia, serio.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz całkowitą rację. Łupiny z gniazd nasiennych w szarlotce to zmora Dlatego piszę: "wykroić bardzo starannie gniazda nasienne". Dla mnie to też dyskwalfikacja szarlotki. Bardzo się cieszę, że korzystasz z przepisu. Szybka jesteś ;-) Daj znać jak smakowała. Uściski.

      Usuń
  3. Ale cudo tu wyczarowałaś :-) Kocham szarlotki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że podoba Ci się przepis. Wychodzi z niego naprawdę dobra szarlotka.

      Usuń
  4. upiekłam ją z niewielkimi modyfikacjami i muszę przyznać, że smakuje wybornie! maślana, kwaskowo-słodka, pyszna! dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za wiadomość. Buziaki.

      Usuń
  5. Nazywam się Lilian N. Jest to bardzo radosny dzień w moim życiu z powodu pomocy, którą Dr.saguru mi przekazał, pomagając mi odzyskać mojego byłego męża za pomocą magii i zaklęcia miłosnego. Byłem żonaty od 6 lat i to było tak straszne, ponieważ mój mąż naprawdę mnie zdradzał i szukał rozwodu, ale kiedy natknąłem się na wiadomość e-mail Dr.saguru w internecie na temat tego, w jaki sposób pomógł tak wielu ludziom uzyskać ich ex. i pomóc naprawić związek. i sprawić, by ludzie byli szczęśliwi w swoim związku. Wyjaśniłem mu swoją sytuację, a następnie starałem się o pomoc, ale ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, powiedział mi, że pomoże mi w mojej sprawie i oto teraz świętuję, ponieważ mój mąż całkowicie zmienił się na dobre. Zawsze chce być przy mnie i nie może nic zrobić bez mojej teraźniejszości. Naprawdę cieszę się z mojego małżeństwa, co za wspaniałe świętowanie. Będę nadal zeznawał w Internecie, ponieważ Dr.saguru jest prawdziwym czarodziejem zaklęcia. POTRZEBUJESZ POMOCY, A NASTĘPNIE SKONTAKTUJ SIĘ Z LEKARZEM SAGURU ZA EMAIL: drsagurusolutions@gmail.com lub +2349037545183 On jest jedyną odpowiedzią na twój problem i sprawia, że ​​czujesz się szczęśliwy w swoim związku.
    1 LOVE SPELL
    2 WIN EX BACK
    3 OWOC WOMB
    4 PERSONEL PROMOCJI
    5 PIEC ZABEZPIECZAJĄCY
    6 SPRZĘT BUSINESS
    7 DOBRY SPRZEDAŻ PRACY
    8 SPELL LOTTERY i SPEŁNIANIE PORTFELTÓW.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak widać, nie ma sensu kombinować - klasyczne przepisy są zazwyczaj najlepsze! Jeśli jednak chciałabyś spróbować szarlotki w innej formie, proponowałbym Ci zajrzeć na stronę internetową https://basiazsercem.pl/ - jakiś czas temu natknąłem się na nim na szarlotkę z rabarbarem - smakowała wybitnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cześć, nazywam się Greta Icardi z USA, chcę podzielić się niesamowitym doświadczeniem, które miałem z wszechmocną dr Adeleke, mój mąż Greg złożył pozew o rozwód Byłem naprawdę zdruzgotany Płakałem dzień i noc każdego dnia Powiedziałem jednemu z moich przyjaciół sytuacji i opowiedziałem mi o potężnym zaklinaczu, dr Adeleke, byłem trochę sceptyczny, ale postanowiłem spróbować Zrobiłem wszystko, o co mnie poprosił i obiecałem wynik za 24 godziny, a następnego ranka zaskoczyć moją wielką niespodzianką to czy Greg na kolanach błagał mnie, żebym mu wybaczył i zaakceptował go ponownie. Jestem bardzo szczęśliwy, wszystko dzięki dr Adeleke, który może również pomóc w skontaktowaniu się z aoba5019@gmail.com / WhatsApp +27740386124. Powodzenia

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails