Koszyk nektarynek i co dalej? Pie z migdałową kruszonką.



Wracając wczoraj z synem ze szkoły wstąpilimy na mój ulubiony targ warzywno-kwiatowo-owocowy (plus trochę mydła i powidła). Kiedy mam więcej czasu uwielbiam niespiesznie wędrować między straganami, na których piętrzą się skrzynki pełne pyszności. Latem i jesienią taka wędrówka jest oszałamiająca. Mam tam swoich ulubionych sprzedawców, u których kupuję. U pani sprzedającej kapustę i ogórki kiszone zawsze stoi kolejka. Starszy pan, u którego kupuję warzywa korzeniowe ma najlepsze na całym targu buraki. Kiedy go nie ma, odczuwam niepokój, czy zdrowie mu nie szwankuje. W sezonie pojawia się pan, który ma fantastyczne, pachnące i aromatyczne truskawki. Jest jeszcze pani sprzedająca piękne malinowe pomidory, pan z ziołami, uroczy starszy pan z jabłkami, pani z kwiatami, pan z bakaliami, pan z miodem...
 
Moi ulubieni sprzedawcy.
Mój targ.
Mój koszyk na zakupy.
 
Na jesieni jest tam jak w ulu, ciasno, głośno i wszyscy w ruchu. Potem wracam do domu ze skarbami i kroję, siekam, miksuję, smażę, piekę i zawijam. Dzisiaj w tym koszyku znalazły się nektarynki. Będzie pie z pysznym kruchym, lekko słodkim spodem, owocowym nadzieniem i słodką, migdałową kruszonką.

 
Pie z nektarynkami i maślano-migdałową kruszonką
Dutch peach pie with butter-crumb topping

ciasto
1 1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
0,5 szklanki (125g) masła
1 duże żółtko
2 łyżki soku pomarańczowego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

nadzienie
1,5 kg nektarynek (w oryginalnym przepisie użyte są brzoskwinie)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej (cornstarch)
1/2 łyżeczki cynamonu

kruszonka
1 1/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek (30ml) rozpuszczonego masła
50-70g płatków migdałowych
 
Ciasto
Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać chłodne masło pokrojone w kawałki i miksować, aż utworzy się kruszonka. Ubić lekko widelcem żółtko, sok pomarańczowy i wanilię. Dodać do kruszonki i zmiksować wszystko razem. Ciasto uformować rękoma na płaski dysk i teraz mamy dwa wyjścia: albo ciasto rozwałkować i przenieć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem, albo ciasto odrywać po kawałku, rozpłaszczaćw dłoniach i wylepiać nim przygotowaną formę. Ciasto nie wymaga schłodzenia w lodówce, ale schłodzenie też mu nie zaszkodzi.
 
Nadzienie
Owoce przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na kawałki ok. 1cm. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać cukier, skrobię i cynamon w małej miseczce. Posypać tym owoce i wymieszać. Przełożyć na patelnię i ciągle mieszając, podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż nektarynki puszczą sok i skrobia go zagęści. Ta metoda zapobiega rozmoczeniu ciasta przez sok owocowy. Nadzienie schłodzić i w tym czasie przygotować kruszonkę.
 
Kruszonka
Wymieszać suche składniki, dodać masło i przy pomocy widelca zrobić kruszonkę. Dodać płatki migdałowe, wymieszać.
Na ciasto w formie wyłożyć schłodzone nadzienie, a następnie posypać kruszonką. Kruszonki nie ugniatać.
 
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec aż kruszonka będzie złotobrązowa, ok 40-45 minut. Jak wierzch będzie się przypiekał za szybko, trzeba przykryć folią aluminiową. Podawać schłodzone do temperatury pokojowej po ok. 3-4 godzinach od upieczenia (ciepłe też jest pyszne).
Smacznego.


Używam formy do pie-ów o średnicy 26 cm, można również wykorzystać głebszą formę do tart lub klasyczną kwadratową/prostokątną blaszkę.
Używam cup miarek, co odpowiada szklance o pojemności 250ml.
 

Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z książki "Great pies & tarts" autorstwa Carole Walter.

Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za Twój komentarz.

Popularne posty