tag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post7525921413908941156..comments2024-03-28T21:47:31.587+01:00Comments on Lorentyna: Drożdżowe ciasto z wiśniami i migdałami na rozpoczęcie sezonu świątecznego.lohttp://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comBlogger28125tag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-13864077052959320822014-12-03T16:21:50.405+01:002014-12-03T16:21:50.405+01:00Klimat jest BARDZO ważny dla mnie. Sama wiesz ;-) ...Klimat jest BARDZO ważny dla mnie. Sama wiesz ;-) Patrząc na to z perspektywy czasu, najgorsze było marznięcie i świadomość, że zupa się gotuje, a ja nie mogę nic zrobić. Teraz cieszę się z nowej kuchenki, ale tamta bardzo dobrze mi służyla. lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-14782795426139100732014-12-03T16:19:28.022+01:002014-12-03T16:19:28.022+01:00Bardzo się cieszę. O to chodziło.Bardzo się cieszę. O to chodziło.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-72206879915520599412014-12-03T12:49:09.480+01:002014-12-03T12:49:09.480+01:00Lo, jest klimat i jest smak :)
p.s. Ostatnio prze...Lo, jest klimat i jest smak :)<br /><br />p.s. Ostatnio przeczytałam o Twoich perypetiach z kuchenką. Szczerze współczuję, bo nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić jak musiałaś się czuć...ewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-22073864103405779422014-12-03T07:12:19.848+01:002014-12-03T07:12:19.848+01:00Wspaniałe, patrząc na nie czuć już świąteczną atmo...Wspaniałe, patrząc na nie czuć już świąteczną atmosferę ;)Łukasz Majchrowskihttps://www.blogger.com/profile/06959691281598831229noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-15382864838283747192014-12-02T22:51:18.607+01:002014-12-02T22:51:18.607+01:00Serdecznie dziękuję. Przemiło czyta się takie słow...Serdecznie dziękuję. Przemiło czyta się takie słowa. Pozdrawiam gorąco.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-14472100286988925432014-12-02T22:50:10.522+01:002014-12-02T22:50:10.522+01:00Serdecznie Ci dziękuję. Piekłam niedawno bardzo p...Serdecznie Ci dziękuję. Piekłam niedawno bardzo podobne (przepis będzie wkrótce na blogu) i zakochałam się w tym smaku. Ten dodatek migdałów i orzechów jest genialny, Z przyjemnością wypróbuję i Twój przepis. Obejrzałam te foremki. Nigdy takich nie widziałam, ale wkrótce jadę do Berlina, więc ich poszukam. Dziękuję za rady. Pozdrawiam serdecznie.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-55605658067327428472014-12-02T19:31:50.543+01:002014-12-02T19:31:50.543+01:00Ach, Lo jak tu u Ciebie pięknie, cudowny nastrój. ...Ach, Lo jak tu u Ciebie pięknie, cudowny nastrój. A ciasto wygląda wspaniale, lubię takie.<br />Pozdrawiam cieplutko :)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-54778252096472950462014-12-02T09:44:38.138+01:002014-12-02T09:44:38.138+01:00Z przyjemnością podzielę sie z tobą przepisem, któ...Z przyjemnością podzielę sie z tobą przepisem, który rzeczywiście jest gienialny. Mieszkam od 25 lat w Niemczech. Przetestowałem dużo przepisów, ale ten jest naprawdę wspaniały. Właśnie upiekłam ponad 130 sztuk dla całej rodziny i przyjaciół:<br />6 całych jajek, 150 g brązowego cukru, 250 g zmielonych migdałów, 250 g zmielonych orzechów laskowych, 2 łyżeczki cynamonu, przyprawa do piernika, 200 g drobno posiekanej skórki pomarańczowej, 200 g drobno posiekanej skórki cytrynowej, 2 łyżki stołowe miodu,<br />Opłatki do pieczenia-9 cm średnicy, czekolada jako polewa albo kuwertura.<br />Jajka ubić z cukrem i dodać miód. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Uwaga: ciasto jest dość luźne, ale nie lejące sie. Ciasto nakładać na opłatki i piec 20 min w 170 stopniach. Dekorować polewą czekoladowa albo lukrem. Ja lubię takie pierniki bez polewy. Z tej porcji wychodzą ok 40 sztuk. Przechowywać w puszce blaszanej. <br />Ciekawostka: można kupic foremkę do pierników- lebkuchenglocke. Ułatwia robienie pierników. Poczytaj w internecie.Malgosiahttps://www.blogger.com/profile/04778217119988004551noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-91217890831880710772014-12-01T23:23:17.556+01:002014-12-01T23:23:17.556+01:00Vielen Dank.Vielen Dank.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-33926871164988212322014-12-01T23:19:12.219+01:002014-12-01T23:19:12.219+01:00Było. Niestety. Zjadaliśmy je w zastraszającym tem...Było. Niestety. Zjadaliśmy je w zastraszającym tempie.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-66406866877024075812014-12-01T23:18:34.782+01:002014-12-01T23:18:34.782+01:00Bardzo dziękuję. Skrzyneczka to stary zakup, ale c...Bardzo dziękuję. Skrzyneczka to stary zakup, ale ciągle z przyjemnością z niej korzystam. A świątecznych przepisów będzie jeszcze więcej :-)lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-4605722058802560062014-12-01T23:15:09.436+01:002014-12-01T23:15:09.436+01:00Serdecznie dziękuję. Bardzo mi miło.Serdecznie dziękuję. Bardzo mi miło.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-15715465562295730412014-12-01T23:14:32.986+01:002014-12-01T23:14:32.986+01:00A wiesz, że ja też najbardziej lubię takie świeże ...A wiesz, że ja też najbardziej lubię takie świeże stollen bez masła. Co roku testuję nowe przepisy na to ciasto. A wczoraj upiekłam genialne lebkuchen. A z Twojego przepisu na Elisen Lebkuchen z przyjemnością skorzystam. Cieszę się, że chcesz się nim ze mną podzielić. W tym roku świąteczny tydzień spędzimy w Niemczech, więc tym bardziej z przyjemnością korzystam z niemieckich receptur. Przez cały grudzień kulinarnie krążę po Europie korzystając z tradycyjnych przepisów świątecznych. To pozwala cieszyć się różnymi smakami przez cały miesiąc. Pozdrawiam serdecznie.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-87852355899535223892014-12-01T22:55:50.676+01:002014-12-01T22:55:50.676+01:00so lecker!!! danke für die wunderschönen bilder un...so lecker!!! danke für die wunderschönen bilder und inspirationen!!! einen schönen abend wünscht angieangiehttps://www.blogger.com/profile/08208101302440182989noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-18001515900547740192014-12-01T19:35:03.922+01:002014-12-01T19:35:03.922+01:00Boskie musiało być to ciacho, aż mi ślinka cieknie...Boskie musiało być to ciacho, aż mi ślinka cieknie :)ginhttps://www.blogger.com/profile/06905248107139422233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-66982861588609063052014-12-01T16:49:42.128+01:002014-12-01T16:49:42.128+01:00Wow, ile świątecznych przepisów, aż dostałam zawro...Wow, ile świątecznych przepisów, aż dostałam zawrotu głowy! Ciasto pyszne, nie ma to jak wiśnie i migdały :) P.s. Jaka śliczna skrzynka na ciasto <3Zuzanna Plochhttps://www.blogger.com/profile/02979922455477965645noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-82200259786744667272014-12-01T15:38:06.036+01:002014-12-01T15:38:06.036+01:00Piękne zdjęcia :) A ciasto jak najbardziej wpisuję...Piękne zdjęcia :) A ciasto jak najbardziej wpisuję się w tę przedświąteczną porę :)madlene17https://www.blogger.com/profile/00697457423672423873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-15886007359703923742014-12-01T12:42:47.191+01:002014-12-01T12:42:47.191+01:00Cieszę sie, że rówież niemieckie ciasta jak Stolle...Cieszę sie, że rówież niemieckie ciasta jak Stollen i Lebkuchen znajdują w Polsce fanów. Ja piekę je co roku.Stollen, który jest bombą kaloryczną piekę w odróżnieniu od przepisu nie na kilka tygodni przed świetami ale przed wigilią i nie nasączam go maslem. Jest także wspaniały. A co do pirników, to piekę jak co roku Elisen Lebkuchen. Bez mąki. Wspaniałe i zawsze sie udają. Jeżeli chcesz, to mogę przesłać ci przepis na nie. Malgosiahttps://www.blogger.com/profile/04778217119988004551noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-13538096853574476012014-12-01T12:19:09.671+01:002014-12-01T12:19:09.671+01:00Nie trzeba go ogrzewać. To nie jest taka typowa pu...Nie trzeba go ogrzewać. To nie jest taka typowa puszysta strucla. Nie obawiają się go. Jest pyszne i bardzo wilgotne. Długo utrzymuje świeżość. lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-87739225247996131932014-12-01T12:15:30.459+01:002014-12-01T12:15:30.459+01:00Serdecznie dziękuje. Pozdrawiam. Serdecznie dziękuje. Pozdrawiam. lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-37380252686949529902014-12-01T12:13:58.006+01:002014-12-01T12:13:58.006+01:00Serdecznie dziękuje. Bardzo się cieszę, ze ci sie ...Serdecznie dziękuje. Bardzo się cieszę, ze ci sie podoba. A ciasto szczerze polecam. Nie powstrzymuj się. lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-71099502076596705792014-12-01T11:57:17.210+01:002014-12-01T11:57:17.210+01:00Jest. Cieszę sie, ze podobają ci sie zdjęcia. Jest. Cieszę sie, ze podobają ci sie zdjęcia. lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-75396193684200754952014-12-01T11:54:32.046+01:002014-12-01T11:54:32.046+01:00Serdecznie dziękuje. Bardzo mi miło, to czytać. Serdecznie dziękuje. Bardzo mi miło, to czytać. lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-27620114240466900352014-12-01T11:45:57.556+01:002014-12-01T11:45:57.556+01:00Umarłam, takie cudo:) Lo, przed pieczeniem, po cał...Umarłam, takie cudo:) Lo, przed pieczeniem, po całej nocy nie musi dochodzić do temp. pokojowej? Wystarcza czas do nagrzania piekarnika?<br />PozdrawiamAgahttps://www.blogger.com/profile/14064422673480399300noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-70334529472244764192014-12-01T09:47:02.936+01:002014-12-01T09:47:02.936+01:00Fantastyczne ciacho! PozdrawiamFantastyczne ciacho! PozdrawiamKamilahttps://www.blogger.com/profile/06748703342069541282noreply@blogger.com