tag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post5969200127573880080..comments2024-03-28T21:47:31.587+01:00Comments on Lorentyna: Pyszne karmelki z morską solą. Smak uzależniający.lohttp://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comBlogger41125tag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-37175286948023939532011-03-12T21:29:52.340+01:002011-03-12T21:29:52.340+01:00ha! i znalazłam :) toć Tilia miała rację, istna bo...ha! i znalazłam :) toć Tilia miała rację, istna bomba xxxx, ale co tam ;)Agata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-76467048926019705152011-03-03T15:24:32.945+01:002011-03-03T15:24:32.945+01:00Whisper,
myślę, że kruchość związana jest z wydłuż...Whisper,<br />myślę, że kruchość związana jest z wydłużonym czasem gotowania. Pozdrawiam.<br /><br />Jolanta Szyndlarewicz,<br />stosowałaś termometr czy orientacyjne czasy? Z tym drugim myślę, że tak może być. Różna moc płomienia/grzania może wydłużyć/ skrócić czas przygotowania karmelków. Cieszę się, że smakowały i miło mi, że zaglądasz. Pozdrawiam.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-37795248060577977272011-03-03T11:27:17.772+01:002011-03-03T11:27:17.772+01:00Zrobiłam już jakiś czas temu, właściwie to od razu...Zrobiłam już jakiś czas temu, właściwie to od razu jak pojawił się ten przepis:) są rewelacyjne:) Ja chyba zbyt krótko gotowałam, a więc nie chciały mi się zbytnio dać pokroić....wyjadaliśmy więc łyżką, były pyszne:)Jolanta Szyndlarewiczhttp://www.smakmojegodomu.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-13579564214389375442011-02-18T12:48:30.380+01:002011-02-18T12:48:30.380+01:00Dziękuję Ci Lo za odpowiedź.
Karmelki zrobiłam z ...Dziękuję Ci Lo za odpowiedź. <br />Karmelki zrobiłam z syropem, wyszły przepyszne! Robiłam z myślą o moich mężczyznach, ale to ja byłam tą, która sięgała po nie najczęściej. A nie jestem osobą, która lubi słodycze typu lizak/cukierek. <br />W między czasie musiałam coś zrobić i etap gotowania masy karmelowej ze śmietanka nieco się przedłużył (o jakieś 5-8 min), moje karmelki jedynie z okolic brzegu formy są ciągnące się, reszta to kruche cukierki, smak ten sam ale konsystencja inna. Myślę, że to przedłużenie procesu gotowania to spowodowało, chyba, żeby to syrop... ale nie sądzę. Taka mała dygresja dla tych, którzy nie lubią ciągnącego się cukierka.Whispernoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-33379979387037981202011-02-17T16:38:06.091+01:002011-02-17T16:38:06.091+01:00Whisper,
zdecydowanie tak.Whisper,<br />zdecydowanie tak.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-91683912627908983762011-02-17T14:00:52.083+01:002011-02-17T14:00:52.083+01:00Cześć Lo, mam do Ciebie pytanie z gatunku "te...Cześć Lo, mam do Ciebie pytanie z gatunku "techniczne". Nie mam pod ręką syropu kukurydzianego, myślisz, że mogę użyć Golden Syroup trzcinowego?Whispernoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-61189054935362537262011-02-10T20:59:03.904+01:002011-02-10T20:59:03.904+01:00Nigdy nie jadłam z solą, ale chętnie smakuję. A ka...Nigdy nie jadłam z solą, ale chętnie smakuję. A karmel zawsze i wszędzie!Nemihttps://www.blogger.com/profile/00304506692259798223noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-41655696677241523852011-02-09T23:10:02.695+01:002011-02-09T23:10:02.695+01:00wykrywacz smaku,
dziękuję bardzo za zaproszenie
E...wykrywacz smaku,<br />dziękuję bardzo za zaproszenie<br /><br />Ewelajno,<br />ale z Ciebie szczęściara. Już trzy?<br /><br />kabamaiga,<br />ja uwielbiam to połączenie.<br /><br />Magdaleno,<br />te makaroniki są genialne. Niestety nauczyłam się ich robić. Ja po porcji karmelków myję zęby i idę poćwiczyć... wygniatanie ciasta na chleb.<br /><br />Wiśniowa,<br />ja również ma wielką słabość do karmelu.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-78499744375139856932011-02-09T19:59:09.507+01:002011-02-09T19:59:09.507+01:00Już czuję ich smak :-) Wyglądają obłędnie, a karme...Już czuję ich smak :-) Wyglądają obłędnie, a karmel uwielbiam :-)Wiśniowahttps://www.blogger.com/profile/15474219930884376133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-27356087731319187162011-02-09T19:39:35.016+01:002011-02-09T19:39:35.016+01:00Uwielbiam solony karmel - to jeden z moich ulubion...Uwielbiam solony karmel - to jeden z moich ulubionych słodkich smaków, dlatego, że jest nutka wytrawnego, czyli słonego. a najbardziej na świecie uwielbiam makaroniki z karmelem i solonym masłem. Apetyczne zdjęcia. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się zrobić podejście do karmelków, trochę tylko boję się o zęby, gdyż z pewnością pożarłabym od razu połowe....Magdalenahttps://www.blogger.com/profile/15263002408158699780noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-20621905065447688222011-02-08T22:09:18.544+01:002011-02-08T22:09:18.544+01:00Ale mieszanka. Musi być wspaniałaAle mieszanka. Musi być wspaniałakabamaigahttps://www.blogger.com/profile/12182870525856393332noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-84281142315350549232011-02-08T22:01:11.585+01:002011-02-08T22:01:11.585+01:00Lo, ale..., ale fajnie... To jesteś moją Trzecią M...Lo, ale..., ale fajnie... To jesteś moją Trzecią Mamą...!!! <br />Rozkosz posiadania Trzeciej Mamy...:):):) I to jakiej Mamy...!!!<br />Buziaki:*:*:*ewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-41910644278041096422011-02-08T21:38:42.656+01:002011-02-08T21:38:42.656+01:00Oryginalne połączenie smaków i interesujące zdjęci...Oryginalne połączenie smaków i interesujące zdjęcia :) Zapraszamy na nasz nowy portal kulinarno-fotograficzny http://wykrywacz-smaku.pl/wykrywacz smakuhttps://www.blogger.com/profile/03688335260108450130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-53249173750959168462011-02-08T20:12:32.063+01:002011-02-08T20:12:32.063+01:00Asiejo,
serdecznie Ci dziękuję.
Ago,
cieszy mnie ...Asiejo,<br />serdecznie Ci dziękuję.<br /><br />Ago,<br />cieszy mnie to bardzo. dziękuję.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-6706985413259141712011-02-08T20:11:20.606+01:002011-02-08T20:11:20.606+01:00An-no,
a mi ślinka cieknie na Twoje ruskie pierogi...An-no,<br />a mi ślinka cieknie na Twoje ruskie pierogi z dodatkiem śmietany. <br /><br />Wiewióro,<br />domowe krówki...Pyszności. Uwielbiam takie własnoręcznie robione słodycze.<br /><br />mlynki w kuchni,<br />te karmelki są zdecydowanie ciągnące. Czyli niezupełnie dla Ciebie niestety.<br /><br />Zaytoon,<br />a co nie wyszło? Może spróbuj z tym przepisem, jest prosty i nieskomplikowany.<br /><br />Amber,<br />cieszę się, że rozumiesz moją fascynację dla tego połączenia. U nas karmelki zniknęły w zastraszającym tempie. Nie mogliśmy przestać jeść, aż zniknął ostatni.<br /><br />KUCHARNIA, Anna-Mario,<br />wiem, że Ty równiesz uwielbiasz to połączenie. Te karmelki to taki super gęsty karmel i jak zacznie się jeść, to nie można przestać. To jest okropne, przecież wiosna idzie.<br /><br />Kubełek Smakowy,<br />dobrze to opisałaś. To jest prawdziwa rozkosz.<br /><br />viridianko,<br />rzeczywiście wyszły lsniąco błyszczące.<br /><br />miss_coco,<br />słone masło w lodówce... Co Ty z niego zrobisz? Ciekawa jestem bardzo, bo uwielbiam.<br /><br />moniko,<br />mały duży synek je uwielbia. To rzeczywiście smakosz. Czasami potrafi być to kłopotliwe, kiedy np dyskutuje ze szkolnymi kucharkami dlaczego używają kostek rosołowych, margaryny...<br /><br />spencer,<br />jak zwykle jesteś uroczy i przemiły. Domowe słodkości są pyszne.<br /><br />Gospodarna narzeczono,<br />niestety, ale uzależniają. Ja chyba stłukę mój słoik z syropem kukurydzianym.<br /><br />Karmel-itko,<br />karmelki są jakby stworzone dla Karmelitki.<br /><br />Agnieszko,<br />cieszę się bardzo, że Ci się podobają.<br /><br />Mona,<br />mi też się bardzo podoba ten kolor. Chcę sobie kupić taki płaszcz.<br /><br />Ewelajno,<br />z radością Cię wezmę pod moje skrzydła. Ja też uwielbiam te karmelowe czynności. Rozkosz robienia, rozkosz jedzenia.<br /><br />delikatessen,<br />spróbuj koniecznie. Użyj zdecydowanie soli morskiej, a nie kamiennej. Jest mniej słona i ma ten niezwykły smak.<br /><br />żenia,<br />niestety to jest problem, bo one uzależniają.<br /><br />margot,<br />jesteś przemiła. Dziękuję Ci bardzo.<br /><br />Olu,<br />ja również uwielbiam czekoladę z morską solą. Kiedyś kupowałam Lindta, ale ostatnio nigdzie nie mogę jej znaleźć.<br /><br />Moja Kawiarenkao,<br />moja mama zawsze mi powtarzała, żeby do słodkości dodać szczyptę soli, a do słonych potraw szczyptę cukru. Stosuję tę zasadę. Coś w tym jest. Podoba mi się to co napisałeś: "Te dwa smaki są jak konie we wspónym zaprzęgu".<br /><br />Szana,<br />pierwszy raz zetknęłam się z tym połączeniem kilkanaście lat temu w Normandii. To było wielkie zaskoczenie i wielka miłość.<br /><br />Tili,<br />wyobraź sobie makaroniki z takim nadzieniem. Ja je wręcz KOCHAM.<br /><br />Sugar Plum Fairy,<br />zrób koniecznie. Może i Ty pokochasz to połączenie.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-68360441204094301732011-02-08T19:35:49.680+01:002011-02-08T19:35:49.680+01:00wspaniale!!! te zdjecia sa tak apetyczne, ze az ni...wspaniale!!! te zdjecia sa tak apetyczne, ze az nie moge sie przestac oblizywac:)agahttps://www.blogger.com/profile/07312016542763207795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-82372741368191901772011-02-08T19:23:24.136+01:002011-02-08T19:23:24.136+01:00rozkoszne są.. piękne.rozkoszne są.. piękne.asiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-18822096914359891522011-02-08T18:19:55.194+01:002011-02-08T18:19:55.194+01:00teraz ja też próbuję sobie wyobrazić ten smak - ni...teraz ja też próbuję sobie wyobrazić ten smak - nigdy własnych karmelków nie robiłam. A z solą to już absolutna nowość. :)Sugar Plum Fairyhttps://www.blogger.com/profile/08942363636867697007noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-86120980089644772282011-02-08T17:24:41.024+01:002011-02-08T17:24:41.024+01:00Lo, jak mogłaś mi to zrobić! Ja ubóstwiam takie ka...Lo, jak mogłaś mi to zrobić! Ja ubóstwiam takie karmelki. Od razu zjadłabym cały zapas :D<br />Buziaki dla Was :*Tilianarahttps://www.blogger.com/profile/07002725078008894773noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-1171237018328828382011-02-08T15:18:12.807+01:002011-02-08T15:18:12.807+01:00teraz jest taki trend, aby łączyć sól z słodyczą, ...teraz jest taki trend, aby łączyć sól z słodyczą, dobrze wybrałas, ;)<br />pozdrawiam<br />SzanaSzanahttps://www.blogger.com/profile/01036927239877260082noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-39536088661325600282011-02-08T10:41:33.151+01:002011-02-08T10:41:33.151+01:00To co prezentujesz, zawsze jest, było i będzie cia...To co prezentujesz, zawsze jest, było i będzie ciakawe.<br />Mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, że we wszystkich słodkich potrawach, musi się znajdować, choćby odrobina soli. Inaczej sama czysta słodycz smakuje nudno. Te dwa smaki są jak konie we wspónym zaprzęgu.<br />Już starożytni zalecali przesolone potrawy łagodzić miodem.<br />Wiecej na temat soli i jej znaczenia, znajdziecie klikając na etykietę - sól, na blogu<br />http://barwysmaku.blogspot.com/Moja Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/17591613164615499309noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-20035429185035078352011-02-08T09:23:52.087+01:002011-02-08T09:23:52.087+01:00Ładnie wyglądają & to dobre połączenie, uwielb...Ładnie wyglądają & to dobre połączenie, uwielbiam czekoladę z soląOlahttps://www.blogger.com/profile/06974463440732558398noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-79148097858189102362011-02-08T09:02:01.019+01:002011-02-08T09:02:01.019+01:00no nie te skandynawskie wypieki są rewelacyjne, a...no nie te skandynawskie wypieki są rewelacyjne, ale te wytworne(no jednak ta sól zmienia karmelki w Francję elegancję ) twoje kreacje to tez są zapierające dech w piersimargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-51071766580718599612011-02-08T08:45:35.290+01:002011-02-08T08:45:35.290+01:00Fantastyczne, boję się tylko tego uzależnienia...Fantastyczne, boję się tylko tego uzależnienia...żeniahttps://www.blogger.com/profile/07479115320396654636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-84457949310008979512011-02-08T02:00:40.401+01:002011-02-08T02:00:40.401+01:00Skoro mówisz, że ten smak jest aż uzależniający - ...Skoro mówisz, że ten smak jest aż uzależniający - może wypróbuję, bo podejrzewam, że musi w takim razie być naprawdę wyrazisty:) Choć przyznam, że za połączeniem soli i cukru nie przepadam (chyba, że mówimy o kuchni tajskiej i jej harmonii słodkich i słonych smaków), więc chyba będę musiała się z tym połączeniem najpierw przeprosić:)delikatessenhttps://www.blogger.com/profile/17715410855271821952noreply@blogger.com