tag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post3353049299131615591..comments2024-03-28T21:47:31.587+01:00Comments on Lorentyna: Dla miłośników karmelu.lohttp://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comBlogger43125tag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-86088886160487543552011-04-19T00:24:57.548+02:002011-04-19T00:24:57.548+02:00wyszedł mi -niestety - inny niż Twój, mniej smaczn...wyszedł mi -niestety - inny niż Twój, mniej smaczny :( nie wiem od czego to zależyNinahttps://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-57768762231750268482011-04-11T00:32:01.591+02:002011-04-11T00:32:01.591+02:00Zrobiłam, ale widzę, że kolor będzie jaśniejszy - ...Zrobiłam, ale widzę, że kolor będzie jaśniejszy - właśnie stygnie. Jak długo gotujesz w pierwszej fazie?<br /><br />Drugie gotowanie trwało u mnie prawie pół godziny - sama nie wiem czy zgęstniało... i jak bardzo ma zgęstnieć. To się zresztą okaże jutro jak zastygnie.Ninahttps://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-44779421542183626412011-03-26T21:50:44.376+01:002011-03-26T21:50:44.376+01:00Zrobiłam! Miałam wielką ochotę na ten smak i nie p...Zrobiłam! Miałam wielką ochotę na ten smak i nie przeszkodziło mi, że nie miałam: kwiatu soli ani drobnej soli morskiej (dałam gruboziarnistą), masła solonego, drobnego cukru (dałam zwykły), syropu cukrowego (dałam wodę). Nie miałam też termometru, więc wyłączyłam grzanie karmelu, gdy uznałam, że ma odpowiedni kolor :)<br />Efekt końcowy smakuje i wygląda jak należy. A 8-letnia Klara, która od rana chorowała na brzuch, jak zobaczyła gotowy krem, to ozdrowiała, żeby tylko spróbować, a potem brać dokładki :)<br />Dziękuję!OlaCruzhttps://www.blogger.com/profile/03543824833060921545noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-8293302456525018602011-03-21T11:04:06.217+01:002011-03-21T11:04:06.217+01:00cóż za przepis!!! musi być pyyyyyyyycha!cóż za przepis!!! musi być pyyyyyyyycha!Emmahttps://www.blogger.com/profile/15277118880752034875noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-15164799876753416652011-03-19T15:22:15.869+01:002011-03-19T15:22:15.869+01:00Podjadłam łyżeczkę po zrobieniu zdjęć. Był pyszny....Podjadłam łyżeczkę po zrobieniu zdjęć. Był pyszny. Lo, gdybyś miała kiedyś przesyt a słoiczek zawadzałby miejsce na półce, to masz chętną na adopcję tej słodyczy ;)Gosia Oczko https://www.blogger.com/profile/14801975942297082931noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-59309744364419569732011-03-19T13:42:59.761+01:002011-03-19T13:42:59.761+01:00o nieee krem karmelowy... PRZEPADŁAM! :) trudno bę...o nieee krem karmelowy... PRZEPADŁAM! :) trudno będzie się oprzeć Twojemu przepisowi... Pozdrawiam!EEhttps://www.blogger.com/profile/12491565425838333236noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-55000153381351673582011-03-19T12:13:51.657+01:002011-03-19T12:13:51.657+01:00Lo, dziękuję za odpowiedź. Zrobię na pewno, chocia...Lo, dziękuję za odpowiedź. Zrobię na pewno, chociaż biję się z myślami czy nie dopiero na Wielkanoc, a teraz zastosować prawdziwy post, bo rezygnacja z takiego karmelu to dopiero coś!Ninahttps://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-87926185835667538112011-03-19T11:22:11.423+01:002011-03-19T11:22:11.423+01:00Karmelowe spotkanie? wow! ale by było fajnie :))
a...Karmelowe spotkanie? wow! ale by było fajnie :))<br />a z tego kremu jaki mi wyszedł zlałam wydzielone masło i udawałam, że tak miało być, był pyszny!Jswmhttps://www.blogger.com/profile/14167258433232033619noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-35234777691779638912011-03-19T10:49:00.223+01:002011-03-19T10:49:00.223+01:00Anonimowy,
ja przechowywałam go przez tydzień w lo...Anonimowy,<br />ja przechowywałam go przez tydzień w lodówce. Czas ten możesz wydłużyć wlewając gorący krem do wyparzonego słoika.<br /><br />Jswm,<br />ale mi przykro. Przychodzi mi do głowy kilka przyczyn.<br />- zły rodzaj śmietanki (używam zawsze do gotowania kremówki UHT)<br />- za długo gotowałaś krem (wlałabym wtedy około 1/3 szklanki śmietanki wprost do karmelu (kremu) i podgrzewała całość mieszając<br />Nawet zimny krem możesz ponownie podgrzać i go rozrzedzić/zagęścić dodając śmietanki/tylko podgrzewając. Wtedy trzeba go cały czas mieszać.<br />Może kolejne spotkanie zrobię u siebie pt. karmelowo?<br /><br />Nino,<br />robiłam. Wtedy dodaję większą ilość soli morskiej. Trzeba spróbować, bo słoność soli zależy też od jej rodzaju (miejsca pochodzenia).lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-29418069007523835972011-03-19T00:03:35.461+01:002011-03-19T00:03:35.461+01:00Lo, robiłaś kiedyś z masłem niesolonym [tylko]?Lo, robiłaś kiedyś z masłem niesolonym [tylko]?Ninahttps://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-48958251098840944772011-03-18T20:39:52.893+01:002011-03-18T20:39:52.893+01:00Lo, wspaniałe toto. Najbardziej pewnie smakuje wpr...Lo, wspaniałe toto. Najbardziej pewnie smakuje wprost ze słoika. Uściski!Paulina J.https://www.blogger.com/profile/08036947978059522595noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-62606212227318797802011-03-18T15:44:27.370+01:002011-03-18T15:44:27.370+01:00Niesamowity :)Niesamowity :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-33716333132894410702011-03-17T21:40:01.282+01:002011-03-17T21:40:01.282+01:00istne niebo w gębie, wiem bo wyjadałam łyżeczką :)...istne niebo w gębie, wiem bo wyjadałam łyżeczką :)Agata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-74967501616875181292011-03-17T20:16:51.531+01:002011-03-17T20:16:51.531+01:00Lo, bardzo Ci dziękuję za ten przepis, z pewnością...Lo, bardzo Ci dziękuję za ten przepis, z pewnością kiedyś wykorzystam! ściskam mocnogwiazdka.w.kuchnihttps://www.blogger.com/profile/17711020907214656920noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-63859885229333981972011-03-17T19:41:41.858+01:002011-03-17T19:41:41.858+01:00witaj:) mam pytanie które nie dotyczy tej notki. z...witaj:) mam pytanie które nie dotyczy tej notki. znalazłam u Ciebie przepis na idealne brownie- i chciałabym wiedzieć- jakiej czekolady najlepiej użyć?<br />pozdrawiam serdecznieAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-15228793551343790212011-03-17T14:20:24.240+01:002011-03-17T14:20:24.240+01:00oj..miałas piekna słodką przygodę..fajnie mieć tak...oj..miałas piekna słodką przygodę..fajnie mieć takie koleżanki PozdrawiamMonahttps://www.blogger.com/profile/09839203146067715031noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-87148834318679318182011-03-17T10:46:35.044+01:002011-03-17T10:46:35.044+01:00Krem był wspaniały! uchhh szkoda, że nie namówiłam...Krem był wspaniały! uchhh szkoda, że nie namówiłam Cię na przekazanie mi wczoraj słoiczka tej doskonałości ;) a swoimi karmelkami przypomniałaś mi, że czas powtórzyc karmelki pomarańczowe z solą :)ChilliBitehttps://www.blogger.com/profile/00762462740181428216noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-46620526115707805762011-03-17T10:21:23.738+01:002011-03-17T10:21:23.738+01:00Ten krem to poezja smaku. Marzę o spróbowaniu go z...Ten krem to poezja smaku. Marzę o spróbowaniu go znowu. Dzięki za przepis - teraz będę mogła sobie zrobić :)OlaCruzhttps://www.blogger.com/profile/03543824833060921545noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-38799199816761977892011-03-16T23:26:44.709+01:002011-03-16T23:26:44.709+01:00Czyli dla mnie :) Na makaronki jestem obrażona (al...Czyli dla mnie :) Na makaronki jestem obrażona (albo one na mnie) ale na karmel absolutnie nie i do takiego kremu nie musiałabym nawet mieć makaronków, wystarczy łyżeczka :)))<br /><br />Moc serdeczności lo :)Monikahttps://www.blogger.com/profile/09156411852105702494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-22108284334262615182011-03-16T22:01:16.794+01:002011-03-16T22:01:16.794+01:00uwielbiam <3uwielbiam <3Paulahttps://www.blogger.com/profile/05411407173763775352noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-21776962574679827282011-03-16T19:41:45.405+01:002011-03-16T19:41:45.405+01:00Obłędny! Karmel, karmel solony... Wprost ze słoicz...Obłędny! Karmel, karmel solony... Wprost ze słoiczka. Nawet nie łyżeczką. Palcem! Rozkosz... ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-29998548333173583602011-03-16T17:48:43.837+01:002011-03-16T17:48:43.837+01:00auć! coś mi nie wyszło z tym kremem, wyszedł gęsty...auć! coś mi nie wyszło z tym kremem, wyszedł gęsty ale wydziela się z niego masło???<br />podgrzać jeszcze raz?Jswmhttps://www.blogger.com/profile/14167258433232033619noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-21846676084796610442011-03-16T17:25:58.259+01:002011-03-16T17:25:58.259+01:00ile czasu i w jakich warunkach przechowywać?ile czasu i w jakich warunkach przechowywać?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-747170500106232732011-03-16T14:24:43.027+01:002011-03-16T14:24:43.027+01:00kocham taki karmel z dodatkiem prawdziwych lodów w...kocham taki karmel z dodatkiem prawdziwych lodów waniliowych :)) uściski!Kasiahttps://www.blogger.com/profile/13604006746387670901noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-91811936896849760012011-03-16T14:10:25.800+01:002011-03-16T14:10:25.800+01:00O-o, niestety ale to dla mnie propozycja!O-o, niestety ale to dla mnie propozycja!Martahttps://www.blogger.com/profile/11117032203060136242noreply@blogger.com