tag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post1872890196203592976..comments2024-03-18T18:18:23.199+01:00Comments on Lorentyna: Moje kulinarne wyzwanie czyli bardzo waniliowe tartaletki Pierre'a Hermé.lohttp://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comBlogger53125tag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-50219488830748365012023-06-30T14:32:36.109+02:002023-06-30T14:32:36.109+02:00Pomimo trudności ostateczny przepis się udał! Pomimo trudności ostateczny przepis się udał! Agatahttps://qafp.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-18417812899338092013-04-15T08:18:51.205+02:002013-04-15T08:18:51.205+02:00Tak wiec zrobiłam. W sprawach technicznych zabrakł...Tak wiec zrobiłam. W sprawach technicznych zabrakło mi kremu z mascarpone, uważam że powinno być go jednak dwa razy więcej.Reszta prawie ok. Miałam tylko mały problem z rozsmarowaniem glazury waniliowej, wyszła mi za gęsta. Ale mistrzem w pieczeniu to nie jestem :-)<br />A smak...Hm... Słodkie, waniliowe, sycące.Ponieważ wcześniej robiłam Pani tartaletki z owocami z kremem angielskim, mascarpone i białą czekoladą, więc smak kremu mnie nie zaskoczył. Moja opinia i opinia męża: wolimy jednak Pani kombinację smaku: słodki krem i kwaskowate truskawki. To zdecydowanie bardziej nasze klimaty :-)<br />Ale napewno wypróbuję przepis na tartę infiniment cafe, gdy tylko się pojawi. Wydaje mi się bowiem, że jej smak powinien być wyraźny.Pozdarwiam. Basia<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-72968869746602114422013-03-10T08:45:58.086+01:002013-03-10T08:45:58.086+01:00Bardzo dziękuję za odpowiedź. Planuję zrobić je na...Bardzo dziękuję za odpowiedź. Planuję zrobić je na Wielkanoc, na razie gromadzę składniki :-) Pozdrawiam serdecznie.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-58725334614526307902013-03-08T15:25:38.440+01:002013-03-08T15:25:38.440+01:00Naturalny ekstrakt z wanilii to coś w rodzaju konc...Naturalny ekstrakt z wanilii to coś w rodzaju koncentratu waniliowego. Jest lekko słodki, może występować w paście lub płynie. Ten w płynie przypomina wyglądem ten alkoholowy. Z braku tego wykorzystałabym ten alkoholowy (mimo zastrzeżenia w przepisie). Tu chodzi o to, że płynna czekolada z alkoholem nie łączy się dobrze. Zawsze możesz pozostawić laski wanilii do naciągnięcia na 45 minut, a nie na 30 minut lub dać pół laski więcej.Koniecznie daj Basiu znać jak je zrobisz.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-46953577937060830612013-03-08T10:47:07.115+01:002013-03-08T10:47:07.115+01:00Witam,
ponieważ chciałam zrobić te tartaletki, ch...Witam, <br />ponieważ chciałam zrobić te tartaletki, chciałam zadać Pani pytanie odnośnie naturalnego ekstraktu z wanilii - co to jest, bo znam tylko ekstrakt z alkoholem. Będę bardzo wdzięczna za wyjaśnienie, bo nie spotkałam sie jeszcze z takim określeniem.Basia<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-72305211219026993532012-08-25T09:19:05.066+02:002012-08-25T09:19:05.066+02:00Walerio, napisz proszę do mnie maila. Próbuję Ci o...Walerio, napisz proszę do mnie maila. Próbuję Ci odpisać, ale nie mam żadnych namiarów do ciebie albo nie mogę ich znaleźć w zawalonej poczcie. Pozdrawiam serdecznielohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-2537875133777298742012-08-14T20:36:09.670+02:002012-08-14T20:36:09.670+02:00Proszę napisz, że o mnie pamiętasz:)
codziennie za...Proszę napisz, że o mnie pamiętasz:)<br />codziennie zaglądam tu z nadzieją że zaproponujesz coś co uwolni mnie od tego cukierniczego dylematu.<br />Serdecznie pozdrawiam.waleria Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-79180797446570004842012-08-01T15:36:15.768+02:002012-08-01T15:36:15.768+02:00Bardzo Ci dziękuje. Wielka wizytacja ma mieć miejs...Bardzo Ci dziękuje. Wielka wizytacja ma mieć miejsce pod koniec sierpnia..całymi nocami zastanawiam się co zrobić. Wpadłam na pomysł żeby zrobić kilka mniejszych deserów, tart (np. trzy: owocowe, czekoladowe, waniliowe). <br />jednym z nich mogłaby być ta waniliowa tarta Pierre'a, jest wspaniała, łączy wiele tekstur :delikatność z idealnie kruchym spodem. Ostatnio wypróbowałam też przepis na Golden pearl brownie cake również ma w sobie coś nadzwyczajnego.. lubię też swój deser kardamonowy z warstwą chrupiąc praliny.. sama nie wiem, mam tyle pomysłów że nie wiem co wybrać. Problem również jest w tym że wszystko musi pasować do siebie, być spójne. Dlatego proszę Ciebie Mądrą Głowę o radę, byłaś w tylu wspaniałych miejscach może wpadniesz na jakiś dobry pomysł:) WalerciaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-59943883121609326812012-07-29T22:35:57.137+02:002012-07-29T22:35:57.137+02:00Dziękuję Ci za wiadomość. Bardzo się cieszę. To je...Dziękuję Ci za wiadomość. Bardzo się cieszę. To jeden z moich ulubionych wypieków. Jak najbardziej pomyślę, który wypiek zrobił na mnie wyjątkowe smakowe wrażenie. Dopiero wróciłam po trzech tygodniach wakacji do domu i potrzebuję chwili czasu na to. Dam Ci odpowiedź w ciągu tygodnia. W jakim miesiącu ten Gość Cię odwiedzi - myślę np o doborze sezonowych owoców.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-80249515761923811472012-07-29T15:30:01.813+02:002012-07-29T15:30:01.813+02:00Zrobione...jednym słowem smak idealny. Bardzo dzię...Zrobione...jednym słowem smak idealny. Bardzo dziękuję Ci za przepis, mam jeszcze pytanie:) proszę napisz jaki przepis, ciasto na blogu najbardziej Ci smakowało, było dla Ciebie czymś idealnym? Za kilak tygodni odwiedzi mnie ktoś bardzo dla mnie ważny, prawdziwa osobistość polskiego cukiernictwa:)) i nie wiem czym go ugościć. jego podniebienie jest bardzo wyszukane..Proszę doradź mi coś. Nie boje się wyzwań.. WaleriaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-79157897074044844282010-08-04T23:13:18.662+02:002010-08-04T23:13:18.662+02:00to jeszcze raz ja (:
śpieszę donieść, że dzisiaj ...to jeszcze raz ja (: <br />śpieszę donieść, że dzisiaj po grillowej kolacji nastąpiła konsumpcja. Jedynym słowem: rewelacja! już się nie mogę doczekać jak mi Amazon Czekoladę Mistrza prześle (:<br />jutro notka (:<br /><br />dziękuję za to że podzieliłaś się ze mną tym przepisem!viridiankahttps://www.blogger.com/profile/16986081722079953655noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-30280678459782700902010-08-01T20:57:51.180+02:002010-08-01T20:57:51.180+02:00dziękuję Lo (:
już wszystko w wyobraźni widzę, dzi...dziękuję Lo (:<br />już wszystko w wyobraźni widzę, dziękuje (:viridiankahttps://www.blogger.com/profile/16986081722079953655noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-1157166966027182062010-08-01T18:51:26.383+02:002010-08-01T18:51:26.383+02:00Viridianko,
foremki miały przekrój 10 cm, a biszko...Viridianko,<br />foremki miały przekrój 10 cm, a biszkopt wycinałam obręczą dopasowaną do wielkości wnętrz tartaletek po upieczeniu. Korpusy piekłam po 6, wyjmowałam i wystudzone foremki ponownie napełniałam ciastem. Ciastka miały wysokość około 3,5 cm, a same korpusy około 1,5 cm.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-45807568873920474022010-07-31T21:59:55.560+02:002010-07-31T21:59:55.560+02:00Lo powiedz mi proszę jak dużych foremek użyłaś do ...Lo powiedz mi proszę jak dużych foremek użyłaś do upieczenia korpusów? zastanawiam się jak to wszystko sobie rozplanować, bo mam tylko 4 foremki tartaletkowe i jedną obręcz do wycięcia potem biszkoptów. A wysokie te moje foremiki na tartaletki nie są, po 1,5 cm chyba tylko, mam też takie kokilki wyższe, zastanawiam się które lepsze bo nie umiem sobie zwizualizować wielkości Twoich ciastek (: a muszę ich mieć 15, dla każdego z gości w tygodniu.viridiankahttps://www.blogger.com/profile/16986081722079953655noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-34062351464788259342010-07-04T17:48:00.278+02:002010-07-04T17:48:00.278+02:00Lo, tak cos chcialam za ryzykowac, ze to wanilia, ...Lo, tak cos chcialam za ryzykowac, ze to wanilia, ale sie nie odwazylam :-))<br />Z prasowaniem nie jestem zdziwiona, usmialam sie czytajac o tym, dobra jestes!buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-17796337563082085092010-07-04T09:01:36.451+02:002010-07-04T09:01:36.451+02:00Basiu,
posypałam je zmiksowną laską wanilii. W kuc...Basiu,<br />posypałam je zmiksowną laską wanilii. W kuchni mam dużo determinacji, mogę czekać, gromadzić składniki aż będę mogła wyypróbować przepis, który mnie zachwycił. Ale np. w prasowaniu nie mam takiej determinacji.<br />Pozdrawiam serdecznie.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-6829429663087618182010-07-03T19:24:58.780+02:002010-07-03T19:24:58.780+02:00Lo, ale Ty masz w sobie determnacji! Fajnie opisal...Lo, ale Ty masz w sobie determnacji! Fajnie opisals to gromadzenie skladnikow, nie jest to troche tak, ze jesli cos jst bardzo trudno dostepne, to bardzo tego chcemy, ale tez cieszy taki skarb?<br />Pewnie bym wymiekla przy wanilii, Burbon zdecydowanie jest slodka w zapachu, ale inne sa dla mnie tylko waniliowe, ale to musi byc radosc dokladac tak skladnik po skladniku, by wreszcie moc piec...<br /><br />Niesamowite Ci wyszly te tartaletki, slicznie sa czym sposypane - to jakies suszone kwiaty?<br /><br />Pozdrowienia sle!buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-67050760239143837902010-06-29T15:19:08.776+02:002010-06-29T15:19:08.776+02:00muy_muy_amarga
już poprawiłam. Nocne wstukiwanie p...muy_muy_amarga<br />już poprawiłam. Nocne wstukiwanie przepisu widać, że mi nie posłużyła. Bardzo się cieszę, że chcesz je zrobić, tylko koniecznie daj mi znać jak zrealizujesz swój plan. Powodzenia i pozdrawiam.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-82335281051979782622010-06-29T11:36:21.457+02:002010-06-29T11:36:21.457+02:00Witam
Podziwiam elegancje i skomplikowanie wykona...Witam<br /><br />Podziwiam elegancje i skomplikowanie wykonania. Wielki uklon i gratulacje!<br />Mam tylko jedno pytanie: nigdzie nie jest podane ile potrzeba mascarpone.<br />A, o ile mi starczy odwagi, powaznie sie przymierzam do zrobienia tego niebianskiego deseru.<br />Jeszcze raz klaniam sie do podlogi, bo takiego deseru nie widuje sie codziennie.<br /><br />Serdecznie pozdrawiammuy_muy_amargahttps://www.blogger.com/profile/16431670659213285802noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-79394171337021662282010-06-28T23:05:21.892+02:002010-06-28T23:05:21.892+02:00Lo, jutro postaram napisac do Ciebie maila odnośni...Lo, jutro postaram napisac do Ciebie maila odnośnie tej bieli :)KucharzyTrzechhttps://www.blogger.com/profile/07341963505304351944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-14888985340558182302010-06-28T18:13:12.279+02:002010-06-28T18:13:12.279+02:00bardzo prośże na
margot11@gazeta.plbardzo prośże na <br />margot11@gazeta.plmargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-80088149479017203372010-06-28T16:55:50.568+02:002010-06-28T16:55:50.568+02:00Margot,
tak zdecydowanie są różnice pomiędzy rodza...Margot,<br />tak zdecydowanie są różnice pomiędzy rodzajami wanilii. Najbardziej niesamowita jest ta z Tahiti i niestety najdroższa też. Te co kupujemy to najczęściej odmiana z Madagaskaru. Ja swoje wanilie kupiłam we Francji, Niemczech i w Austrii. Jeżeli chciałabyś adresy sklepów to daj mi znać.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-30375445649804284102010-06-28T16:28:59.275+02:002010-06-28T16:28:59.275+02:00Hmm... ciekawa jestem bardzo, co to bedzie :))Hmm... ciekawa jestem bardzo, co to bedzie :))Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-65845879557814660612010-06-28T16:24:41.910+02:002010-06-28T16:24:41.910+02:00MIQ,
radość rozpiera moje serce jak to czytam,
Li...MIQ,<br />radość rozpiera moje serce jak to czytam,<br /><br />Lidko,<br />nie chce mi się wierzyć. Daj sobie szansę.<br /><br />Beo,<br />szukam sobie nowego wyzwania.<br /><br />Olciaky,<br />oj było warto.<br /><br />Hanjaa,<br />witaj serdecznie. Bardzo miło mi to czytać. Zapraszam do odwiedzin.<br /><br />Aniu,<br />co za słowa! Nie będę teraz mogła się skupić. Wielkie dzięki.<br /><br />Magdaleno,<br />teraz następnego Francuza przerabiam. Może Ci bardziej podpasuje.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-29432134771615531162010-06-27T23:15:54.739+02:002010-06-27T23:15:54.739+02:00Lo, tak czy owak - abstrahujac od mojej poewne, by...Lo, tak czy owak - abstrahujac od mojej poewne, byc moze niezbyt uzasadnionej, awersji do P.H., odwalilas wielki kawal wspanialej roboty - szkoda, ze nie moge sprobowac...dzieki za rekomendacje ksiazek :)Magdalenahttps://www.blogger.com/profile/15263002408158699780noreply@blogger.com