tag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post1461286634455450805..comments2024-03-28T21:47:31.587+01:00Comments on Lorentyna: Kugel ziemniaczany . Danie kuchni żydowskiej.lohttp://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comBlogger39125tag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-71071442113039921862023-01-21T15:09:07.984+01:002023-01-21T15:09:07.984+01:00Pamiętam to z dziciństwa i u nas nazywali to findz...Pamiętam to z dziciństwa i u nas nazywali to findzelAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-7417788644581860652022-09-24T20:55:53.655+02:002022-09-24T20:55:53.655+02:00Hej nie kugel tylko kugiel , pozdrawiamHej nie kugel tylko kugiel , pozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-37680989949222692392016-06-11T09:28:21.468+02:002016-06-11T09:28:21.468+02:00Dziękuję za przepis. Zakochałam się w kuchni żydow...Dziękuję za przepis. Zakochałam się w kuchni żydowskiej i od jakiegoś czasu szukałam idealnego przepisu na kugel. Kiedy tutaj trafiłam zachęciło mnie, że jest to przepis z książki Malki Kafki (na którą swoją drogą poluję)Tej wiosny po raz pierwszy jadłam kugel na krakowskim Kazimierzu - smakował rewelacyjnie z jagnięcymi medalionami i sałatą z sosem Cumberland. U mnie w domu podałam go w znacznie bardziej swojskiej oprawie - zasmażana młoda kapusta z koperkiem i kotleciki z piersi kurczaka. Powiem szczerze, że kugel z tego przepisu był o niebo lepszy niż ten podany w żydowskiej restauracji - wyszedł miękki i nie taki zbity, jak tamten. Miałam jednak problem, bo gdy minął czas pieczenia, a ja odkroiłam pierwszy kęs wydawało mi się, że ciasto jest surowe i nie byłam przekonana jaka powinna być jego konsystencja. Przykryłam go zatem folią aluminiową i wrzuciłam do piekarnika na kolejna 10-15 minut. Po tym czasie był ok, a gdy wystygł zbił się jeszcze trochę, ale nadal nie był suchy. Następnym razem przykryję go podczas pieczenia - bo następny raz koniecznie być musi! Dziękuję i pozdrawiam Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00295746932321330545noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-81964718002603586322013-11-25T18:53:45.069+01:002013-11-25T18:53:45.069+01:00Zrobiłam, pycha mniaaam :) Super danie, robi się ł...Zrobiłam, pycha mniaaam :) Super danie, robi się łatwo, smakuje doskonale, Podałam z kapustą zasmażaną, połączenie może mało wykwintne ale za to jakie dobre :)<br />Dziękuję pięknie za przepis. <br />Pozdrawiam cieplutko :)Vivahttps://www.blogger.com/profile/01208814252421913891noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-20534159203388125602013-11-24T22:17:35.286+01:002013-11-24T22:17:35.286+01:00Bardzo mnie cieszą Twoje słowa. Mam nadzieję, że z...Bardzo mnie cieszą Twoje słowa. Mam nadzieję, że znajdziesz tu wiele przepisów, które będą Ci pasować. W razie pytań lub wątpliwości pisz. Pozdrawiam serdecznie.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-9986971974275722262013-11-24T17:49:24.378+01:002013-11-24T17:49:24.378+01:00Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedz :*
Pierwszy ...Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedz :* <br />Pierwszy raz trafiłam na Twojego bloga i jestem pod wrażeniem, gratuluję - jest cudowny, czytelny, piękne zdjęcia i przepisy takie, że chyba nawet ja sobie z nimi poradzę. Zostaję tu na dłużej :)<br />Pozdrawiam jeszcze raz :)Vivahttps://www.blogger.com/profile/01208814252421913891noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-3273004761000026612013-11-24T17:06:06.166+01:002013-11-24T17:06:06.166+01:00Nie ma głupich pytań. Pytaj się ile chcesz. Tarta ...Nie ma głupich pytań. Pytaj się ile chcesz. Tarta cebula ma być surowa. Trochę przypomina placki ziemniaczane. Pozdrawiam.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-70780233517490881022013-11-24T17:02:28.444+01:002013-11-24T17:02:28.444+01:00Czy tą tartą cebulę też podsmażyć? Pytanie może gł...Czy tą tartą cebulę też podsmażyć? Pytanie może głupie, ale jestem początkująca i nie mam zbyt dużego pojęcia o gotowaniu. Czy to smakuje jak placki ziemniaczane?<br />Pozdrawiam, Viva :)Vivahttps://www.blogger.com/profile/01208814252421913891noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-25724263865373009562012-10-30T18:57:29.799+01:002012-10-30T18:57:29.799+01:0030 cm długości, a szerokość klasycznej keksówki.30 cm długości, a szerokość klasycznej keksówki.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-44040932641285609692012-10-30T17:31:02.497+01:002012-10-30T17:31:02.497+01:00Jaka długość twojej formy?Jaka długość twojej formy?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-65232795938025646742011-02-02T18:17:10.826+01:002011-02-02T18:17:10.826+01:00Lo, wybacz ze to napisze, ale jesli do kugelu doda...Lo, wybacz ze to napisze, ale jesli do kugelu dodac "podsmażony boczek lub kiełbasę" to juz kugelem nie bedzie :-))<br /><br />Ciekawi mnie swoja droga jaka historie ma kugel, a jaka babka - kto od kogo? Nie trafilam na wiarygodne informacje jak do tej pory...<br /><br />Zdjecia piekne!<br />Pozdrowienia sle ta co nie lubi prasowania :-)buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-17722893650042984902011-02-01T23:05:45.174+01:002011-02-01T23:05:45.174+01:00Zaytoon,
wrób kogoś koniecznie. W tarcie ziemniakó...Zaytoon,<br />wrób kogoś koniecznie. W tarcie ziemniaków również. Mnie wyręczył malakser.<br /><br />krewimleko,<br />cieszę się, że Ci się podoba. Jak będziesz miała okazję, spróbuj koniecznie.<br /><br />aulik,<br />fajna metoda z tą maszynką do mielenia. Ja też nie lubię trzeć na takiej drobnej tarce. Zaangażowałam do tego malakser z tarczami do tarcia.<br /><br />Paulo,<br />może spróbujesz?lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-41108228247285545052011-02-01T22:59:26.834+01:002011-02-01T22:59:26.834+01:00hania-kasia,
jeżeli lubisz placki ziemniaczane, to...hania-kasia,<br />jeżeli lubisz placki ziemniaczane, to będziesz lubiła kugel.<br /><br />Magdaleno,<br />jesteś szczęściarą. Ja już tyle modeli obieraczek przerobiłam... I ciągle nie znalazłam tej jednej, jedynej - ideału.<br /><br />Kasiu,<br />to nie jest komplet. Dzbanuszek kupiłam w RED ONION rok temu, miseczki są z Francji, a forma z Belgii.<br /><br />Korniku,<br />ja do tej pory jadłam, ale nigdy nie robiłam.<br /><br />Joe's blog,<br />cieszę się, że zostaniesz. W daremnych w kuchni nie wierzę.<br /><br />Ago,<br />w takim razie częstuj się do woli.<br /><br />Karmel-itko,<br />ostatnio setny raz oglądałam "Skrzypka na dachu" <br />i z przyjemnością zanurzam się w kuchni żydowskiej.<br /><br />Mona,<br />napisz koniecznie. Uwielbiam kiszkę ziemniaczaną. W czasie wyjazdów na Mazury i Podlasie, zawsze ją zamawiam ilekroć ją serwują. Trafiałam na lepsze i gorsze, ale nie zmienia do faktu, że ją uwielbiam.<br /><br />delikatessen,<br />ile rodzajów!!! Narobiłaś mi apetytu. Zjadłabym wszystkie. Niedawno znalazłam przepis na kugel ziemniaczano marchwiowy na słodko. Mam wielką ochotę go zrobić. <br /><br />Marto,<br />to jest bardzo prosty przepis. Najgorsze jest (dla mnie) obieranie ziemniaków. A potem już sama przyjemność.<br /><br />Nino,<br />zdecydowanie. W takim otoczeniu wszystko smakuje wspaniale, a regionalne potrawy wręcz cudownie.<br /><br />Majko,<br />świetna nazwa. Cieszę się, że przepis Ci się przyda. Jak zrobisz, daj znać.<br /><br />Escapade Gourmande,<br />myślę, że to w zasadzie te same potrawy. Nazwa wynika z tego, z której kuchni pochodzi przepis. <br /><br />Grazyno,<br />widzę, że nie jestem samotna w tej niechęci. Otoczenie krakowskiego Kazimierza jest idealne dla potraw z tej kuchni. <br /><br />Lidko,<br />ja też się przymierzałam do tego dania wielokrotnie. Przymierzałam i zdobyłam się na obieranie. Po starciu 1 ziemniaka na tarce poddałam się i wyciągnęłam malakser.<br /><br />Ka.wo,<br />cieszę się, że nie jestem osamotniona w tych moich niechęciach. Czasami jednak warto trochę obrać. Potem można delektować się czymś dobrym.<br /><br />Kasia w kuchni♥♥♥,<br />dziękuję Ci bardzo. Cieszę się, że Ci się podobają.<br /><br />Nemi,<br />bardzo mi miło to czytać. Cieszę się bardzo, że tak sądzisz.<br /><br />Margot,<br />dziękuję, dziękuję, dziękuję...lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-75171334081874853412011-02-01T11:22:40.350+01:002011-02-01T11:22:40.350+01:00zawsze ciekawiło mnie to danie i jego smak :)zawsze ciekawiło mnie to danie i jego smak :)Paulahttps://www.blogger.com/profile/05411407173763775352noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-58471977229347160612011-02-01T10:50:18.520+01:002011-02-01T10:50:18.520+01:00oj, doskonale rozumiem niechęć do obierania ziemni...oj, doskonale rozumiem niechęć do obierania ziemniaków...też tego nie lubię, na dodatek nie lubię też trzeć ich na tarce, więc z wygody mielę ziemniaki i cebulę w maszynce do mielenia mięsa :)))<br /><br />do tej pory robiłam tylko baby ziemniaczane, przeważnie z mielonym mięsem, lub kiełbasą - ale Twój kugel wygląda tak zachęcająco, że chyba w najbliższym czasie też będę musiała go zrobić :)aulikhttps://www.blogger.com/profile/11489836215289594367noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-62015236782231236122011-02-01T00:37:13.774+01:002011-02-01T00:37:13.774+01:00No, wygląda, że rzecz jest rewelacyjna! A zdjęcia ...No, wygląda, że rzecz jest rewelacyjna! A zdjęcia tylko dodatkowo wyostrzają apetyt:)<br /><br />Pozdrawiam:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-49772215757355564262011-01-31T17:15:28.986+01:002011-01-31T17:15:28.986+01:00Nazwę słyszałam niejednokrotnie, nigdy jednak nie ...Nazwę słyszałam niejednokrotnie, nigdy jednak nie dane mi było kugla posmakować. Ciekawa jestem jego smaku! Musiałabym jednak kogoś wrobić w obieranie ziemniaków. Tak, to zdecydowanie czynność, która zagraża mojej psychicznej równowadze. ;)<br /><br />Pozdrawiam!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-7718721630497292242011-01-31T16:32:17.061+01:002011-01-31T16:32:17.061+01:00ojej jakie ładne te naczynia ,a już ta foremka z ...ojej jakie ładne te naczynia ,a już ta foremka z babka ziemniaczaną poezjamargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-72802450968669083612011-01-31T16:28:28.942+01:002011-01-31T16:28:28.942+01:00Ależ u Ciebie jest niesamowicie apetycznie;)Mniam!...Ależ u Ciebie jest niesamowicie apetycznie;)Mniam! Nie wiem na czym zawiesić oko, bo robię się głodna od samego patrzenia:)Nemihttps://www.blogger.com/profile/00304506692259798223noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-65225947394647095002011-01-31T16:04:06.120+01:002011-01-31T16:04:06.120+01:00te zdjęcia są przepiękne!
P.S.
Ja też nie za bardz...te zdjęcia są przepiękne!<br />P.S.<br />Ja też nie za bardzo lubię obierać ziemniaki ;DKasia w kuchni♥♥♥https://www.blogger.com/profile/06348028409701920542noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-85694722484377732882011-01-31T13:38:13.910+01:002011-01-31T13:38:13.910+01:00Ani prasowanie, ani obieranie ziemniaków to nie są...Ani prasowanie, ani obieranie ziemniaków to nie są moje ulubione zajęcia - ale kugel był wart obierania :)Karolina https://www.blogger.com/profile/02599442421344193856noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-58038494311784595592011-01-31T11:19:03.912+01:002011-01-31T11:19:03.912+01:00Też się przymierzam do tego już dobrych kilka lat,...Też się przymierzam do tego już dobrych kilka lat, ale może w końcu - dobrze, że mi przypomniałaś o tym przymierzaniu się:)<br />Ziemniaki mogę obierać, ale z zasady nic nie prasuję - po prostu odmówiłam:P<br />PozdrawiamLidKahttps://www.blogger.com/profile/13559888680249031567noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-27312317615753692912011-01-31T11:18:19.771+01:002011-01-31T11:18:19.771+01:00Dzięki za ten przepis ! Jadłam kiedyś kugel w knaj...Dzięki za ten przepis ! Jadłam kiedyś kugel w knajpie na krakowskim Kazimierzu i odtąd za mną chodzi. Zrobię koniecznie, choć ziemniaków też nie cierpię obierać :)grazynahttps://www.blogger.com/profile/13877630737821701425noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-67272688794456283302011-01-31T10:13:17.172+01:002011-01-31T10:13:17.172+01:00Lo, znam ten ból. Oddałabym wszystko temu, który z...Lo, znam ten ból. Oddałabym wszystko temu, który za mnie obierałby ziemniaki ;) Naprawdę tego nie lubię, ech... Kugel kiedyś robiłam...ale w mojej wersji zwało się to babką ziemniaczaną :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01181899135924730323noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1806798591071641597.post-54756780253351225262011-01-31T09:36:31.888+01:002011-01-31T09:36:31.888+01:00Lo, dziekuje Ci za ten przepis :) Na pewno wkrotce...Lo, dziekuje Ci za ten przepis :) Na pewno wkrotce go wykorzystam. Uwielbiam takie ziemniaczane babki. Moj tata kiedys robil bardzo czesto placek ziemniaczany na duzej blasze (wszyscy go z zachwytem wcinali:)) z dodatkiem wedzonego boczku. Pamietam jak popijalismy go zimnym mlekiem. U nas nazywalo sie go "nagus" :)majkahttps://www.blogger.com/profile/12086860387467715981noreply@blogger.com