Swańska sól - legendarna gruzińska przyprawa i pasta jajeczna, którą uwielbiam.

W moim mieście jest zatrzęsienie gruzińskich piekarni. Jedną mam też na lokalnym targu. Najczęściej kupuję tam chleb puri, gruziński ser i przyprawy. Ulubioną jest swańska sól. Pamiętam jak pierwszy raz ją powąchałam i zakochałam się w tym aromacie. Najczęściej używa się jej do doprawienia mięs.

 Ja ją dodałam do pasty jajecznej i to było bingo. Jej smak jest cudowny. Lubię ją również z dodatkiem białego rozgniecionego sera z dodatkiem drobno posiekanej cebuli lub dymki. Powstaje z tego wspaniała pasta do chleba (pyszna na razowcu).

 Wychodzi na to, że używam tej przyprawy po swojemu ;-), a nie jak Gruzini do mięs, ryb, pieczonych warzyw czy zup. 

Czym jest swańska sól? 

To jedna z najbardziej znanych gruzińskich przypraw pochodząca z regionu Swanetii - krainy kamiennych wież i gór. Mieszanka składa się z kamiennej soli wymieszanej z dzikimi ziołami (na masową skalę z ziołami suszonymi) i innymi przyprawami. Podstawowe składniki oprócz soli to suszone nasiona kolendry, czosnek, pikantna papryka i kozieradka. Czasami dodaje się również cząber, dziki kminek lub kmin rzymski i szafran imeretyński czyli suszone kwiaty aksamitki. 

Dawniej dobór składników zależał też od pory roku. Częściej wykorzystywano zioła świeże, dlatego wersja wiosenna różniła się od jesiennej. Współcześnie sól swańską robi się głównie z suszonych ziół i przypraw. 

Proporcje użytych składników mogą się różnić w zależności od wioski czy nawet rodziny, która ją wykonuje.

Swańską sól bez problemu kupicie w gruzińskich piekarniach i w internecie.


Pasta jajeczna z dodatkiem swańskiej soli

6 jajek ugotowanych na twardo

1 ząbek czosnku (starty)

1 - 2 łyżki przyprawy swańska sól

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka musztardy miodowej (używam musztardy firmy Prymat)

2 łyżki majonezu

3-4 łyżki posiekanej dymki lub cukrowej cebuli


Rozgnieść grubo jajka. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przyprawa jest słona i lepiej najpierw dodać jej mniej. 

I już. Gotowe.

Pastę można przechowywać do 3 dni w lodówce.




Komentarze

Popularne posty