sobota, 11 lipca 2020

Jagodzianki z kruszonką z palonego masła i rewelacyjna metoda na formowanie jagodzianek pełnych owoców.


Uwielbiam leśne jagody. Ten ich specyficzny aromat i smak. Słodycz i lekką kwaskowatość, która pogłębia się w trakcie pieczenia. Jagodzianki, crumble z masą kruszonki, placek drożdżowy (oczywiście z bogatą warstwą kruszonki), koktajle i owsianka na mleku kokosowym z jagodami do chyba moje ulubione jagodowe smakołyki w tym czasie. Większość z tych rzeczy ma w sobie kruszonkę :-) 
Ten maślany, chrupiący dodatek potrafi potrafi zdziałać cuda i najprostszą rzecz zamienić w uzależniający smakołyk. A pomyślcie jak będzie smakować kruszonka z dodatkiem palonego masła. Ten intensywnie maślano orzechowy aromat wnosi kruszonkę na wyższy poziom doznań.
Upieczcie jagodzianki z dodatkiem takiej kruszonki, a zakochacie się w ich smaku. Ciasto na te bułeczki jest bardzo plastyczne i idealnie się formuje. Nie wymaga podsypywania mąką, więc formowanie bułeczek jest tylko przyjemnością. 
Co do formowania. Stosuję teraz świetną metodę Moniki Waleckiej z piekarni "Cała w mące". Dzięki niej jagodzianki mają cienkie ciasto i masę owoców w sobie. Filmik trwa prawie minutę, więc czasami może być problem z załadowaniem go tutaj. Umieściłam go w wyróżnionych relacjach na story na instagramie pod tytułem jagodzianki. W razie czego tam go obejrzyjcie. Filmik znajdziecie TUTAJ. 

I upieczcie koniecznie te jagodzianki




Jagodzianki z kruszonką z palonego masła

ciasto
250 g mąki pszennej typu 550
50 g drobnego cukru
duża szczypta soli
60 ml mleka
8 g świeżych drożdży (lub 5 g jeżeli ciasto będzie rosło przez noc w lodówce)
1 jajko
50 g masła

kruszonka
60 g masła
50 g cukru (można połączyć brązowy i biały)
80 g mąki pszennej typu 450

nadzienie
300 g jagód
50 g drobnego cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

wierzch
1 jajko rozbełtane z 1 łyżką mleka lub wody
cukier puder

Przygotować ciasto.

W małej miseczce wymieszać drożdże z letnim mlekiem, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Odstawić na około 10 minut. 
Wymieszać w dużej misce resztę mąki, cukru i sól. 
Rozpuścić masło i odstawić do wystudzenia do letniej temperatury.

Dodać rozbełtane jajko i zaczyn drożdżowy. Wymieszać szpatułką lub łyżką, żeby składniki lekko się połączyły. Miksować ciasto (końcówki haki) na średnich obrotach przez 5 minut. Cały czas miksując wlać cienkim strumieniem masło. Kiedy masło połączy się z ciastem, zwiększyć obroty i miksować kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykryć ściereczką lub czymś innym i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Można je również wstawić do lodówki na całą noc (wtedy do ciasta dodajemy mniejszą ilość drożdży).

Przygotować kruszonkę.
Masło podgrzewać na średnim ogniu, aż rozpuści się, nabierze bursztynowo karmelowego koloru i zacznie pachnieć orzechowo. Masło przecedzić do miseczki (przypieczone drobinki powinny w większości zostać na sitku) i dodać cukier. Pozostawić do wystudzenia do letniej temperatury. Dodać mąkę i wymieszać do połączenia. Wstawić miseczkę do lodówki. Kiedy masło zastygnie, podzielić masę nożem na mniejsze kawałki, żeby powstała kruszonka i ponownie wstawić do lodówki. 

Kruszonka z palonym masłem

Jagody wymieszać z cukrem i ewentualnie skrobią ziemniaczaną. Przełożyć owoce na sito, żeby odsączyć ewentualny nadmiar soku, który może rozmoczyć ciasto.
Ciasto odgazować i podzielić na osiem równych porcji. Z każdego kawałka uformować kulę, rozwałkować ją na placek grubości około 1/2, nadziać 2-3 łyżkami jagód, dobrze zakleić brzegi i uformować okrągłą lub owalną bułeczkę. Ja teraz formuję jagodzianki wykorzystując świetną metodę Moniki Waleckiej z piekarni "Cała w mące".

 Obejrzyjcie poniższy filmik. Dzięki tej metodzie łatwo uzyskacie piękną jagodziankę pełną owoców. Jeżeli nie chce się Wam załadować, to zajrzyjcie na mój instagram TUTAJ



Nadziane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Odstawić bułeczki do ponownego wyrastania na około 1 godzinę.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Bułeczki posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić jagodzianki na środkowy poziom piekarnika i piec 15 minut do zrumienienia ciasta i kruszonki.
Upieczone bułeczki przełożyć na kratkę do lekkiego wystudzenia. Potem posypać wierzch cukrem pudrem.



10 komentarzy:

  1. Do zrobienia, uwielbiam te twoje z palonym masłem w cieście , to teraz będzie to masło w kruszonce
    Ja dziś robiłam wersję wegańska i wykorzystałam ta metodę Moniki na napełnianie , rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Palone masło to jest hit. Tak samo jak metoda Moniki na formowanie bułeczek. Czyli mamy 2w1 ;-)

      Usuń
  2. Popełniłam, potwierdzam - fenomenalnie pyszne, zrobiłam z wiśniami, bo jagód nie iałam, ale kruszonka jest nieziemska! Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przemiła wiadomość. Bardzo się cieszę. Te wiśnie brzmią cudownie.

      Usuń
  3. A mi chyba ciasto nie wyszło. Czy może być to problem ze używałam mleko Kokosowe,? Ciasto puszyste ale po sklejeniu i wyrastaniu z nadzieniem zaczęło się odklejac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będę powtarzać tutaj już tego co napisałam Tobie na instagramie. Czy to odklejanie to jest na łączeniu ciasta? Może trzeba mocniej zakleić brzegi.

      Usuń
  4. Tylko 5g drozdzy? Większość przepisów na taką ilość mąki podaje 20-25g

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Do wyrastania w lodówce tylko tyle.Do krótszego wyrastania w dzień 8 g. Przy większej ilości drożdży ciasto szybciej rośnie, ale dzięki powolnemu rośnięciu ma bogatszy smak.

      Usuń
  5. Przepraszam, ale nie uruchamia się relacja na Instagramie :(
    Czy mogłabyś opisać sposób zawijania tych bułeczek? Dziękuję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wejdź na instagram i zobacz w wyróżnionych relacjach. Tytuł jagodzianki. Postaram się jeszcze coś opublikować ze zdjęciami poszczególnych etapów.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails