Dwa letnie przepisy na tarty. Francuski klasyk z pomidorami oraz tarta z kozim serem i marynowanymi burakami. Na prostym do zrobienia listkującym cieście.


O tej porze roku najchętniej jadłabym tarty. Do tego miska sałaty i kieliszek schłodzonego, białego wina i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Na pikniki też najchętniej zabieram tarty, bo łatwo je przewieźć, podzielić na porcje, a niezjedzone resztki można zabrać do domu i zjeść na drugi dzień. Przeważnie robię tarty na kruchym cieście. Czasami jest to ciasto drożdżowe, a najrzadziej francuskie.
Ostatnio najchętniej robię tarty na kruchych cieście o listkującej strukturze, które przypomina ciasto francuskie, ale jest proste i szybkie do zrobienia.

Czasami robię od razu podwójną porcję ciasta i połowę zamrażam, żeby szybko mieć gotowy spód. 

Dzisiaj mam dla Was dwa przepisy na tarty. Jedna to francuski klasyk, który w składzie ma... musztardę z Dijon i pomidory. W pierwszym momencie może wydawać się, że to nieatrakcyjne połączenie, ale wierzcie mi, że te dwa składniki są dla siebie stworzone. I uprzedzę Wasze pytania. Najlepiej smakuje ta tarta właśnie z musztardą z Dijon. Oczywiście możecie potraktować ten przepis jako bazę i dodać coś jeszcze. Świetnie będzie pasować kozi ser z pleśnią (taki w roladce) położony na pomidorach pod sam koniec pieczenia. Upieczoną tartę możecie posypać kawałkami sera feta lub koziego twarożku. Albo listkami bazylii. 
Ja do tej tarty używam najchętniej różnych odmian pomidorów. Układam duże plastry, a przestrzenie pomiędzy nimi wypełniam pokrojonymi na pół małymi pomidorkami koktajlowymi.

Tę tartę można również upiec bez formy jako galette, zawijając boki do środka (tak jak np. w TYM przepisie).

Drugi przepis na tartę jako bazę nadzienia ma twarożek kozi. Po upieczeniu na wierzchu układam pokrojone w super cienkie plastry surowe buraki zamarynowane w oliwie, czosnku, cytrynie i tymianku. Buraki można zastąpić cukinią. Całość posypałam jeszcze listkami rukwi wodnej. Rukola też będzie się świetnie nadawać. 
Upieczoną tartę polewam jeszcze łyżeczką płynnego miodu. 
To wszystko tworzy idealne połączenie.

Tarty można jeść na ciepło albo wystudzone do temperatury pokojowej.

Na poniższym zdjęciu możecie jeszcze zobaczyć sałatkę ziemniaczaną i surówkę z marchwi (genialną). Przepisami na nie też się z Wami podzielę. 



Francuska tarta pomidorowa

ciasto 
210 g mąki pszennej tortowej
125 zimnego masła (pokrojonego w 1 cm kawałki)
1/2 łyżeczki soli
1 jajko lekko rozbełtane
2-3 łyżki zimnej wody

nadzienie
3 łyżki (60 g) musztardy z Dijon
3-4 pomidory pokrojone w 1 cm plastry
1/2 łyżeczki suszonego tymianku.
sól
2-3 łyżki oliwy

Wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia formę do tart o średnicy 23-24 cm. 

Do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i dodać kawałeczki masła. Rozetrzeć masło z mąką palcami tworząc kruszonkę.Masło nie ma się idealnie połączyć z mąką. Dodać jajko i wodę i wymieszać wszystko zagniatając dłońmi lub mikserem. Składniki nie mają się idealnie połączyć. W cieście powinny być widoczne kawałeczki masła. 
Ciasto spłaszczyć na kształt dysku i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na godzinę lub całą noc.
Ciasto wyjąć z lodówki na 15 minut przed wałkowaniem i rozwałkować do rozmiaru formy. Boki powinny trochę wystawać poza brzegi formy. 
Spód ponakłuwać widelcem i wstawić ponownie do lodówki na 20 minut.

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. 

Wyjąć formę do tarty z lodówki i spód posmarować musztardą. Na niej poukładać plastry pomidorów. Wierzch oprószyć solą.
Wstawić do piekarnika i piec 35 minut. Posypać wierzch tymiankiem i skropić oliwą.

Tarta przed wstawieniem do piekarnika
 Tarta serowa z burakami

ciasto 
210 g mąki pszennej tortowej
125 zimnego masła (pokrojonego w 1 cm kawałki)
1/2 łyżeczki soli
1 jajko lekko rozbełtane
2-3 łyżki zimnej wody

nadzienie
4 jajka
300 g serka (twarożku koziego) - w temperaturze pokojowej
1 ząbek czosnku (starty)
skórka starta z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku
150 g sera koziego w roladce

wierzch
2 obrane buraki pokrojone w jak najcieńsze plastry
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1/4 cytryny
1/2 - 1 ząbek czosnku (starty)
2-3 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki listków tymianku (używam świeżego)

1 łyżka miodu
1 garść rukwi wodnej albo rukoli

Wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia formę do tart o średnicy 23-24 cm. 

Wymieszać buraki z resztą składników (sok i skórka z cytryny, oliwa, czosnek, tymianek). Odstawić na minimum pół godziny. Można je przygotować dzień wcześniej.

Do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i dodać kawałeczki masła. Rozetrzeć masło z mąką palcami tworząc kruszonkę. Masło nie ma się idealnie połączyć z mąką. Dodać jajko i wodę i wymieszać wszystko zagniatając dłońmi lub mikserem. Składniki nie mają się idealnie połączyć. W cieście powinny być widoczne kawałeczki masła. 
Ciasto spłaszczyć na kształt dysku i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na godzinę lub całą noc.
Ciasto wyjąć z lodówki na 15 minut przed wałkowaniem i rozwałkować do rozmiaru formy. Boki powinny trochę wystawać poza brzegi formy. 
Spód ponakłuwać widelcem i wstawić ponownie do lodówki na 30 minut. 

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. 
Wierzch ciasta przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne (fasolkę lub groch) na papier. 

Wstawić formę do piekarnika i piec tartę 20 minut. Zdjąć papier z kulkami i ponownie wstawić formę do piekarnika i piec przez 10 minut. Ciasto powinno być złociste.

Wyjąć formę z piekarnika i obniżyć temperaturę do 160 stopni C.

Wymieszać w misce jajka. Dodać serek i zmiksować do połączenia. Dodać sól, tymianek, czosnek i skórkę z cytryny. Wymieszać.
Wylać masę na podpieczony spód, a na wierzchu ułożyć plastry koziego sera grubości około 7 mm.

Wstawić do piekarnika i piec tartę 35-40 minut, aż środek tarty stanie się galaretowaty, a część przy brzegach będzie ścięta.

Upieczoną tarę polać miodem.

Tuż PRZED podaniem położyć na wierzchu buraki i posypać rukwią lub rukolą.

Tartę podawać na ciepło lub wystudzoną do temperatury pokojowej.









Komentarze

Popularne posty