Piknik urodzinowy. Pyszna tarta drożdżowa z młodą cebulką i grzankami i surówka z selera i pomarańczy


Dzisiaj są urodziny mojego syna. W obecnych czasach trudno jest zorganizować wspólne spotkanie rodzinne przy stole, więc jedynym rozwiązaniem okazał się piknik. Po sprawdzeniu prognozy pogody okazało się, że we wtorek szybciej będzie można wybudować igloo niż rozłożyć koce piknikowe na trawie.
Do tego syna czekały kolokwia, wykłady i seminaria na dwóch uczelniach, co znaczyło, że dzień spędzi w towarzystwie dwóch komputerów, a nie tortu i szampana.

Jak zorganizować rodzinne spotkanie zachowując bezpieczny dystans i jednocześnie spędzając razem czas?

Moim rozwiązaniem okazał się piknik w ogrodzie. Trochę nietypowy, bo z jednym kocem, który pełnił rolę stołu z potrawami, dwoma kocami dla uczestników i małym stolikiem z fotelem dla mojej mamy. 
Dystans zachowaliśmy będąc jednocześnie blisko i razem.

Większość dań, które przygotowałam miała bliskowschodnie aromaty, bo mój syn bardzo lubi takie smaki.
Podzielę się z Wami przepisami na dania, które przygotowałam, bo uważam, że warte są zapamiętania i powtórki. Trochę tych dań było, więc przepisy zajmą mi w sumie ze trzy blogowe wpisy.
Dzisiaj mam dla Was przepis na tartę i na surówkę z selera.
Tarta pochodzi z niemieckiej kuchni, więc była pewnym wyłomem w piknikowym bliskowschodnim menu.

Ta tarta według mnie jest prawdziwym hitem. To coś pomiędzy tartą, pizzą i flammkuchen (tarte flambée).
Cienka warstwa drożdżowego ciasta pokryta jest nadzieniem z młodej cebulki dymki z dodatkiem kwaśnej śmietany i namoczonych kawałków czerstwego chleba, który w trakcie pieczenia zmienia się w grzanki. Wierzch posypany jest kosteczkami wędzonego boczku obtoczonego w tartej bułce. W trakcie pieczenia tłuszcz z boczku przechodzi do bułki tartej i tworzy niesamowicie chrupiące kawałeczki. To jest niesamowity patent.

Do tego znajdziecie przepis na niezwykle oświeżającą surówkę z selera z pomarańczami, kuminem i kolendrą.


Tarta drożdżowa z młodą cebulką i grzankami

Tarta drożdżowa z młodą cebulką i grzankami
Grüner Kuchen

ciasto
200 g mąki pszennej typu 550
1 łyżeczka suszonych drożdży (lub 8 g świeżych)
1 płaska łyżeczka cukru
120 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)

nadzienie
60 g czerstwego pieczywa lub bułki (z obciętą skórką)
240 g mleka
2 pęczki dymki (około 12 -14 sztuk)
1/2 pęczka natki
2 jajka
120 g (około 1/2 szklanki) kwaśnej, gęstej śmietany
1 łyżka oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
1/4 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
1 starty ząbek czosnku

wierzch
100 g wędzonego boczku pokrojonego w około 5 mm kostkę
30 g bułki tartej

Przygotować ciasto.

w misce wymieszać drożdże, ciepłą wodę i cukier. Odstawić na 5 minut. Dodać olej, mąkę i sól. Zmiksować całość do połączenia, a następnie miksować (końcówki haki) około 5 minut do uzyskania gładkiego ciasta. 
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 

Kiedy ciasto rośnie, przygotować nadzienie.
Czerstwy chleb pokroić na 1 cm kawałki. Przełożyć go do miski i zalać mlekiem.
Dymkę (białe i jasnozielone części) pokroić na około 3 mm plasterki. Przełożyć do miski.
Posiekać natkę i dodać ją do miski z dymką. W drugiej misce wymieszać jajka z kwaśną śmietaną, pieprzem, solą i olejem. Dodać dymkę z natką i lekko odciśnięty chleb. Wymieszać. 

Wysmarować olejem formę do tart o średnicy około 30 cm (lub kwadratową o podobnej wielkości). Tartę można również upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę wyłożyć ciastem. Odstawić na 5 minut. Ciasto lekko się skurczy, ale przy ponownym rozciąganiu po tych minutach odpoczynku, naciągnie się idealnie. Na brzegach utworzyć około 1 cm rant.

Przykryć formę ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 20 minut.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. 

W miseczce wymieszać bułkę tartą z kosteczkami boczku.

Nadzienie śmietanowe z dodatkami wyłożyć równomiernie na ciasto. Wierzch posypać boczkiem wymieszanym z bułką. 

Tartę wstawić do piekarnika i piec na rumiano około 45 minut. 




Surówka z selera z pomarańczami i kolendrą

1 średniej wielkości korzeń selera
pół małego pęczka natki (drobno posiekanej)
pół małego pęczka kolendry (drobno posiekanej)
2 pomarańcze (obrane i pokrojone na 2 cm kawałki)

sos
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
sól

Seler obrać i zetrzeć na średniej grubości tarce. Dodać posiekane zioła. Wymieszać. Wymieszać składniki sosu. Dodać do selera i wymieszać. dodać kawałki pomarańczy i ponownie wymieszać. 

surówka z selera i pomarańczy


Komentarze

Popularne posty