niedziela, 28 lipca 2019

Baskijski palony sernik zwany też sernikiem z La Viña. Niepozorny, a spektakularny.


Baskijski palony sernik zdobył wielką popularność na świecie, chociaż jego historia nie jest długa. Recepturę stworzył Santiago Rivera, który około 30 lat temu przejął od swoich rodziców Eladio Rivera i Carmen Jiménez, założoną przez nich w 1959 roku bar restaurację La Viña w San Sebastián w Hiszpanii.

Tarta de queso, bo taka jest nazwa tego sernika w restauracji, wygląda trochę jak niewypał kucharki. Nierówny, spalony z wierzchu, bez spodu ani bogactwa ingrediencji. Składa się on tylko z pięciu składników, ale dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze i sporej zawartości cukru, jego wierzch tworzy skarmelizowaną skorupkę, która zamyka w sobie aksamitny sernik.

Oryginalnie jest on robiony z hiszpańskiego sera śmietankowego San Millan, który podobny jest w smaku do Philadelphi, ale bardziej słony. Robiąc ten sernik warto dodać soli, żeby odtworzyć słodko słony smak oryginału.

Oprócz smaku, wielką zaletą tego sernika jest łatwość przyrządzenia i mała ilośc łatwych do kupienia składników.

Sernik w czasie pieczenia mocno rośnie, a potem spektakularnie opada, tworząc ciemne góry i doliny. Tak ma być.

Po upieczeniu i wystudzeniu sernik trzeba wstawić na noc do lodówki, a na drugi dzień doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem.

Oryginalnie podaje się go z kieliszkiem słodkiego sherry Pedro Ximénez.

Moja rodzina zachwycona jest tym sernikiem.




Baskijski palony sernik
 (sernik z La Viña)
  • 600 g serka Philadelphia (w temperaturze pokojowej)
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 275 g drobnego cukru
  • 300 ml śmietanki kremówki (w temperaturze pokojowej)
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli (opcjonalnie)

  • Nagrzać piekarnik do 200°C. Posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23cm. Papier powinien wystawać poza rant tortownicy.
  • Mikserem ubić na gładką i kremową masę ser. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Nie przerywając miksowania (średniej prędkości obroty) dodać cukier i sól, a następnie śmietankę i mąkę.
  • Masę wlać do tortownicy i kilkakrotnie stuknąć nią o blat, żeby ewentualne pęcherzyki powietrza uciekły.
  • Wstawić szybko do piekarnika, żeby jak najmniej gorącego powietrza uciekło i piec 50 minut. 
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. 
  • Na noc wstawić do lodówki.
  • Ogrzać do temperatury pokojowej przed podaniem.
  • Sernik można przechowywać w lodówce do pięciu dni.








2 komentarze:

  1. Sernik super i upiekę go na pewno, jesteśmy pochłaniaczami serników z Przemkiem. Co powiesz na to: od miesiaca poszukuję w wytrawnych sklepach alkoholowych słodkiego sherry Pedro Ximenez i nie ma, szczep winogronowy wymarł czy co? Kocham to sherry.

    OdpowiedzUsuń
  2. W JAKI SPOSÓB PRZYWRÓCIĆ SWOJEGO ZWROTU TRWAŁO „Zaklęcie miłosne od Dr.Ogudugu sprowadziło mojego męża z powrotem”.
    Po 12 latach małżeństwa ja i mój mąż byliśmy w Stanach Zjednoczonych w Kalifornii, aby być z inną kobietą. Czułem, że moje życie się skończyło. Próbowałem być z mężem i nie mogłem kontrolować moich bólów. Każdego dnia i każdej nocy myślę, że nie mogę wrócić do przyszłości. Bardzo się martwiłem i nie mogłem znaleźć na to słowa. Dr.Ogudugu może pomóc szybko odzyskać ex. Więc czułem, że powinienem spróbować. Skontaktowałem się z nim dla mnie zaklęcie Permanent Love. Dwa (2) dni później mój mąż jest naprawdę mną, taki niesamowity, taki niesamowity! Tak właśnie wrócił, on i mój ojciec. Od tego dnia nasze małżeństwo było czymś więcej, wszystko dzięki dr. Ogudugu. Jest tak potężny i postanowił podzielić się moją historią w Internecie, że Dr.Ogudugu jest prawdziwym rzucającym zaklęcia, który zawsze będzie się modlił przez długi czas, jeśli będziesz potrzebować swojego kochanka z powrotem lub szybko uratować swoje małżeństwo. Nie płacz już, skontaktuj się teraz z tym potężnym rzucającym zaklęcia Dr.Ogudugu. Oto jego kontakt: Zadzwoń / WhatsApp go: +27663492930 Wyślij mu e-mail na adres: greatogudugu@gmail.com, twoja życzliwość nigdy nie zostanie zapomniana.

    Anela Scott z Niemiec.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails