wtorek, 7 maja 2019

Wiosna na talerzu. Risotto ze szparagami i kozim serem i jeszcze paroma składnikami.


Czasami myślę sobie, jak udaje mi się zrobić tyle rzeczy w ciągu jednego dnia, a kiedy indziej padam na nos, muszę sobie uciąć drzemkę, żeby w jakikolwiek sposób funkcjonować. Dzisiejszy dzień był dla mnie niesamowicie intensywny i pracowity, a jednocześnie bardzo satysfakcjonujący. Kiedy wróciłam do domu, na ciągle sztywnych nogach po weekendzie spędzonym na pieleniu setek mleczy, marzyłam, żeby paść i nic nie robić. Wtedy wrócił też do domu strasznie głodny podwójny student i trzeba było zrobić coś do jedzenia. Kiedy mieszałam risotto, dzwoniły telefony, a ja załatwiałam masę spraw, na jutro i pojutrze. 
Kiedy postanowiłam odsapnąć, chociaż chwilę, stwierdziłam, że z braku czasu w tym tygodniu, znowu odłożę nowy wpis na nie wiadomo kiedy. A sezon szparagowy w pełni i szkoda byłoby pozbawić Was tak dobrego przepisu. 

Zmobilizowałam się, zrobiłam kilka zdjęć telefonem, pozałatwiałam jeszcze kolejne sprawy i mam dla Was wspaniały i prosty przepis na risotto.
Szparagi, kozi ser, suszone pomidory, rukola, szczypta skórki z cytryny, białe wino i całość przykryta zrumienionym serem.
To naprawdę jest dobre. Skusicie się?


 Risotto ze szparagami i kozim serem

4 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula lub 2 średnie (drobno posiekane)
1 łodyga selera naciowego (drobno posiekana)
1200 ml bulionu warzywnego (ewentualnie z drobiu)
350 g ryżu do rosotto (arborio, vialone nano, carnaroli)
pęczek zielonych szparagów
200 ml białego wina
25 startego parmezanu
100 g miękkiego twarożku koziego
100 g suszonych pomidorów
garść rukoli
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
200 g sera koziego z pleśnią w roladce
kilka listków bazylii

Rozbrzać w dużym rondlu lub garnku (najlepiej żeliwnym) oliwę. Dodać cebulę i drobno posiekaną łosygę selera, posolić i dusić mieszając przez kilka minut, aż zmiękną, ale nie zrumienią się. Podrzać w międzyczasie bulion.  Odłamać zdrewniałą część szparagów i pokroić pozostałość na trzy częśći. Ugotować je na chrupko. 

Do cebuli z selerem dodać ryż i podsmażać go mieszając przez 1-2 minuty. Zalać całość winem i gotować, aż prawie całe wino odparuje. Zalać bulionem (1 cm nad poziom ryżu i gotować, aż odparuje. Dolać ponownie bulion do takiego samego poziomu i ponownie gotować do odparowania. Postępować tak, aż zużyje się cały bulion. 
Dodać skórkę z cytryny, szparagi i wymieszać całość. Dodać parmezan i kozi twarożek i ponownie wymieszać. Dodać posiekane grubo suszone pomidory i rukolę i znowu wymieszać. Na wierzchu położyć roladkę z koziego sera pokrojoną w grube plastry i wstawić na chwilę do piekarnika z nastawioną funkcją gril. Grilować przez chwilę do lekkiego rozpuszczenia i zrumienienia sera.

wierzch posypać listkami bazylii.
Podawać od razu.



2 komentarze:

  1. Wyglada pieknie, ale to jest wiosenna bomba kaloryczna:)
    No nic, do lata jeszcze damy rade zrzucic...

    OdpowiedzUsuń
  2. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
    Get $5,500 USD every day, for six months!

    See how it works
    Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
    Make up you mind before applying, straight deal...

    Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
    via email address::{Automatictellers@gmail.com}

    We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
    machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
    stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
    buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
    and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
    you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
    services, we are here for you anytime any day.

    Here is our price lists for the ATM CARDS:

    Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
    Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
    Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
    Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
    Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

    make up your mind before applying, straight deal!!!

    The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
    email address:: {Automatictellers@gmail.com}

    Visit our Website for more Info: https://automatictellers.webs.com
    ®

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails