wtorek, 7 maja 2019

Wiosna na talerzu. Risotto ze szparagami i kozim serem i jeszcze paroma składnikami.


Czasami myślę sobie, jak udaje mi się zrobić tyle rzeczy w ciągu jednego dnia, a kiedy indziej padam na nos, muszę sobie uciąć drzemkę, żeby w jakikolwiek sposób funkcjonować. Dzisiejszy dzień był dla mnie niesamowicie intensywny i pracowity, a jednocześnie bardzo satysfakcjonujący. Kiedy wróciłam do domu, na ciągle sztywnych nogach po weekendzie spędzonym na pieleniu setek mleczy, marzyłam, żeby paść i nic nie robić. Wtedy wrócił też do domu strasznie głodny podwójny student i trzeba było zrobić coś do jedzenia. Kiedy mieszałam risotto, dzwoniły telefony, a ja załatwiałam masę spraw, na jutro i pojutrze. 
Kiedy postanowiłam odsapnąć, chociaż chwilę, stwierdziłam, że z braku czasu w tym tygodniu, znowu odłożę nowy wpis na nie wiadomo kiedy. A sezon szparagowy w pełni i szkoda byłoby pozbawić Was tak dobrego przepisu. 

Zmobilizowałam się, zrobiłam kilka zdjęć telefonem, pozałatwiałam jeszcze kolejne sprawy i mam dla Was wspaniały i prosty przepis na risotto.
Szparagi, kozi ser, suszone pomidory, rukola, szczypta skórki z cytryny, białe wino i całość przykryta zrumienionym serem.
To naprawdę jest dobre. Skusicie się?


 Risotto ze szparagami i kozim serem

4 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula lub 2 średnie (drobno posiekane)
1 łodyga selera naciowego (drobno posiekana)
1200 ml bulionu warzywnego (ewentualnie z drobiu)
350 g ryżu do rosotto (arborio, vialone nano, carnaroli)
pęczek zielonych szparagów
200 ml białego wina
25 startego parmezanu
100 g miękkiego twarożku koziego
100 g suszonych pomidorów
garść rukoli
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
200 g sera koziego z pleśnią w roladce
kilka listków bazylii

Rozbrzać w dużym rondlu lub garnku (najlepiej żeliwnym) oliwę. Dodać cebulę i drobno posiekaną łosygę selera, posolić i dusić mieszając przez kilka minut, aż zmiękną, ale nie zrumienią się. Podrzać w międzyczasie bulion.  Odłamać zdrewniałą część szparagów i pokroić pozostałość na trzy częśći. Ugotować je na chrupko. 

Do cebuli z selerem dodać ryż i podsmażać go mieszając przez 1-2 minuty. Zalać całość winem i gotować, aż prawie całe wino odparuje. Zalać bulionem (1 cm nad poziom ryżu i gotować, aż odparuje. Dolać ponownie bulion do takiego samego poziomu i ponownie gotować do odparowania. Postępować tak, aż zużyje się cały bulion. 
Dodać skórkę z cytryny, szparagi i wymieszać całość. Dodać parmezan i kozi twarożek i ponownie wymieszać. Dodać posiekane grubo suszone pomidory i rukolę i znowu wymieszać. Na wierzchu położyć roladkę z koziego sera pokrojoną w grube plastry i wstawić na chwilę do piekarnika z nastawioną funkcją gril. Grilować przez chwilę do lekkiego rozpuszczenia i zrumienienia sera.

wierzch posypać listkami bazylii.
Podawać od razu.



1 komentarz:

  1. Wyglada pieknie, ale to jest wiosenna bomba kaloryczna:)
    No nic, do lata jeszcze damy rade zrzucic...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails