Piernik nadziewany masą marcepanową i powidłami (jeden z moich ulubionych pierników)



Mam słabość do nadziewanych pierników. Nie szaleję zbytnio z przepisami na nie, bo mam swoje cztery ulubione i na razie nie znalazłam nic co by im dorównywało.
Jeden z ulubieńców to piernik z morelowym nadzieniem, na którego przepis znajdziecie TUTAJ, drugi to piernik przekładany powidłami i bakaliamii, na który przepis zamieściłam na blogu dziewięć lat temu!!!. Znajdziecie go TUTAJ. Jest jeszcze piernik staropolski z nadzieniem z orzechów włoskich i powideł (na niego  jeszcze nie ma przepisu na blogu).

Dzisiaj czas na mojego kolejnego ulubieńca. Piernik z nadzieniem z powideł i masy marcepanowej.

Teoretycznie ten piernik powinno zrobić się tydzień, dwa wcześniej, ale jedzony tuż po upieczeniu jest równie dobry.

Najlepiej upiec go teraz i przechowywać do świąt zawinięty w papier do pieczenia i zamknięty w puszce.






 Piernik nadziewany marcepanem i powidłami


ciasto
500 g mąki pszennej tortowej
1  łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1  łyżka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
szczypta soli
1/2 szklanki (200 g) miodu
200 g cukru
100 g masła
1 jajko
50 g drobno posiekanych orzechów 

2 łyżki posiekanej smażonej w cukrze skórki pomarańczowej

nadzienie marcepanowe*
230 g marcepana
100 g cukru
2 żółtka
45 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki mleka
1 łyżka soku pomarańczowego
1 łyżeczka olejku migdałowego (naturalnego ekstraktu)

250 g gęstych powideł śliwkowych

lukier rumowy
115 g cukru pudru
3 łyżki rumu (użyłam 40% rumu Stroh)

1 łyżka soku z cytryny




Rozgrzac piekarnik do temperatury 180 stopni C. 

Blaszkę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki masy marcepanowej zmiksować na gładką masę.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. 

Miód, cukier i masło podgrzewać w rondlu do chwili, kiedy cukier rozpuści się i wszystko razem połączy się. Dodać przyprawy korzenne i wymieszać.

Dodać orzechy i skórkę pomarańczową i ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z dodatkami i ciągle mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.  Zdjąć rondel z palnika i lekko przestudzić. Dodać jajko i wymieszać do połączenia. 
Przełożyć ciasto na blat i delikatnie wyrobić (podsypując lekko mąką w razie potrzeby). Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części.  Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkosci formy. Dno formy wyłożyć jednym plackiem ciasta. 
Zostawiając 1 cm wolny margines rozsmarować na cieście masę marcepanową, na marcepanie rozprowadzić powidła. Przykryć drugą częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec około 30 minut. 

Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i jeszcze ciepłe polukrować (przepis na lukier poniżej).
Zostawić odkryte na noc. 
Zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do puszki na 1, 2, 3 tygodnie.  Pokroić na kwadraty przed podaniem.

Przygotować lukier.
Utrzeć cukier z rumem i sokiem z cytryny na gładką mase. 



* jeżeli nie możecie kupić marcepana możecie zrobić go sami korzystając z poniższego przepisu.


marcepan
200 g mielonych obranych migdałów
100 g drobnego cukru
100 g cukru pudru
1 białko jajka
Włożyć wszystkie składniki do malaksera i miksować do połączenia się składników.
Z masy uformować gruby wałek. Zawinąć go w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.


Komentarze

Popularne posty