sobota, 3 listopada 2018

Moja ulubiona szarlotka. Klasyczna, maślana, z dużą ilości kruszonki (bez proszku do pieczenia)



Zdarzyło mi się zjeść ostatnio kawałek szarlotki z pobliskiej cukierni. Ten smak, konsystencję ciasta i masy jabłkowej zapamiętam na długo. Nie wiem jak można tak sknocić, coś w sumie prostego i uważanego za jedno z naszych narodowych ciast.

Mój szarlotkowy wzór jest prosty. Cienki spód z kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, masa jabłkowa kwaskowata i pachnąca cynamonem i spód z maślanej kruszonki posypany z wierzchu cienką warstwą cukru pudru.

Nie lubię w szarlotce proszku do pieczenia, ścierania wierzchniej części ciasta na tarce, nie lubię zagęszczania jabłek mąką ziemniaczaną, czy kukurydzianą, nie lubię warstwy bezy pod kruszonką...

Nie mówię, że takie ciasta są złe, ale to dla mnie nie jest idealna szarlotka. Czasami dodaję do jabłek mielonych goździków, rodzynek, czy posiekanych orzechów włoskich, ale jeżeli mówimy o klasycznej szarlotce, to znajdziecie na nią przepis poniżej.

Do szarlotki lubię mieszać różne gatunki jabłek: kwaśne szare renety i boskopy i słodkie golden delicious. Te kwaśne to jakieś trzy czwarte masy jabłkowej. Jeżeli nie możecie kupić boskopów (w Wielkopolsce do kupienia na każdym targu :-)), to użyjcie tylko szarej renety i golden delicious (można je zastąpić championami).

Spód do ciasta zawsze podpiekam. Dzięki temu pozostaje chrupiący. Lubię go posmarować cieniutką warstwą konfitury z płatków róży. Nadaje to szarlotce delikatnego, a niezwykłego smaku i zapobiega utracie kruchości przez ciasto.

Nad tym przepisem trochę pracowałam i udoskonalałam go, chcąc osiągnąć smak idealnej dla mnie szarlotki. Teraz jestem już z niego bardzo zadowolona, więc puszczam go w świat i dzielę się nim z Wami.

Szarlotkę z tych proporcji piekę w ceramicznej formie do tart o średnicy 30 cm Jeżeli będziecie piec ciasto w metalowej formie, czas pieczenia trzeba będzie trochę skrócić.

I nie będę już mówić, że kulka lodów waniliowych podana z kawałkiem podgrzanej (w piekarniku, a nie mikrofalówce) szarlotki, tworzy wszystkim znany, ale cudowny zestaw. 





Szarlotka z kruszonką (ulubiona)


masa jabłkowa
1300 g jabłek (1000 g kwaśnych odmian typu szara reneta, boskop i 300 g słodkiej odmiany typu golden delicious)
135 g cukru
1 łyżka mielonego cynamonu

ciasto
250 g mąki pszennej tortowej
150 g miękkiego masła
2 żółtka
50 g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki (30 ml) śmietanki kremówki
2 łyżki cynamonu

kruszonka
150 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub naturalnego ekstraktu
szczypta soli
200 g mąki pszennej tortowej

Przygotować masę jabłkową.
Jabłka obrać, wykroić bardzo starannie gniazda nasienne, a miąższ pokroić w 1 cm kostkę. Włożyć owoce do garnka, przykryć go przykrywką i dusić do miękkości na małym ogniu. Zdjąć pokrywkę, dosypać cukier i cynamon, wymieszać i dusić jeszcze 1-2 minuty.
Odstawić do wystudzenia.

Przygotować ciasto.
Zmiksować miękkie masło z cukrem i solą. Dodać żółtka i śmietankę i zmiksować do połączenia. Dodać mąkę i zmiksować szybko do uzyskania ciasta.

Formę do tart o średnicy 30 cm wysmarować masłem. Na dno położyć kawałek papieru do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno i częściowo boki formy.
Wstawić na godzinę do lodówki (można i na całą noc).

Przygotować kruszonkę.
Zmiksować miękkie masło z cukrem, wanilią i solą. Zmiksować szybko z mąką. Przez chwilę wyrabiać ciasto dłońmi, aż do powstania większych i mniejszych kawałków kruszonki.
Wstawić miskę z kruszonką  na godzinę do lodówki (można i na całą noc).

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na około 15 minut. Ciasto powinno się lekko podpiec i delikatnie zrumienić.

Formę wyjąć z piekarnika i na cieście delikatnie rozprowadzić 3 łyżki konfitury z płatków róży. Na nie wyłożyć masę z jabłek. Na wierzchu równomiernie rozsypać kruszonkę i wstawić formę ponownie do piekarnika. Piec ciasto jeszcze około 40-45 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.

Wyjąć z piekarnika i wystudzić. 

Wystudzoną szartlotkę posypać delikatnie cukrem pudrem.






8 komentarzy:

  1. Brzmi idealnie, dla mnie dobra szarlotka tak ma wyglądać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszą Twoje słowa. Niedzielne pozdrowienia przesyłam.

      Usuń
  2. A ja już piekę według Twojego przepisu, i też będzie z różą. Masz rację, szarlotka to nasze narodowe ciasto, obok sernika, i trzeba się do niej przyłożyć. I ja jeszcze nie cierpię niedokładnie usuniętych gniazd nasiennych z jabłek, tzw łusek w nadzieniu z jabłek, nie cierpię! Jak trafię na łuskę to koniec jedzenia, serio.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz całkowitą rację. Łupiny z gniazd nasiennych w szarlotce to zmora Dlatego piszę: "wykroić bardzo starannie gniazda nasienne". Dla mnie to też dyskwalfikacja szarlotki. Bardzo się cieszę, że korzystasz z przepisu. Szybka jesteś ;-) Daj znać jak smakowała. Uściski.

      Usuń
  3. Ale cudo tu wyczarowałaś :-) Kocham szarlotki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że podoba Ci się przepis. Wychodzi z niego naprawdę dobra szarlotka.

      Usuń
  4. upiekłam ją z niewielkimi modyfikacjami i muszę przyznać, że smakuje wybornie! maślana, kwaskowo-słodka, pyszna! dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za wiadomość. Buziaki.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails