poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Jak dobrze zacząć dzień. Granola kokosowa dla Elsy i Astrid.


Przepisów na granole są setki albo i więcej. Sama przetestowałam ponad dwadzieścia, a połowa zagościła u nas na stałe. Przepisy często są do siebie podobne, ale jednak inne. Lubię w granolach to, że można zmieniać składniki zgodnie ze swoimi upodobaniami lub zawartością szafki. 

Lubię to, że rano wystarczy wlać do miseczki jogurt (mleko, maślankę, mleko roślinne), wsypać granolę, dodać owoce (lub nie)  i mamy zdrowe śniadanie w minutę. 

Testuję więc kolejne receptury i te, które zyskują rodzinną aprobatę,  wchodzą na stałe do naszych poranków i trafiają też do Was.

W nowej książce Brontë Aurell jest tak dużo przepisów, które mnie kuszą, że najchętniej gotowałabym od rana do wieczora ;-) 

Przepis na granolę był jednym z pierwszych jakie zrobiłam z tej książki. Podoba mi się w nim tak duża zawartość pestek i nasion w stosunku do płatków, umiarkowana słodycz, smak i idealna chrupkość. No i przypomniałam sobie o syropie daktylowym, który już od dawna stał w kącie szafki ;-)

Bronte przyrządza tę granolę dla swojej rodziny, ja dla swojej, a teraz przepis trafia do Was. Może i u Was ta granola zagości rano na stole.




Granola kokosowa

75 g oleju kokosowego
2 łyżki miodu
2 łyżki  syropu daktylowego (można zastąpić syropem klonowym)
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
rdzeń z 1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka mielonego cynamonu
100 g płatków owsianych
50 g płatków żytnich (można zastąpić owsianymi, orkiszowymi lub jęczmiennymi)
75 g płatków kokosowych
50 g migdałów (grubo posiekanych)
50 g orzechów laskowych (grubo posiekanych)
50 g pestek dyni
50 g siemienia lnianego
50 g pestek złonecznika
50 g sezamu

Nagrzać piekarnik do 160 stopni C.

Włożyć do rondelka olej kokosowy, miód, syrop daktylowy (klonowy), cukier, wanili i cynamon. Podgrzewać mieszając, aż masa stanie się gorąca, ale nie zagotuje się.

W misce wymieszać pozostałe składniki, zalać całość gorącą masą kokosowo miodową. Wymieszać całość i przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić blachę do piekarnika i piec około 20 minut. W połowie pieczenia przemieszać całość, żeby granola równomiernie się upiekła. 
Kiedy płatki są złociste, wyjąć granolę z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Na tym etapie można dodać posiekanych suszonych owoców.

Wystudzoną granolę przechowywać w słoju lub puszce.


Przepis Brontë Aurell z książki "Scandikitchen. Summer".

1 komentarz:

  1. ja tez lubię testować przepisy na granole :)
    kokosową robiłam i może zrobię raz jeszcze wg tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails