niedziela, 25 lutego 2018

Z tęsknoty za latem. Owsianka z jagodami (ulubiona)



Z każdej podróży przywożę książkę kucharską. Łatwiej, lżej, a czasami i taniej byłoby ją zamówić po powrocie, ale niecierpliwość do gotowania z nowych przepisów zwyciężą nad rozsądkiem. 

W Londynie miałam pokój w hotelu bez śniadań, bo lista miejsc, które chciałam odwiedzić na posiłek starczyłaby mi na miesiąc. Zjeść owsiankę w Anglii trzeba, więc na mojej liście były też punkty, które się w niej specjalizują. Owsianek w Królestwie już trochę zjadłam, a zadowolenie z nich było różne. Od nijakich, wodnistych i bez smaku do naprawdę dobrych. Teraz odwiedziłam słynne "26 Grains" i znalazłam w końcu owsiankę idealną. 
Na pierwszy ogień zjadłam owsiankę pod nazwą Nordic. Ugotowaną na mleku kokosowym, z dodatkiem korzennych przypraw, nasion, kruszonki z kakao, z jogurtem greckim, syropem klonowym, świeżymi gruszkami, masłem migdałowym i płatkami kwiatów. Siedziałam nad miseczką i wzdychałam ze szczęścia. Mimo, że był przede mną cały dzień, kupiłam ich książkę i po powrocie testuję kolejne przepisy. O samym miejscu napiszę Wam wkrótce (z kolejnym owsiankowym przepisem), a dzisiaj zapraszam na przepis na owsiankę, która kojarzy mi się z latem. Jagody i truskawki to przecież kwintesencja tej pory roku, a nie zimy, ale no cóż... nie mogłam czekać do lata. 

Użyłam mrożonych leśnych jagód i hiszpańskich truskawek, które zaczynają już zapełniać sklepowe pułki i stragany. Te truskawki o tej porze roku to pewne odstępstwo od moich zasad sezonowości w kuchni. Miałam małe wyrzuty sumienia kupując je, ale... od czasu do czasu można przecież zgrzeszyć;-)  

Co jest takiego nietypowego w tej owsiance? Płatki owsiane moczy się przez pół godziny w wodzie, potem po dodaniu mleka migdałowego, gotuje się praktycznie chwilę, żeby otrzymać kremową owsiankę. Z dodatków są jagody przez chwilę duszone z odrobiną syropu klonowego, plasterki truskawek, miks z pestek, chrupiące, uprażone płatki kokosa i masło migdałowe.

Dodatki można wymieniać wedle własnych upodobań. Mleko migdałowe można zastąpić ryżowym, orzechowym..., syrop klonowy - melasą daktylową, miodem, cukrem kokosowym... jagody - innymi owocami mrożonymi - porzeczkami, wiśniami, jeżynami..., truskawki - jabłkami, gruszkami, pomarańczami..., masło migdałowe- masłem orzechowym, z nerkowców..., płatki owsiane - płatkami jęczmiennymi, żytnimi, orkiszowymi...

Można mieszać i zamieniać składniki, ale najważniejsza jest baza. Lekko słonawa, kremowa owsianka zrobiona w oka mgnieniu. 

Dobrze rozpocząć dzień zdrowym i pysznym śniadaniem.


Owsianka z jagodami

100 g płatków owsianych
250 ml wody
250 ml mleka migdałowego (niesłodzonego)
2 szczypty soli

250 g jagód (mogą być mrożone)
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki mieszanki z pestek dyni, słonecznika i siemienia lnianego
4 truskawki pokrojone w plastry
2 łyżki płatków z kokosa (prażonych przez chwilę na suchej patelni)
2 łyżki masła migdałowego

Płatki owsiane włożyć do rondelka, zalać wodą i odstawić na pół godziny. 

Jagody, syrop klonowy, sok z cytryny i 1 łyżkę wody włożyć do rondelka. Doprowadzić do zagotowania, wymieszać i zdjąć z palnika.

Do płatków z wodą dolać mleko migdałowe i dodać sól. Mieszając doprowadzić do zagotowania i gotować 3-4 minuty. 
Owsiankę przełożyć do dwóch miseczek. Na około nałożyć jagody i plasterki truskawek. Na środku położyć masło migdałowe. 
Wierzch posypać pestkami i płatkami kokosa.


Przepis Alex Hely-Hutchinson z książki "26 grains".

2 komentarze:

  1. ja uwielbiam owsianki wszelkiego typu, ostatnio pokochałam taką z twarogiem! niestety owies niezbyt dobrze wpływa na mój brzuch więc muszę sobie owsiankę dawkować :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podoba mi się połączenie z twarogiem. Muszę go spróbować. Ja kupuję płatki owsiane bezglutenowe i mam wrażenie, że one są łaskawsze dla naszego układu pokarmowego. Do tego uwielbiam jęczmienne i żytnie.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails