sobota, 6 stycznia 2018

Prażone orzechy laskowe, palone masło... ciasto idealne na zimę.


Styczeń kojarzy mi się ze śniegiem i siarczystymi mrozami, a na razie ciągle jeżdżę na rowerze, a u sąsiadów zakwitły przebiśniegi.

Myślę, że te mrozy w końcu przyjdą i śnieg też posypie, a ja wtedy będę tęsknie marzyć o wiośnie. W sumie taka wiosenna zima w mieście bardzo mi odpowiada. Co innego w górach albo nad morzem. Tam lubię śnieg i mróz, ale tylko wtedy, kiedy towarzyszy im słońce.

Mimo tej wiosennej aury, żyję w "trybie zimowym". Robię kolejne wełniane koce na drutach (nic innego nie umiem ;-)), parzę korzenne herbaty, czytam dużo książek, gotuję zupy z pieczonych warzyw, piekę ciasta i... sprawdzam pogodę w Finlandii.

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo orzechowe ciasto z dodatkiem palonego solonego masła i prażonych orzechów laskowych. Prażenie wydobywa z orzechów niesamowity aromat i smak i jak dla mnie takie orzechy mogłyby rosnąć na drzewach. Jako dziecko, wyjadałam z czekolady orzechy, bo smak takich prażonych był wręcz uzalezniający. Teraz prażę je sama i mogę je mieć, kiedy chcę:-)
 Na dobrze zaopatrzonych stoiskach z bakaliami można już kupić takie orzechy gotowe. To bardzo dobra alternatywa, która znacznie skraca czas robienia ciasta. Warto jednak spróbować takiego orzecha przed kupnem, bo bywają zjełczałe.

Dzisiejsze ciasto jest zrobione na białkach, co dla mnie też jest jego dużą zaletą, bo w domu zawsze mam dużo białek.
Palone masło, które jest zresztą moją wielką miłością, też pachnie orzechami, więc wyobraźcie sobie jak to ciasto smakuje.



Ciasto z prażonych orzechów laskowych

moelleux aux noisettes

160 g solonego masła
160 g cukru pudru
225 g orzechów laskowych (można użyć już gotowych obranych i uprażonych)
6 białek
100 g mąki pszennej tortowej

wierzch 
150 g orzechów laskowych (można użyć już gotowych obranych i uprażonych)
cukier puder

Uprażyć orzechy.
Orzechy wysypać na dużą blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 10 minut. W trakcie pieczenia przemieszać raz, dwa razy, żeby równomiernie się przypiekły. 
Wyjąć orzechy z piekarnika i lekko przestudzić.  Następnie złuszczyć brązową skórkę z orzechów pocierając je w dłoniach lub w ściereczce. 

Formę prostokątną 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

Przygotować ciasto.
225 g orzechów zmiksować na mąkę.
Masło włożyć do rondelka i podgrzewać, aż się zrumieni, nabierze bursztynowego koloru i zacznie pachnieć orzechami. Przecedzić masło do miski (dzięki temu przypalone cząstki z dna rondelka nie dostaną się do ciasta).
Dodać cukier puder i wymieszać. Dodać zmielone orzechy i ponownie wymieszać. Dodać mąkę i zmiksować na gładką masę.

Białka ubić na pianę.
Do ciasta dodać około 1/3 ilości piany i wymieszać szpatułką (nie miksować), żeby rozrzedzić ciasto. Dodać resztę piany i delikatnie wymieszać do połączenia.
Ciasto wylać do formy, posypać lekko pokruszonymi (grubo posiekanymi) prażonymi orzechami (150 g).

Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.
Pozostawić do wystudzenia.
Wierzch posypać cukrem pudrem.



Przepis Saveur 10/11/2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails