Fińskie śledzie z burakami. Dwa przepisy.



Przez kilka ostatnich lat nasze święta zdominowały szwedzkie przepisy na śledzie. Były też duńskie, islandzkie, ale szwedzkich było najwięcej. W tym roku królują przepisy fińskie. 

Przepisy na śledzie z krajów skandynawskich i nordyckich są bardzo podobne. Różnice są niewielkie. W jednej i drugiej kuchni znajdziemy przepisy na śledzie w słodkiej korzennej marynacie z dodatkiej czerwonej cebuli i marchwi, na śledzie w sosie musztardowym, śmietanowym, chrzanowym, na śledzie z burakami marynowanymi... Zasadnicza różnica pomiędzy szwedzkimi i fińskimi przepisami jest jedna. Fińskie przepisy są mniej słodkie, a bardziej słone.

Zresztą w fińskiej kuchni wszystko jest bardziej słone. Ciasta też. Związane jest to z używaniem solonego masła do wypieków.

Dzisiaj zapraszam Was do poznania dwóch fińskich przepisów. Obydwa są z burakami. Niby są podobne, ale jednak inne.

Śledzie przed dodaniem do sosu są marynowane w lekko słodkiej zalewie. Można je również przyrządzić ze śledzi solonych, wymoczonych wcześniej, ale ja zdecydowanie wolę takie marynowane.

Do jednego i drugiego przepisu marynuję śledzie w takiej samej zalewie.


Śledzie z burakami i marynowaną marchwią
Erilainen rosolli

100 g marchwi

marynata do marchwi
50 ml octu jabłkowego
75 ml wody
1 1/4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
3 goździki
1/2 małej laski cynamonu

150 g marynowanych buraków (kupuję gotowe w słoiku, małe kulki)
150 g ziemniaków (ugotowanych w skórce)
100 g ogórka
200 g kwaśnej gęstej śmietany
3 łyżki posiekanego kopru
1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli
sól do smaku
1/2 łyżeczki cukru

6 płatów solonych śledzi

marynata do śledzi
100 ml octu
400 ml wody
50 g cukru
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego

Zagotować składniki marynaty do śledzi. Przelać ją do dużego słoika i wystudzić. Włożyć do niej śledzie pokrojone na 2 cm kawałki. Wstawić do lodówki na noc.
Do miski włożyć pokrojone w 1/2 cm kostkę ziemniaki, ogórka, cebulę i marynowane buraki. Dodać śmietanę, sól, cukier i koper. Wymieszać. Dodać odsączonego śledzia z zalewy i ponownie wymieszać.
Odstawić na noc do lodówki.

Przygotować marynowaną marchew.
Zagotować składniki marynaty. Wystudzić i włożyć do niej wiórki z obranej marchwi. Ja kroję marchew w cieniutkie plasterki obieraczką do warzyw.

Podawać śledzia z płatkami odsączonej marchwi na wierzchu.

Można przechowywać przez 3 dni w lodówce.


Świąteczne śledzie z burakami
Joulusilakat

600 g śledzi

marynata do śledzi
100 ml octu
400 ml wody
50 g cukru
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego

150 g marynowanych buraków (kupuję gotowe w słoiku, małe kulki)
1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli
3 łyżki kaparów
150 g kwaśnej gęstej śmietany
sól do smaku
1/2 łyżeczki cukru
pieprz do smaku

Zagotować składniki marynaty do śledzi. Przelać ją do dużego słoika i wystudzić. Włożyć do niej śledzie pokrojone na 2 cm kawałki. Wstawić do lodówki na noc.

Do miski włożyć pokrojone w 1/2 cm kostkę marynowane buraki i cebulę. Dodać kapary, śmietanę, sól, cukier i pieprz. Wymieszać. Dodać odsączonego śledzia z zalewy i ponownie wymieszać.
Odstawić na noc do lodówki.

Można przechowywać przez 3 dni w lodówce.




Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Ja lubię w sałatkach śledziowych ziemniaki, a marynowana chrupka, marchewka okazała się domowym hitem, więc pierwszy przepis.

      Usuń
  2. a czy przed marynowaniem śledzi płuczesz je bądź moczysz ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Te takie mocno słone tak. Niby marynowanie jest tez rodzajem moczenia, ale czasami sledzie potrafią być niesamowicie słone. Kiedy kupuję mało słone, to nie moczę ich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :*
      wyróbuje przepisy , bo uwielbiamy śledzie...

      Usuń
    2. i jeszcze pytanie odnośnie tych z marchwią ogórek konserwowy czy kiszony ?

      Usuń
    3. Najlepszy zwykły zielony, a jak nie to konserwowy

      Usuń
    4. oooo to mnie zaskoczyłaś zrobię dziś :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za Twój komentarz.

Popularne posty