poniedziałek, 18 grudnia 2017

Dwa (nowe) fińskie przepisy na śledzie. W sosie musztardowym i jogurtowo kaparowym.


Kupiłam ostatnio dużą ilość śledzi atlantyckich. Mało słonych, niewymagających wcześniejszego moczenia i doskonałych w smaku.

Więc jemy je teraz prawie codziennie, a ja testuję kolejne przepisy, a te najlepsze, warte przyrządzenia spisuję dla Was.
Ostatnio na blogu zamieściłam dwa przepisy na fińskie śledzie z burakami, więc dzisiaj dla odmiany zapraszam was na... dwa przepisy na fińskie śledzie... bez buraków;-)

Obydwa są super proste do zrobienia i bardzo dobre. Powiem krótko, że zniknęły błyskawicznie i są prośby o szybką powtórkę. 

Pierwszy przepis jest na śledzie w sosie jogurtowym z kaparami, a drugi na klasyczne, w sosie musztardowym. Te ostatnie należą do najbardziej ulubionych przez Finów przepisów na śledzie.

Jedne i drugie śledzie zagoszczą w Święta na naszym stole, 
bo są proste do zrobienia i pyszne do zjedzenia.

Do śledzi w sosie musztardowym należy użyć słodkiej musztardy. Tę oryginalną fińską świetnie zastępuje musztarda firmy Develey o nazwie "Słodka". W opisie określona jest jako monachijski specjał, ale za fińską też może uchodzić;-)


  Śledzie w sosie jogurtowym z kaparami
Kapris - jogurttsilli

230 g solonych śledzi*

1 mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany
200 g jogurtu typu bałkańskiego
2 łyżki odsączonych kaparów
2 łyżki posiekanego kopru
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka płynnego miodu

W misce wymieszać wszystkie składniki sosu. Dodać śledzia pokrojonego w 2 cm kawałki. Wymieszać. Przełożyć do słoja i wstawić do lodówki na 12 godzin przed podaniem, żeby smaki się przeniknęły.

*jeżeli śledzie są bardzo słone trzeba wymoczyć je przez około 10 godzin w wodzie lub mleku (zmieniając płyn 2-3 razy)


Śledzie w sosie musztardowym
Sinappisilli

230 g solonych śledzi*

115 g słodkiej musztardy (użyłam słodkiej firmy Develey) 
1 mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
20 ml (4 łyżeczki) octu z czerwonego wina
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
50 ml oleju roślinnego (słonecznikowego)
3 łyżki posiekanego kopru

W misce wymieszać musztardę z cebulą, octem, cukrem, solą i pieprzem. Dodać olej i wymieszać do połączenia. Dodać koper i ponownie wymieszać. Dodać śledzia pokrojonego w 2 cm kawałki. Wymieszać. Przełożyć do słoja i wstawić do lodówki na 12 godzin przed podaniem, żeby smaki się przeniknęły.

*jeżeli śledzie są bardzo słone trzeba wymoczyć je przez około 10 godzin w wodzie lub mleku (zmieniając płyn 2-3 razy)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails