czwartek, 9 listopada 2017

Muffiny z jagodami i kruszonką migdałową.


Muffinki mają dużo zalet. Są proste do zrobienia, łatwo je wziąć ze sobą albo kogoś nimi obdarować i praktycznie mają nieograniczone możliwości smakowe. Czasami robię wytrawne muffinki na piknik lub na drogę, ale najczęściej piekę te wytrawne.

Któregoś dnia, szukając czegoś w zamrażarce, znalazłam spore zapasy tegorocznych leśnych jagód i wiedziałam już co zrobię na deser. Muffinki z jagodami to dla mnie najbardziej klasyczna wersja tych wypieków. Te z dzisiejszego przepisu mają dodatek kruszonki migdałowej, która tworzy świetny, chrupiący kontrapunkt dla miękkiego ciasta.

Zamiast jagód można użyć żurawin lub borówek (brusznic). Jeżeli użyjecie dużych żurawin (amerykańskich) to lepiej przekroić je na pół. Można oczywiście użyć innych owoców lub posypać ciasto posiekanymi orzechami włoskimi lub pekan. Możecie też dodać suszone owoce, takie jak moroszka, żurawiny, wiśnie, jagody, rodzynki, ale wtedy lepiej je wmieszać do ciasta, a nie posypywać nimi wierzch. 

Do ciasta można dodać też skórkę startą z 1/2 cytryny i 1 łyżkę maku i otrzymamy zupełnie inny wypiek. Albo czekoladę pokrojoną w 1/2 cm kostkę.

Ten przepis można potraktować jako  bazę i ostateczny smak muffinek zależeć będzie tylko od Was.




Muffiny z jagodami z kruszonką migdałową


kruszonka
50 g masła w temperaturze pokojowej
50 g drobnego cukru
50 g mielonych migdałów
50 g mąki pszennej tortowej
1 szczypta soli
2 szczypty cynamonu

ciasto
320 g mąki pszennej tortowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
150 g masła
170 g drobnego cukru
2 jajka lekko ubite
190 ml mleka
95 g białek z jajek (to jest z ok 3 jaj) lekko ubite
200 g jagód (mogą być mrożone) albo żurawin, borówek leśnych (brusznic)...

Przyrządzić kruszonkę.
Wszystkie składniki włożyć do miseczki i wymieszać je palcami do uzyskania kruszonki. Włożyć kruszonkę do lodówki na 1 godzinę.

Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Formę do muffinek (12 dołkową) wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i obsypać mąką. 
Podgrzać w rondelku masło do rozpuszczenia, przelać je do miski i lekko wystudzić. Powinno być ciepłe, ale nie gorące.

Do miski przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać masło z cukrem. Dodać jajka i mleko. Wymieszać. 
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu wymieszać. Tylko do połączenia. Ciasta na muffiny nie należy mieszać zbyt długo.
Do masy dodać białka i ponownie wymieszać. 

Ciastem wypełnić papilotki w formie do 3/4 wysokości. Ja przelewam ciasto do dzbanka i przy jego pomocy wlewam je do foremek.
Na wierzch ciastek wysypać owoce, a na nie kruszonkę. Większe kawałki kruszonki lekko rozgnieść palcami na mniejsze kawałki. 

Wstawić formę do piekarnika i piec 15-20 min (do chwili, aż muffinki urosną, a kruszonka będzie złocista).

Jeżeli pieczecie muffinki z mrożonymi owocami, czas pieczenia należy wydłużyć.





Przepis Christophe Felder z książki " Gâteaux"

6 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię muffinki, a mój synek to jeszcze bardziej :) Pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Myślę, że w takim razie te muffinki bardzo by Ci smakowały.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails